YLE Teema

 

Oulun lääni

Julkaistu tiistaina 11.05.2010 0 kommenttia 253 suositusta

Yleisö on ehdottanut suojelukohteita kahdessa keräyksessä, vuosina 2010 ja 2011. Ehdotuksen nimen jälkeinen vuosiluku kertoo, kummassa keräyksessä ehdotus on saatu - eräitä kohteita on ehdotettu molemmilla kerroilla.

 

Kunnan sairaala (entinen), Haapajärvi (2010)
”Rakennus on kaunis, vanha puurakenteinen talo. Sitä alettiin rakentaa vuosisadan alussa ja se valmistui vuonna 1915. Lapsille, ja myös aikuisille olisi tarpeen säilyttää tämä rakennus.”

 

 

 

Hailuodon lauttaliikenne (2010)
”Saarta on suojeltava siten, että lauttayhteys säilytetään eikä mutkatonta ja vaivatonta silta yhteyttä rakenneta. Jokin Suomessakin on säilytettävä vielä jälkipolville luonnonmukaisena ja vailla urbaania massakulttuuria.”

 

 

 

Marjaniemi, Hailuoto (2010)
”Kohde on arvokasta perinnemaisemaa ja kulttuurikohde, joka ollaan uhassa menettää yksityiselle, ellei pian tehdä jotakin!”

 

 

 

Martinniemen voimalaitoksen piippu, Haukipudas (2010)
”Voimalaitoksen punatiilinen piippu on Martinniemen maamerkki. Piippu näkyy kauas merelle ja kertoo omaa historiaa.”

 

Martinniemen sahan piippu (2010)
”Piippu Mahtava historiallinen maamerkki, 1900 -luvun teollistumisen tiivistymä ja symboli, jonka varjossa paljon historiaa ja tarinoita.”

 

 

 

Kerhola (Martinniemi), Haukipudas (2010)
”Kerholan seinät kätkevät sisäänsä monta tarinaa ja monta eri aikakautta. Se on toiminut eri omistajien hallussa ja on nyt ollut tyhjillään useita vuosia.

 

 

 

Kerhola, Martinniemi, Haukipudas, Pohjois-Pohjanmaa (2010)
”Vanhan sahateollisuuskylän viimeinen historiaa henkivä rakennus jolla on verevä historia sahan kyljessä. Viereisellä nurmikentällä pelattiin jalkapallo-otteluita merimiehiä vastaan.”

 

Kajaanin linna, Kajaani (2010)
”Kulttuurisesti tärkeä linna takaisin loistoonsa! Kyseessä on yksi maailman pohjoisemmista linnoista.”

 

 

 

Hövelön ns. poikien talo ja väentupa, Kajaani (2010)
”Suomen runoruhtinas Eino Leino syntyi Paltaniemen Hövelössä v. 1878, hänen veljensä Kasimir v. 1866. 1950- ja 1960-luvulla yritettiin suojella Einon synnyinkotia, mutta se lahosi saamattomuuteen.”

 

 


Eino Leino -perinnetalo Paltaniemellä Kajaanissa (2010)
”Talon rakensi 1970-luvulla Kainuun Eino Leino -seura talkoovoimin. Talon vihki 6.7.1978 presidentti Urho Kekkonen. Yhdessä Kainuun Eino Leino -seuran kanssa on järjestetty mm. runokahviloita ja lauluiltoja. Kajaanin Runoviikolla talossa on ollut kulttuuritilaisuuksia.”

 

Hotelli Nurmeshovi, Kuhmo (2010)
”Hieno tunnelma vuosikymmenten takaa, kaikenikäinen väki toisilleen ystävällisiä.”

 

Kuusamon Raatesalmen Opetusmaatila, Kuusamo (2010)
”Kohde on 80-luvun loppupuolella rakennettu kaunis maatilakokonaisuus, sisältäen päärakennuksen, ison navetan, sikalan, varasto ja kunnostushalleja, lämpökeskuksen ja asuinrakennuksen. Kohde sijaitsee kauniin Kuusamojärven rannassa.”

 

Parantolan kappeli, Härmä, Kuusamo (2010)
”Härmän parantola oli aikoinaan yksi maamme tärkeimmistä tuberkuloosisairaaloista ja sisältää myös tänä päivänä parantolamuseon.”

 

Rotuaaripallo, Oulu (2011)
”Osa Oulun ja oululaisten identiteettiä, joka ei saa kadota. Tällä pallon omalla, perinteisellä paikalla ovat monet ihmiset tavanneet ja sen lähistöllä alkaneet monet rakkaustarinat. Palloa ei saa siirtää eikä hävittää!”
Kalevan uutinen Rotuaarin pallon uhkasta 27.5.2009
Adressi Rotuaarin pallon säilyttämisen puolesta

 

 

Sota-ajan vararautatieasema "Kivikukko", Oulun keskusta (2010)

”Rakennustyyppi on kansainvälisestikin erittäin harvinainen ja erikoinen, ja liittyy maamme kohtalon kannalta ratkaiseviin historiallisiin vaiheisiin. Se on upeaa kivityötä ja muodoiltaan orgaaninen kuin sotkan muna. Vastaavaa helmeä saa hakea.”

 

 

Puusepän verstas, Oulujoki suistossa, Tuira, Oulun (2010)
”Verstas, samalla tontilla sijaitsevan asuinrakennuksen kanssa on viimeisiä säilyneitä rakennuksia vanhasta puu- Oulusta. Rakennuksessa on puusepän verstaan koneet, joista vanhimmat 1800-luvun lopulta.”

 

 

 

Eevilän jugend-huvila Oulun Oulunlahdessa (2010)
"Huvila on ollut aina muotoaan ja väritystään myöten ilopilkku ja katseen kiinnittäjä. Jugend-huviloita ei juuri Oulun seudulta löydy ja huvila on osa oululaisten kulttuurihistoriaa ja identiteettiä.”

 

Oulun rautatieaseman korttelikokonaisuus (2010, 2011)
”Vielä purkamaton kortteli on varsin ehjä kokonaisuus puistoineen ja edustaa VR:n sen aikaista mahtia ja joukkoliikenteen vaikutusta yhteiskunnallemme.”

”Kaunis, punatiilinen virkatalo ja erikoinen kivikukko aiotaan purkaa tämän vuoden aikana tulevan matkakeskuksen alta, vaikka se voitaisiin rakentaa radan toiselle puolelle. Uudisrakennuksen alle jäisi myös aluetta ympäröivä upea lehto.”

 

Nallikarin kesäravintola, Nallikari, Oulu (2010)
”Aikakautensa tyylipuhdas puu-lasi -arkkitehtuuria edustava kesäkahvila/ravintola Nallikarin hiekkarannalla. Rakennus on ollut käyttämättä kohta kymmenen vuotta.”

 

Varjakan saari, Oulunsalo (2011)
”Hieno, harvinaisella pystyhirsitekniikalla rakennettu vanha sahayhdyskunta pienessä saaressa. Rakennukset pääosin tyhjillään ja vailla käyttöä. Alueelle sopisi esimerkiksi kulttuuritoimintaa, ateljeetiloja, museo tai kesätapahtumia.”
 

 

Nivalan puukirkko, Nivala (2011)
” Yli 200-vuotias kirkko vahtii mm. Kyösti Kallion ja omien sukulaisteni hautoja. Muistan, kun Presidentti Kekkonen kävi kirkossa vierailulla.”
 

 

 

Toivola, Puolanka (2010)
”Kulttuurihistoriallinen kohde, joka on toiminut ainakin majatalona, kirjakauppana, rauta- ja talouskauppana. Vastapäätä sijaitsee Kukkula, Isa Aspin suvun historiaan kuuluva peruskorjattu rakennus. Muodostaisi hyvän kokonaisuuden yhdessä.”

 

Lylykylän työväentalo, Puolanka (2010)
”Korpikaikuun sydämessä, suurten ikäluokkien 100 vuotta vanhoista hirsistä 60-luvun alussa kokoama idylliseksi haukuttu pahkapirtti.”

 

 

 

Pyhäjoen valistustalo, Pyhäjoki (2010)
”Pyhäjoen valistustalo on Suomen pisimpään pystyssä ollut skeittihalli, se on palvellut rullalautailijoita noin 20 vuotta. Viimeisten konkarien muutettua pois seudulta talo on nyt joutunut ilkivallan kohteeksi ja nuorisotoimella ei ole enää intoa eikä rahaa pitää siitä huolta.”

 

Elokuvateatteri Bio Huvimylly, Raahe (2010)
”Suosittu elokuvateatteri lähes alkuperäisessä asussaan vuodelta 1936 ja ainoita koko Suomessa ja osa vanhan puukaupungin kokonaisuutta.”

 

 

 

Kyläkoulu, Kiiskilän kylä, Sievi (2010)

”Yli sata vuotta sitten rakennettiin tämä kaunis koulu viehättävään maalaismaisemaan Pohjanmaalle Sieviin Kiiskilän kylälle. Siinä se on kylän keskustassa ylhäisellä paikallaan palvellut työväentalon, osuusliikkeen ja muiden talojen muodostamassa perinnemaisemassa ryhdikkäänä uljaana vuosikymmenet.”

 

 

Vanha TB:n funkkis tyylinen huoltoasema Sotkamossa (2010)

”Vanha huoltoasema on keskeisellä paikalla ja sille varmasti löytyisi mielenkiintoista ja järkevää käyttöä, nuorisolle, taiteelle, kansalaisopistolle, mille tahansa.”

 

Sodanaikainen koppi, Suomussalmi (2011)
”Koppi on muisto sodanaikaisista menetyksistä. Sen seinässä oleva kyltti pitäisi kunnostaa ja rakentaa kopille suojarakennus, ettei se sään armoilla ollessa hajoa.”

 

 

 

Wanhan Kalevan majatalo, Suomussalmi (2011)
”Sisältä hauska retrobaari, jossa yrittäjät jo kolmannessa polvessa. Suomussalmen kirkonkylän identiteetille olennainen toimiva olohuone 60-luvulta, jonne mahtuu lisääkin kävijöitä vaikka munkkikahveille.”
Wanhan Kalevan Majatalon Facebook-sivu

 

 

Leipelän pihapiiri, Juorkuna, Utajärvi (2011)
”Kokonainen, ehyt pieneläjän pihapiiri, joka kertoo paikkakunnan historiasta. 1900-luvun alussa rakennettu päärakennus ja aitat ovat olleet tyhjillään 1970-luvulta asti ja ränsistyvät hiljalleen. Se, miten tässä talossa perhe eli, kuvastaa aikansa tyypillistä elämää. Rakennusten kunnostamisen avulla niiden historiaa voisi säilyttää ja kertoa eteenpäin.”

 

 

Voimalaitosalueiden talot, Haapakoski, Yli-Ii (2011)
”Voimalaitosalue kaipaa automaation jälkeistä elämää, kuten vapaa-ajantoimintaa, metsästystä, kalastusta, marjastusta, soutelua, eränkäyntiä jne.”

 

Laguksen pappila, Ylivieska (2010)

”Ylivieskan keskustassa on ns. Laguksen pappila. Rakennus on pienehkön omakotitalon kokoinen. Rakennuksessa on asunut mm. Ylivieskan kappalainen Jonas Langus 1828-1845.”

 

Kasarmialue, Ylivieska (2011)
”Seitsemän rakennuksen ja vesitornin kokonaisuus 1900-luvun alusta. Kaava, joka mahdollistaa Kasarmin säilymisen tai tuhoamisen, on valtuustossa kuluvana vuonna. Alueelle voitaisiin hakea uutta elämää suunnittelukilpailulla.”
 

 

Suosittele253 Suosittelee

Lähetä linkki

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook