YLE Teema

 

Suosittelu lisätty!

Meren salaisuudet

Julkaistu keskiviikkona 16.12.2009 0 kommenttia 303 suositusta

Legendaarisen merentutkijan, kapteeni Jacques-Yves Cousteaun seikkailut palaavat ruutuun

Meren salaisuudet

tiistai 12.1. klo 17.00

Legendaarisen merentutkijan, kapteeni Jacques-Yves Cousteaun seikkailut palaavat ruutuun. Punaisesta pipostaan ja tutkimusalus Calypsostaan tunnettu Cousteau oli väsymätön vedenalaisen elämän puolestapuhuja yli 50 vuotta kestäneen uransa ajan.

1950-luvulta aina kuolemaansa asti Cousteau seilasi ympäri maailman meriä Calypso- ja myöhemmin Alcyone-laivallaan ja kuvasi löytöjään. Ohjelmilla oli suuri merkitys: miljoonat ihmiset näkivät niiden kautta ensi kertaa vedenalaisen maailman ihmeet, ja tätä kautta Cousteau sai heidät ymmärtämään niiden suojelemisen tärkeyden.

Teeman sarjan aloittaa vuonna 1995 valmistunut jakso tutkimusalus Calypsosta. Kapteenina nähdään Jacques Cousteu'n lisäksi myös hänen poikansa Jean-Michel. Tämän jälkeen nähdään 23 jaksoa, jotka on tuotettu vuosina 1985-96. Punapipoinen tiimi suuntaa tutkimusretkille muun muassa Uuteen Seelantiin, Australiaan, Mekong-joelle, Madagaskarille ja Etelä-Afrikkaa.

Ranskassa syntynyt Cousteau (1910 - 1997) oli armeijan palveluksessa liki kolmenkymmenen vuoden ajan ennen siirtymistään Monacon Merimuseon johtajaksi, missä tehtävässä hän viihtyi aina vuoteen 1988 saakka. Lukuisien tv-sarjojensa lisäksi hän kirjoitti yli 50 kirjaa, jotka on käännetty useille kielille.

Yhteistyössä André Labanin kanssa Cousteau kehitteli vuonna 1951 maailman ensimmäisen vedenalaisen kameran, jonka avulla hän pystyi ensimmäisen kerran näyttämään meren pinnan alle kätkeytyvän kauneuden koko maailmalle. Louis Mallen ohjaama Cousteaun ensimmäinen elokuva The Silent World (1956) oli heti jättimenestys.
 

Lisätietoa ohjelmasta

(Undersea World of Jacques Cousteau)

Suosittele303 Suosittelee

Lähetä linkki


Yllä olevien sanojen tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook