YLE Teema

 

Kino Suomi

Musta Lumikki (16)

Julkaistu torstaina 22.08.2013 4 kommenttia 68 suositusta

Suomalaistytön ja somalimiehen rakkaussuhde joutuu koville 1970-luvun alussa – elokuva saa televisioensi-iltansa vasta nyt.

torstai 26.9. klo 21.45

Matti Sokan ainoa pitkä fiktioelokuva kertoo oloissamme poikkeuksellisen tarinan: nuori sairaanhoitajatar rakastuu somalilääkäriin, mutta yhteiskunta reagoi suhteeseen kielteisesti ja lopulta väkivaltaisesti. Elokuva on ollut hyvin rohkea, vaikkakin viihteellinen puheenvuoro aikana, jolloin samankaltainen rotujenvälinen sukupuolisuhteen kuvaaminen oli vielä Yhdysvalloissakin kohujuttu.

Matti Sokka oli amatöörielokuvaaja, joka teki pari kehuttua ja palkittua lyhytelokuvaa 1960-luvun lopulla. Musta Lumikki oli suunnitteilla jo vuonna 1968, mutta valmistui lopulta Filmi-Jatan tuotantona vasta vuonna 1971. Sokan opintoihin kuuluivat muun muassa ylioppilasmerkonomin tutkinto ja valokuvauksen iltalinja Taideteollisuuskoulussa. Hän kuoli 31-vuotiaana työtapaturmassa vuonna 1977.

Elokuvan naispääosassa sairaanhoitaja Satu Santalana nähdään Ulla Kivipato, joka on myös elokuvan toinen käsikirjoittaja. Hän oli esiintynyt Ylioppilasteatterissa, ja vilahtaa myös Mikko Niskasen Elokuvassa jalostavasta rakkaudesta (1967). Kivipato kirjoitti myös elokuvan laulut, jotka sävelsi Kalle Kaartinen ja esittää Seija Simola ja Noidannuoli -yhtye.

Somalialaista Adam Osmania esittää yhdysvaltalainen Eugene Holman, jolla oli esiintymiskokemusta jo sivuroolista Televisioteatterin Titus Andronikuksessa (1970). Holman opiskeli Helsingin yliopistossa yleistä kielitiedettä ja suomen kielen historiaa. Valmistettuaan hän opetti yleistä kielitiedettä ja englantia samassa laitoksessa vuoteen 2012 asti, jolloin hän jäi eläkkeelle.

Musta Lumikki saa 42 vuotta valmistumisensa jälkeen Teeman Kino Suomessa televisioensi-iltansa.

Lisätietoa ohjelmasta

Lisätietoja: Musta Lumikki (1971) N: Ulla Kivipato, Eugene Holman. O: Matti Sokka.

Suosittele68 Suosittelee

Lähetä linkki

Kommentit

Eugene Holman

Olen onnellinen, että meidän filmimme esitetään laajemmalle suomalaiselle yhteisölle näin monen vuoden jälkeen. Haluan korjata tai täsmentää muutaman seikan ylläolevassa esittelyssä:

Holman opiskeli Helsingin yliopistossa yleistä kielitiedettä ja suomen kielen historiaa. Valmistettuaan hän opetti yleistä kielitiedettä ja englantia samassa laitoksessa vuoteen 2012 asti, jolloin hän jää eläkkeelle.

Yle Teema

Kiitos tarkennuksesta!

Atro Niiniluoto

Mustan ja valkoisen suhde ei ollut tavallista tuohon aikaan edes elokuvissa. Varsinkin Santalan Sadun äiti oli ilmeisen kielteinen.

Anonyymi

Atro Niiniluoto kirjoitti:
Mustan ja valkoisen suhde ei ollut tavallista tuohon aikaan edes elokuvissa. Varsinkin Santalan Sadun äiti oli ilmeisen kielteinen.

Tilastollisesti eivät olleet, mutta yliopistokaupungeissa ne olivat hyvin tavallisia. Ehkäisypillarit olivat vielä uusia ja nuoret suomalaiset naiset määrittelivät naiseuttaan uudella tavalla. Tähän kuului myös rohkea joskus jopa röhkeyteen yltävä uteliaisuus selvästi vierasmaalaisennäköisiä miehiä kohtaan. Sadun äiti edusti perinteisiä, passiivisen ja itseensä tyytyväisen naisen arvoja. Hän ei ollut varsinaisesti rasisti, mutta oli ahdasmielinen ja olisi hyväksynyt Adamin heti, mikäli hän olisi ollut vain Suomen ruotsalainen ("Ehkä hän on yksi Håkonin ystävistä.") Pena, sairaalan apumies, edusti perinteistä juoppo/juntti -tyyppiä, jolle vierasmaalainen, sivistynyt ja pääsääntöisesti hyvin käyttäytyvä vierasmaalainen oli varteenotettava kilpailija nuorten suomalaisnaisten suosiosta. Hän lopetti Sadun ja Adamin häntä uhkaavan ja häiritsevän suhteen hyvin perinteisellä suomalaisella tavalla, vrt. Juha ja Shameikka.


Yllä olevien sanojen tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook