Mullistavat keksinnöt
Julkaistu torstaina 13.02.2014 2 kommenttia 47 suositusta
Todella suuri keksintö voi mullistaa maailman ja elämämme. Neliosaisessa sarjassa tiedetoimittaja Michael Mosley, materiaalitutkija Mark Miodownik ja arkeologi Cassie Newland esittelevät keksintöjä, jotka loivat nykymaailman.
Osa 1. Energia. Maailma pyörii konevoimalla. Jos jossain keksinnöt ovat muuttaneet maailmaa niin energiantuotannossa. Kolme suurinta innovaatiota tällä alalla ovat höyrykone, sähkögeneraattori ja höyryturpiini.
Osa 2. Nopeus. Toisen osan aiheena on tapahtumaketju, jonka seurauksena tuli mahdolliseksi liikkua nopeasti ja turvallisesti maapallon puolelta toiselle. Rolls-Roycen lentomoottoritehtaalla tutustutaan höyryveturin, polttomoottorin ja suihkumoottorin historiaan.
Osa 3. Tiedonvälitys. Mikään ei ole kutistanut maapalloa niin kuin mahdollisuus käydä reaaliaikaista keskustelua poikki mannerten ja valtamerten. Viestejä ovat kuljettaneet silmänräpäyksessä maailman ympäri lennätin, puhelin ja radio.
Osa 4. Visuaalinen kuva. Viimeisten sadan vuoden aikana on tullut mahdolliseksi tallentaa ja välittää kuvia mistä tahansa minne tahansa. Näin kaikista ihmisistä on tullut melkein toistensa naapureita. Viimeisen osan kolme suurta keksintöä ovat valokuva, elokuva ja televisio.
Lisätietoa ohjelmasta
(The Genius of Invention, Britannia 2013) Tuotanto BBC
Lähetä linkki
Kommentit
Energiaa jotkut säästävät pysymällä paikallaan. Nopeus on esimerkiksi palokunnan valtti. Suosikkiradioasemista minulla on lista. Televisio ja tietokone ovat minulla kerran toimineet samassa laitteessa, kun olin putkiremonttia paossa.
Mielenkiintoisia asioita tämä ohjelma kyllä esittelee, ja se on toteutettu teknisesti korkealaatuisesti. Mutta se on niin umpi-brittiläinen kuin olla voi! Itse asiassa se tarjoaa erittäin yksipuolisen kuvan keksintöjen maailmasta, katsellen kaikkea englantilaisesta näkökulmasta. Esimerkiksi radion historiasta kertoessaan se jättää mainitsematta että Hertz oli saksalainen ja Marconi italialainen, olkoonkin että keksinnön hyödyntämisvaiheessa Marconi toimi Englannissa. Ja ohjelma antaa aivan valheellisen kuvan television keksimisestä, siihenhän myötävaikuttivat lukuisat keksijät, joita oli eniten Saksassa ja Yhdysvalloissa. Siitä löytyy runsaasti tietoa esim Wikipediasta hakusanalla Televisio. Ohjelmasta saa sen käsityksen että televisiotekniikan valinta olisi tehty Englannissa vuonna 1936, vaikka siellä esiteltiin onnettomia prototyyppejä. Tuohon aikaan Saksassa oli jo aloitettu yleiset televisiolähetykset (tosin hyvin vähälukuiselle yleisölle) ja vuonna 1936 Berliinissä saattoi seurata olympialaisia erityisissä julkisissa televisio-teattereissa.
Voitaisiinhan Suomessakin tehdä vastaava sarja keksinnöistä, joissa kerrottaisiin mm suomalaisesta keksijästä Eric Tigerstedtistä, äänielokuvan ja radioputken kehittäjästä. Mutta tuskinpa tuollainen ohjelma menisi kaupaksi ulkomailla. Tällä "Mullistavat keksinnöt"-ohjelmalla ei ole juuri muita ansioita kuin että se on englanninkielinen, millä sitä voidaan myydä muita ohjelmia paremmin mm Suomessa. Toki viihteestä tämä ohjelma käy kertoessaan muutamista eksentrisestä herrasmieskeksijöistä, mutta heillä ei ole paljoakaan tekemistä tekniikan ja tieteen edistämisessä. Vastaavanlaisia hyvin yksipuolisia englantilaisia "dokumentteja" on Yle näyttänyt ennenkin, eräässäkin esiteltiin ilmailun historiaa mainitsematta sanallakaan ilmailua kehittäneitä saksalaisia. Toivon että seuraavaa keksinnöistä tai tekniikan kehityksestä kertovan dokumentin Yle löytää muualta kuin brittien ummehtuneista arkistoista.
Selaa ohjelmia aiheiden mukaan
Selaa ohjelmapaikkoja
Suositelluimmat jutut
PERJANTAINA 21.2.2014