YLE Teema

 

Opettaja.tv tiistaisin

Julkaistu maanantaina 20.12.2010 1 kommenttia 156 suositusta

Tiistaisin tarjotaan selviytymiskeinoja niin sijaisopettajille kuin rehtoreillekin. Opettajat laitetaan tunnekouluun oppimaan oman persoonansa peliin laittamista. Lisäksi nähdään, kuinka tieteen ja teknologian maailmaa voi opettaa innostavasti sekä ala- että yläkoulussa. Tutustutaan myös sosiaaliseen nettiin ja alisuoriutuviin poikiin.

tiistaisin 11.1. alkaen noin klo 18.00, uusinta torstaisin noin klo 9.00 ja lauantaisin noin klo 8.00

11.1. alkaen

Sijaisen selviytymispaketti

Neliosainen sarja Sijaisen selviytymispakki on tarkoitettu maan kaikkien sijaisopettajien tueksi, koulutukseksi ja viihteeksi. Sarjassa seurataan sijaisopettajan työpäivää komedian keinoin ja kuullaan oikeiden sijaisten hyviä ja huonoja kokemuksia koulumaailmasta.

Fiktio-osuudessa koville joutuvaa sijaista esittää näyttelijä Paavo Kerosuo ja hänen kommelluksiaan yläkoulun luokissa, opettajainhuoneessa ja välitunneilla kommentoi stand up -koomikko ja opettaja Marko Kämäräinen.

Tuotanto: Susamuru Oy

Katso sarjan jaksot Opettaja.tv:n sivuilla

 

11.1. alkaen

Alisuoriutuvat pojat

Pojat menestyvät tyttöjä heikommin englantilaisissa kouluissa. Sarjassa tarkastellaan keinoja, joilla pojat saadaan parantamaan koulusuorituksiaan.

Osa 1. Pojat mukaan.
Miten pojat saataisiin aktiivisiksi tunneilla? Pitäisikö heitä kehua enemmän kuin tyttöjä?

Osa 2. Miesopettaja roolimallina.
Pitäisikö pojilla olla miesopettajia?

Osa 3. Draaman keinot.
Tarvitsevatko pojat draaman keinoja ja hauskanpitoa enemmän kuin tytöt?

Tuotanto: Educational Digital Management Ltd.

Katso sarjan jaksot Opettaja.tv:n sivuilla

 

1.2. alkaen

Reksiakatemia

Rehtorin työ muuttuu säästöjen puristuksessa ja kuntien yhdistyessä. Ohjelmasarja tarjoaa rehtoreille keinoja kasvaa pedagogisina johtajina ja tehdä oppimista tukevia hallinnollisia ratkaisuja.

1/3: Toivon tiimit.
Anne Suomalaiselle alku Repokankaan rehtorina oli iso haaste. Varkaus vastusti kouluverkkomuutosta vetämällä pöytäliput puolitankoon. Pian koulu sai Vuoden työyhteisö -palkinnon. Miten Anne sen teki?

2/3: Uuden edessä.
Kuinka aloitteleva rehtori Virpi Lehmusvaara selviää työtaakastaan monikulttuurisessa, kahdessa rakennuksessa toimivassa vantaalaisessa yhtenäiskoulussa? Koulu muuttuu, pysyykö rehtori perässä?

3/3: Koulut kimppaan.
Antti Lahdella on johdettavanaan kuudesta yksiköstä koostuva oppilaitos kymmenen kunnan ja kahden maakunnan alueella. Johtajuutta on pakko jakaa, mutta sopiiko se apulaisrehtoreille?

Katso sarjan jaksot Opettaja.tv:n sivuilla

 

8.2. alkaen

Tiede ja teknologia

Tieteen ja teknologian maailmaa innostavasti avaavassa sarjassa nähdään, kuinka vaikeaksi koettua aihetta voi opettaa sekä ala- että yläkoulussa.

1/5: Laboratoriosta luontopolulle.
Ohjelmassa haastetaan laboratorion ainaiset kokeet luonnossa tapahtuvalla opetuksella. Erilaiset oppimisympäristöt tarjoavat innostavia oppitunteja ja tuovat aiheet lähelle opiskelijan arkea.

2/5: Tiede hyötykäyttöön.
Oppilaat kysyvät usein, että "missä tätä tietoa tarvitaan?" Ohjelma vastaa ihmettelyyn ja vie oppilaat työelämään katsomaan käytännössä mitä hyötyä tieteestä ja teknologiasta on työelämässä.

3/5: Itse olet keksijä.
Jokaisella on mahdollisuus omaan hetkeensä keksijänä. Ohjelma avaa keksimisen ja innovaation vapaata prosessia oppilaiden itse rakentamien lelujen kautta ja lisää teknologian ymmärtämistä.

4/5: Rakennetaan vekotin.
Ohjelmassa opitaan ratkaisemaan ongelmia ja rakennetaan laitteita, jotka liikkuvat, piippaavat tai välkkyvät. Teknologia arkisten laitteiden takana tulee tutuksi, kun pääsee itse tekemään.

5/5: Kotifyysikon luonnonilmiöt.
Vesilasi, tuikku ja tulitikut - kotifyysikko ei muuta tarvitse tutkiakseen luonnonilmiöitä. Käsillä tekeminen on mahdollista niukalla budjetillakin! Tarvitaan vain rohkeutta ja avoin mieli.

Katso sarjan jaksot Opettaja.tv:n sivuilla

 

22.2. alkaen

Sosiaalinen netti

Sosiaalinen netti tutustuttaa yhteisölliseen verkkomaailmaan. Ohjelmasarjassa oppilaat ja opettajat saavat tehtäviä, jotka haastavat heidät keskustelemaan netin uusien ominaisuuksien tarjoamista mahdollisuuksista sekä ratkomaan niihin liittyviä ongelmia.

Osa 1. Nettiyhteisöt.
Internet on luonnollinen osa nuorten elämää. Se on heille tapa pitää yhteyttä ystäviin ja kuulua johonkin. Millaisissa yhteisöissä nuoret viettävät aikaansa? Millä säännöillä sivustoilla toimitaan?

Osa 2. Aikuisten rooli nuorten verkossa.
Tarvittaessa nuorten tulisi löytää verkosta auttavia aikuisia. Miten aikuiset voivat ymmärtää nuorten verkkomaailmaa ja olla siellä läsnä?

Osa 3. Internet tietolähteenä.
Internet on nuorten keskuudessa ylivoimaisesti suosituin tiedonhakukanava. Miten netin loputonta tietoa voisi hyödyntää opetuksessa? Miten tietoa voisi jalostaa ja jakaa?

Osa 4. Yksityisyydensuoja ja tekijänoikeudet verkossa.
Verkossa kuka tahansa voi olla tiedon takana tai sen jakaja. Millaiset oikeudet netissä olevaa materiaalia koskevat?

Tuotanto: AitoMedia

Katso sarjan jaksot Opettaja.tv:n sivuilla

 

15.3. alkaen

Persoona peliin

Persoona peliin -sarjassa opettajat laitetaan tunnekouluun. Ongelmatilanne luokassa ei välttämättä ole oppilaan vika. Joskus myös opettajan voi olla syytä viilata vuorovaikutustaitojaan. Sarja tarjoaa opettajille eväitä omien tunteiden hallintaan, oppilaiden kuuntelemiseen ja ylipäätään oman persoonan peliin laittamiseen.

1/6: Ryhmä haltuun.
Sinäviesti syyttää, minäviestillä häiriköintiin voi puuttua rakentavammin. Onnistuuko minäviestien muotoilu Mattus Alsilta ja Persoona peliin -sarjan tiimiltä? Marjo Kuusela opastaa.

2/6: Kuuntele!
Opettajiksi valikoituvat puheliaat, mutta osaavatko he kuunnella? Helena Aarnion opissa paljastuu, että Sinikka Kajavan ja opettajatiimin kuuntelutaidoissa on petraamista.

3/6: Irti ulkonäköpaineista.
Ulkonäköpaineet ajavat opettajat jopa kauneusleikkauksiin. Riittävätkö stailauksen asiantuntijoiden vinkit kohottamaan Kaija Tuompon itsetuntoa vai onko edessä luomileikkaus?

4/6: Tunteen paloa.
Heli Haapalaisella ovat itku ja ärräpäät herkässä, mutta missä menee raja ammatillisuuden ja epäammattimaisuuden välillä? Tuija Leena Viirret kehottaa turvaamaan Forum-teatteriin.

5/6: Karisman jäljillä.
Sinä olet sinä ja minä olen minä. Yksinkertaista, mutta kuinka olla ottamatta itseensä opetustilanteessa? Hanna Heikinheimo ja opettajatiimi harjoittelevat kohtaamista gestalt-terapian keinoin.

6/6: Irti operoolista.
Tuleeko opettajan käyttäytyä vapaa-ajallaan esimerkillisesti? Tony Tolosella opettajan rooli jää helposti päälle kotonakin. Opettajatiimi ruotii opettajan rooleja Mika Terävän johdolla.

Katso sarjan jaksot Opettaja.tv:n sivuilla

 

22.3. alkaen

Työn iloa!

Mikä opettamisessa innostaa? Voiko puhua jaksamisen sijaan työn ilosta? Mistä työn ilo kumpuaa? Kolme opettajaa paljastaa pedagogisen tai henkisen esikuvansa ja piirtää oman kehityskaarensa opettajana. Sarjassa puhutaan työn hallinnasta, merkityksestä ja yhteisöllisyydestä iloisen humoristisesti.

Osa 1. Kiire on mielentila.
Sipoolainen luokanopettaja Rauno Haapaniemi väittää, ettei hänellä ole opettajana kiire. Keskittyminen työpäivän aikana olennaiseen ja yhteistyö toisten opettajien kanssa ovat hänen keinonsa kokea työn iloa ja imua.

Osa 2. Elämyksiä ja aplodeja.
Opettaja joutuu ja toisaalta saa kohdata nuoren koko elämän kirjon iloineen ja suruineen. Mikkelin lyseon äidinkielen, kirjallisuuden, mediakasvatuksen ja ilmaisutaidon opettaja Sari Noponen toivoo kouluihin nuorisotyöntekijöitä huolehtimaan osaltaan nuorten hyvinvoinnista. Sarin työn ilo kumpuaa luovista opetusmenetelmistä ja työyhteisön humoristisuudesta.

Osa 3. Unelmien koulussa.
Miten opettaja voi vaikuttaa oman työpaikkansa kehittämiseen? Jakson esimerkkinä on Turun Ilpoisten koulun Koulukylä. Hanke lähti liikkeelle opettaja Leena Kulmalan ideasta rakentaa yhteisö, jossa saman katon alla toimisi esiopetusryhmä, peruskoulun alaluokkia, pienluokkia, erityisopetusta sekä yhteisöjen järjestämää harrastustoimintaa. "Suunnittelin unelmien koulun, ja unelmista tuli totta!", toteaa Kulmala.

Katso sarjan jaksot Opettaja.tv:n sivuilla

 

12.4. alkaen

Erilaisuus voimavarana

Kaksiosainen ohjelma kahden enemmistöstä poikkeavan oppilaan koulunkäynnistä, tuen tarpeesta ja selviytymisen tavoista.

Osa 1: Bosniasta Pohjanmaalle.
Adelisa on 10-vuotias tyttö Bosniasta. Hän on asunut runsaan vuoden Närpiössä, jonne on viime vuosina muuttanut perheitä Bosnian lisäksi Aasian maista. Millaista on koulunkäynti ilman yhteistä kieltä?

Osa 2. Vaikeuksista menestykseen.
Tytön oppimisvaikeuksien syyksi paljastui lukihäiriö, mutta vasta kun hän oppi oman tapansa oppia, alkoi koulu olla hauskaa. Nyt tämä nuori nainen suunnittelee opintojaan - ehkä opettajaksi.

Tuotanto: Pätkä Productions.

Katso sarjan jaksot Opettaja.tv:n sivuilla

Lisätietoa ohjelmasta

Opettaja.tv helpottaa opettajan arkea

Löydä lisää:

opettajat, Opettaja.tv
Suosittele156 Suosittelee

Lähetä linkki

Kommentit

uggsonsaleses

crush jog ugg kids size ugg discount store . guess interesting uggs online outlet store .
cry compare mens ugg moccasins sale ugg boots blue . repair expensive uggs winter shoes .
cure snow ugg boots from australia ugg boots shop . weigh tired black classic tall uggs .
curl tug mint green ugg boots sparkle uggs for cheap uggs on sale . mix thirsty ugg boots for sale .
curve plan 50 off ugg boots uggs discounts sdgcnfykhv . gather healthy cardy ugg boots sale .
cycle peep uggs australia on sale ugg boots cheap clearance . beg slow ugg bailey button kimono flower .
dam curve leather ugg boots ugg boots clearance . notice tired ugg store nyc .


Yllä olevien sanojen tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook