YLE Teema

 

Teeman Elävä arkisto

Millainen oli ihana joulu 70-luvulla?

Julkaistu perjantaina 16.10.2009 2 kommenttia 320 suositusta

Jouluisia ruokia 70-luvulta, himmelin valmistusta sekä menestyskirjailijan lapsuuden jouluaatto

TV-arkisto vie katsojansa 1970-luvun tunnelmallisiin jouluihin: Vanamo ja Kolmonen paistavat kalkkunaa ja himmelit luovat joulumieltä.

TV-arkiston joulun juhlinnan aloittavat legendaariset TV-kokit Veijo Vanamo ja Jaakko Kolmonen, jotka näyttävät, kuinka valmistuu sokeriton ja vähärasvainen joulu kalkkunasta, Tuomaan joulukalasta, kevytsuolatusta siiasta ja Kaarinan joulupuurosta. Hyvän mielen tuovia ja terveellisiä ruokavinkkejä nautiskellaan kahden Asia on pihvi –ohjelman verran. Ohjelmat ovat vuodelta 1974.

Ruokaohjelmien jälkeen nähdään tunnelmallinen henkilökuva 75-vuotiaasta himmelintekijä Hilma Sievästä, jonka taidokkaat himmelit palkittiin aikoinaan Valtion taideteollisuuspalkinnolla. Ohjelma johdattelee katsojan perinteisen joulukoristelun kauneuteen, josta saadaan nauttia myös TV-arkiston viimeisessä jouluohjelmassa.

Jouluinen arkistohelmi kertoo kirjailija Anna-Leena Härkösen lapsuuden jouluaatosta. Anna-Leenan jouluaatto on 12-vuotiaan kirjailijanalun taiteilema kertomus oman perheensä jouluaatosta, joka alkaa kuusen hakemisesta ja päättyy illan hämyyn. Joulun merkitystä ja aikuistumista pohdiskelevan tarinan pääosaa esittää Anna-Leena Härkönen itse.

Asia on pihvi (1974) TV-kokit Veijo Vanamo ja Jaakko Kolmonen valmistavat sokerittoman ja vähärasvaisen joulun. Terveellinen joulu alkaa kalkkunan paistamisella.
Asia on pihvi (1974) Vanamon ja Kolmosen vähärasvainen kalkkuna saa kaveriksi Tuomaan joulukalaa, kevytsuolattua siikaa, Kaarinan joulupuuroa, tomaattikastiketta ja joulusinappia.
Himmelintekijä (1975) Henkilökuva 75-vuotiaasta himmelintekijästä Hilma Sievästä ja hänen palkituista himmeleistään. Ohjelma palauttaa mieliin perinteisen joulukoristelun kauneuden.
Anna-Leenan jouluaatto (1978) 12-vuotiaan Anna-Leena Härkösen kirjoittama ja lukema kuvaus heidän perheensä joulunvietosta Kempeleellä 1977. Perinteistä joulua viettävät kotona perheen äiti, isä, sisarukset ja koira Terkku pentuineen.

Suosittele320 Suosittelee

Lähetä linkki

Kommentit

Atro

Ruokaohjelmista tulee yleensä aina nälkä, mutta kun TV-arkistosta kaivetaan esiin kokki Kolmosen kaltainen konkari, on se katsomisen arvoista joulun aikaankin.

Anonyymi

Kolmosen ja Vanamon kokkauksia on hieno seurata. Lisää näitä vaan
kanavalle tai Elävään Arkistoon!


Yllä olevien sanojen tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook