YLE Teema

 

Teeman Elävä arkisto

Presidentti Kekkosen matkassa

Julkaistu keskiviikkona 14.12.2011 2 kommenttia 158 suositusta

Presidentti UKK tutustui pitkän uransa aikana maitten ja kansojen elämään kuin kansantieteilijä konsanaan. Mitä hän teki Intiassa, Jugoslaviassa, Bulgariassa ja Neuvostoliitossa?

tiistai 24.1. klo 21.55

Presidentti Urho Kekkosen valtiovierailut ja epävirallisetkin ulkomaanmatkan suuntautuivat useimmiten Neuvostoliittoon tai itäisen Euroopan maihin. Vuonna 1961 hän oli tehnyt yhden kaukomatkan, lennon Yhdysvaltoihin ja Kanadaan.

Helmikuussa 1965 alkanut Intian-matka oli Kekkosen pitkän uran ainoa valtiovierailu eksoottiseen Aasiaan. Menomatkalla Intiaan Kekkonen pysähtyi yhdeksi yöksi Teheraniin, ja tapasi Iranin šaahi Mohammad Reza Pahlavin. Intiassa Kekkosta oli vastassa pääministeri Lal Bahadur Shastri. Kymmenisen päivää kestäneen matkan aikana Kekkonen vieraili New Delhissä, Agran seudun teollisuusalueella, Ajanten kalliohaudoilla ja kaivauksilla sekä Bombayssa.

Vuonna 1967 Kekkonen oli matkalla Kairoon, kun hän päätti tehdä välipysähdykset mennen tullen: menomatkalla kone laskeutui Jugoslaviaan ja paluumatkalla Bulgariaan. Molemmat vierailut olivat epävirallisia. Jugoslaviassa Kekkonen saapuu Istrian niemimaalle ja jatkaa veneellä Pulasta Brionin saareen, joka on tunnettu Jugoslavian johtajien edustushuviloista ja Josip Broz Titon kesäpalatsista. Siellä Kekkosta kestitään kuin virallista valtiovierasta. Nykyisin saaresta käytetään nimeä Brijuni, ja se on suojeltu Luonnonpuisto.

Paluumatkalla pysähdyspaikkana on Bulgaria, jossa vastassa on pääsihteeri Todor Zivkov. Protokolla on hyvion virallinen, vaikka reportaasin kertoja muistaa koko ajan huomauttaa, että vierailut ovat epävirallisia. Lentokentällä vilahtaa jopa suurikokoinen propagandamaalaus, jossa Kekkosen kasvot hohtavat paikallisten suurmiesten joukossa Eläköön-tekstin säestyksellä.

Toukokuussa 1977 Kekkonen kävi neljännellä virallisella valtiovierailullaan Neuvostoliitossa. Virkansa puolesta hän allekirjoitti yhteistyö- ja Kostamus-sopimukset Brezhnevin ja Kosyginin kanssa. Matkan epävirallinen osuus vei Kirgiisian aroille ja Valko-Venäjälle. Kirgiisiassa matkakohteena on Frunze, nykyinen Bishkek, jossa päämiehelle esitellään paikallisia paimentolaistapoja, ja hän saa istuttaa kuusen Ystävyyden kujalle. 72-vuotias ratsastuskilpailun voittaja muuttuu Kekkosen suussa 81-vuotiaaksi, eikä hän suostu korjaamaan erhettään myöhemminkään. Issikul-järvellä kalastettuaan hyväntuulinen Kekkonen itse vitsailee toimittajille, että hänen kalansaalinsa luvusta on erilaisia tietoja.

Toinen pysähdyskohde ennen kotiinpaluuta on Minsk, jossa Kekkoselle esitellään Valko-Venäjän ylpeydenaihe, Belarus-traktori. Virallisen protokollan lisäksi ohjelmassa on yksityistä tutustumista kansaan ja kulttuuriin. 

Lisätietoa ohjelmasta

Vierailu Intiassa (1965) Ohj. Pasi Rutanen. Kuv. Erkki Imberg.
Urho Kekkosen valtiovierailu Jugoslaviaan ja Bulgariaan (1967) Suomi-Filmi Oy.
Mitä UKK näki Neuvostoliitossa? (1977) Tuottaja Yrjö Länsipuro, toimittajat Reijo Nikkilä ja Liisa Laine.

Suosittele158 Suosittelee

Lähetä linkki

Kommentit

Atro Niiniluoto

Ehdin nähdä vain Intian-osuuden, mutta on tosiaan ihailtavaa, että ylipäätään itse Urho on kerran käynyt paikassa, missä pippuri kasvaa.

manic

Kiitos todella hienosta ja mielenkiintoisesta ohjelmasta.


Yllä olevien sanojen tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook