YLE Teema

 

You can't request more than 20 challenges without solving them. Your previous challenges were flushed.
Kulttuuridokumentti

Maustekauppiaiden jäljillä

Julkaistu keskiviikkona 03.10.2012 1 kommenttia 98 suositusta

lauantai 28.12. klo 16.00

Miten maustekauppa on muovannut maailmankuvaamme? Viime vuonna Teemalla nähdystä Suitsukkeen reitillä -sarjasta tuttu Kate Humble tutustuu mausteiden kotimaihin Aasiassa.

Kaukoidän maustesaarten omistuksesta on käyty verisiä sotia. Rakastetut mausteet olivat satoja vuosia sitten tähtitieteellisissä hinnoissa. Pieni säkillinen muskottia olisi riittänyt talon hankintaan Lontoosta. Maustesaaret sijaitsivat vaikeakulkuisten merien takana, ja matka oli sekä kallis että hengenvaarallinen, mutta ”puissa kasvava kulta” houkutteli silti seikkailijoita koettamaan onneaan.

Muskottipuut viihtyvät Indonesiassa, missä sille on ihanteelliset kasvuolosuhteet. Puut tarvitsevat paljon aurinkoa, ilmankosteutta, runsaita sateita sekä hedelmällisen mutta vettä läpäisevän maan. Muskotinviljelijät saattavat tienata harvinaisella herkulla omaisuuden. Humble tapaa viljelijän, jonka suvussa on viljelty muskottia jo viidessä sukupolvessa, ja tutustuu tämän 200 muskottipuun palstaan. Miltä puu ja sen hedelmät näyttävät, ennen kuin sato muuttuu meillekin tutuksi jauheeksi?

Neilikan tuoksu tuntuu nenässä jo kauan, ennen kuin mausteviljelmät saa näköpiiriinsä. Humble saa kuitenkin huomata, kuten myös muinaiset kauppamiehet aikoinaan, ettei viljelmille noin vain mennä. Ensin on saatava audienssi itseltään sulttaanilta...

Toisessa osassa matkustetaan sinne missä pippuri kasvaa ja tutustutaan kanelin valmistukseen Sri Lankassa.

Kolmannen osan aiheina ovat maailman kalleimmat mausteet: sahramin kasvattajiin tutustutaan Marokossa ja Espanjassa, ja Meksikossa Kate tapaa intiaaneja, jotka pitävät itseään vaniljan vartijoina.

Lisätietoa ohjelmasta

(The Spice Trail, Britannia 2010) Tuotanto BBC/Lion Television

Suosittele98 Suosittelee

Lähetä linkki

Kommentit

Anonyymi

Kiitos uusinnasta, tämä on upea sarja ja Kate Humble erinomaisena oppaana näillä mausteiden historiasta kertovilla matkoilla. Paljon uutta koettavaa historiasta, joka Aasiassakin niin julmaa siirtomaaherrojen vuoksi.


Yllä olevien sanojen tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook