YLE Teema

 

Suosittelu lisätty!
Tiededokumentti

Tiedeteema: Oppimisvaikeudet

Julkaistu tiistaina 27.08.2013 0 kommenttia 78 suositusta

lauantai 14.9. klo 16.20

Syksyn ensimmäisenä tiedeteemana ovat oppimisvaikeudet. Illan aloittaa kotimainen reportaasi: Oppimisvaikeudet koskettavat monia, eivätkä vaikeudet lopu lapsuuteen. Mitä oppimisvaikeuksista tiedetään? Mitä apua on tarjolla?

Illan dokumentin aiheena on lukihäiriö. Lukihäiriöiset eli dyslektikot leimataan koulussa usein keskivertoa lahjattomammiksi tai laiskoiksi oppilaiksi – tuskastuessaan vaikeuksiinsa lukihäiriöinen joskus alkaa myös itse alisuoriutua.

Lukivaikeuksiin liittyy paljon negatiivisia myyttejä, mutta paradoksaalista kyllä, dysleksiaa havaitaan usein ihmisillä, jotka ovat erityisen älykkäitä ja luovia. Monet dyslektikot osaavat luontaisesti keksiä valtavirrasta poikkeavia tapoja hahmottaa maailmaa ja omintakeisia keinoja ratkoa ongelmia.

Ongelmana lukihäiriö -dokumentissa ääneen pääsevät useat eri-ikäiset elämässään menestyneet dyslektikot, mukaan luettuna Kalifornian varakuvernööri Gavin Newsom, liikemies ja miljardööri Charles Schwab sekä dokumentin ohjaajan James Redfordin poika, Dylan.

Heidän kuvauksiaan kehystävät asiantuntijoiden tieteelliset havainnot ja animaatiot, jotka avaavat lukihäiriöisen maailmaa myös tavalliselle katsojalle.

Dokumentti on valittu useiden elokuvafestivaalien viralliseen ohjelmistoon. Sen on ohjannut James Redford ja tuottanut HBO Network Broadcast.

Lisätietoa ohjelmasta

(The Big Picture – Rethinking Dyslexia, USA 2012)

Suosittele78 Suosittelee

Lähetä linkki


Yllä olevien sanojen tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook