YLE Teema

 

Kulttuuridokumentti

Oiva, pöytä ja Kaj Franck

Julkaistu tiistaina 04.12.2012 4 kommenttia 102 suositusta

keskiviikko 22.1. klo 21.00

Oiva, pöytä ja Kaj Franck on dokumentti muotoilijalegendasta. Kaj Franckin uraa ja persoonaa raottavat monet ystävät ja yhteistyökumppanit, pääkertojanaan muun muassa Kastehelmi-astiat suunnitellut Oiva Toikka.

"Mä olin Sodankylässä, viihdyin opettajana, mukavat oppilaat, kolme vuotta. Sitten oli lehdessä ilmoitus, haettiin taiteilijaa joka asuis Nuutajärvellä. Mä olin vanha lantmanni eikä mulla ollut mitään vaikeuksia viihtyä maalla."

Vuonna 1963 lupaava lasitaiteilija Oiva Toikka saapui uudelle työpaikalleen Nuutajärvelle. Hän istui pöytään, jonka toisella puolella istui suomalaisen muotoilun omatunto. Hän oli Kaj Franck, olennainen hahmo, kun sodanjälkeinen Suomi muotoiltiin takaisin maailmankartalle. Franckin radikaalit ajatukset kohtuudesta ja ekologisuudesta ovat osoittautuneet yhtä kestäviksi kuin muodot, jotka hän suunnitteli astioille.

"Mä oon harvaa ihmistä tavannut jolle esineet ja materiaalit on niin tärkeitä kuin Kaj'lle. Se oli aitoa se hänen rakkautensa esineisiin, samoin materiaaleihin, keramiikkaan, lasiin, metalliin, emaliin. Aito kiinnostuksen kohde, jaksoi niistä puhua, oli voimakkaat mielipiteet. Kyllä riitti tarinaa, ja vaikka mä puhun juoruilusta, niin kyllä esinejuoruilut oli tärkeämpiä kuin ihmisjuoruilut", kertoo Oiva Kaj Franckista.

Vuonna 2012 Oiva Toikka istuu uudelleen tuon saman pöydän ääreen, joka on seurannut häntä Nuutajärveltä työhuoneelle Helsinkiin. Oiva piirtää ja kertoo, miten monivuotinen yhteistyö vuonna 1989 kuolleen Franckin kanssa sujui.

Oiva, pöytä ja Kaj Franck -dokumentissa nähdään myös muita Franckin kollegoita, oppilaita ja ystäviä. Nuutajärven lasitehtaalle 1950-luvun alussa suoraan koulun penkiltä tulleet Matti Räsänen ja Eelis Kankainen puhaltavat Kaj Franckin vanhaa muottia käyttäen Sargasso-maljakon.

Lisäksi nähdään Kaj Franckin 1950-60-luvuilla kuvaamien kaitafilmien kautta elävää kuvaa USA:sta, Japanista ja Helsingistä.

Dokumentti muotoilijalegenda Kaj Franckista sai ensi-iltansa Teemalla 30.12.2012.

Lisää Elävässä arkistossa:

Kaj Franck

Lisätietoa ohjelmasta

Oiva, pöytä ja Kaj Franck. Dokumentti. Ohjaus J.P. Pulkkinen ja Nina Stenros. Käsikirjoitus J.P. Pulkkinen. Tuotanto Jouni Tulonen, Yle Kulttuuri 2012.

Suosittele102 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Eero Aarnio: Myhäilevät muodot

Tv-dokumentti esittelee muotoilija Eero Aarnion pallotuolin lähes 50-vuotisen menestystarinan sekä valottaa Aarnion suunnittelun perusteita ja hänen luomiensa klassikkotuotteiden valmistusprosesseja.

Kommentit

Anonyymi

Voiko tämän nähdä Ruotsiin?

Anonyymi

Anonyymi kirjoitti:
Voiko tämän nähdä Ruotsiin?

Hei!

Dokumentin voi nähdä ulkomailla TV Finland -kanavan kautta, jolla Oiva, pöytä ja Kaj Franck esitetään ke 2.1. klo 23.05 (Suomen aikaa). Dokumentti tulee lisäksi nähtäville Yle Areenaan, mutta valitettavasti vain Suomen sisälle.

terv. Maria / Teema

Atro Niiniluoto

Teema-astioita olen käyttänyt jo muutaman vuoden. Franckin nimen näin aikoinani vilahtavan jossain, kun olin menossa Iittalan myymälään. Myös musiikkikappaleita tunnistin tuosta dokumentista. Oivan lasilintuja kotonani on ainakin kaksi.

Anonyymi

Kuka esittää loistavan musiikin tässä dokumentissa ja onko sitä saatavana mistään? Kappaleethan ovat vanhoja iskelmiä mutta versiot uusia.


Yllä olevien sanojen tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook