YLE Teema

 

Suosittelu lisätty!
Historiadokumentti

Mihin menet, Amerikka?

Julkaistu keskiviikkona 09.12.2009 0 kommenttia 318 suositusta

Onko mahdollisuuksien maa muovautumassa pysähtyneeksi takapajulaksi?

Mihin menet, Amerikka?

perjantai 29.1. klo 17.05

Historioitsija Simon Schama kysyy, mihin menet Amerikka ja tutkii yhdysvaltalaista yhteiskuntaa historian kautta.

Simon Schama on historian ja taidehistorian professori, joka on tutkinut mm. 1700-luvun Ranskan taidetta ja politiikkaa sekä hollannin taidehistoriaa. Viimeisimmässä kirjassaan vuodelta 2006 hän paneutuu Iso-Britannian siirtomaapolitiikkaan, orjuuteen ja Yhdysvaltojen sisällissotaan. Hänen juontamansa ja toimittamansa dokumenttisarja Taiteen voima nähtiin YLE Teemalla kevättalvella 2008 ja syksyllä 2009.

osa: 1/4 Vauras Amerikka
Historioitsija Simon Schama peilaa Yhdysvaltojen menneisyyttä pohtien samalla, millaista maata Barack Obama nyt johtaa. Ensimmäisen jakson aiheena ovat maan luonnonvarat, joiden rajaton hyödyntäminen on saamassa äkkilopun. Öljyn hintaa päivitellään uutisotsikoissa, mutta kriittisin hyödyke Amerikan tulevaisuudelle saattaakin olla vesi.

Maanviljely teollisessa mittakaavassa voitiin aloittaa jo 1900-luvun alussa, mutta se johti Oklahoman pölykulhon tapaisiin katastrofeihin, jossa kuivuneet viljelykasvit eivät kyenneet sitomaan maaperää ja pölymyrskyt aiheuttivat suuria vahinkoja. Hooverin patoa pidettiin aikansa ihmeenä, mutta nykyään se ei enää tarjoa riittävästi vettä sekä Las Vegasin kaupungille että maanviljelijöille.

osa: 2/4 Amerikkalaiset ja sota
Schama tarkastelee amerikkalaisten suhtautumista sotaan ennen ja nyt. Miten sotien vastustajat ja kannattajat ovat perustelleet kantojaan?

osa: 3/4 Politiikka ja uskonto
Schama arvioi, kuinka uskonnollisuus on muovannut Yhdysvaltain poliittista elämää. Yhdysvalloissa ei uskonnon ja konservatiivisuuden välille voikaan laittaa yhtäläisyysmerkkiä.

osa: 4/4 Kuka on amerikkalainen?
Kiistaa siitä, kuka saa muuttaa Yhdysvaltoihin ja pitää itseään amerikkalaisena on käyty läpi maan historian. Voiko Yhdysvallat Obaman kaudella jo tunnustaa olevansa monirotuinen kansakunta?

Lisätietoa ohjelmasta

(Simon Schama's The American Future: a History – American Plenty)

Tuotanto: BBC, Iso-Britannia.

Lisää sarjasta (englanniksi)

Suosittele318 Suosittelee

Lähetä linkki


Yllä olevien sanojen tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook