YLE Teema

 

Punaista ilmaa

Julkaistu perjantaina 02.03.2012 1 kommenttia 207 suositusta

sunnuntai 26.8. klo 13.30

Esseistisen dokumenttielokuvan mestarin Chris Markerin eeppinen elokuvaessee Punaista ilmaa on kooste 1960-70-lukujen politiikasta ja sodista: Vietnam, Bolivia, toukokuu 68, Praha, Chile ja uuden vasemmiston tuho. Elokuva valmistui vuonna 1977, mutta ohjaaja ”tuoreisti” sen 15 vuotta myöhemmin Neuvostoliiton tuhon jälkeen.

Elokuvan ranskankielinen nimi Le fond de l'air est rouge on sanaleikkinä mahdoton kääntää; ohjaaja itse on kutsunut elokuvaa myös nimellä ”Kohtauksia kolmannesta maailmansodasta 1967–1977”. Elokuvan englanninkielinen nimi A Grin without a Cat viittaa puolestaan Liisa Ihmemaassa -kirjan Irvikissaan, joka katosi niin että ilmaan jäi vain virnistys.

Vuonna 1921 Pariisissa syntynyttä Chris Markeria pidetään essee-elokuvan isänä. Uransa alussa hän teki muun muassa dokumentin Helsingin olympialaisista. Hänen tunnetuimpia teoksiaan ovat puolituntinen scifi-runoelma Kiitorata, Alain Resnais'n kanssa tehty Patsaatkin kuolevat, aikansa poliittista ilmastoa tutkineet pitkät dokumentit Ihana toukokuu ja Punaista ilmaa, dokumentin ja fiktion rajat rikkova mestariteos Vailla aurinkoa (Sans soleil) sekä Andrei Tarkovskista, Akira Kurosawasta ja Aleksandr Medvedkinistä kertovat elokuvat. Markerin viime vuosien lyhyitä filosofis-humoristisia kissa- ja eläinvideoita löytyy netistä.

Kameran edessä itse hyvin harvoin nähty Marker kuoli 30.7.2012.

Lisätietoa ohjelmasta

Punaista ilmaa (Le fond de l'air est rouge), Ranska 1977. Ohjaus Chris Marker.

Suosittele207 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

1.9. Teemalauantai: Oi Kuu!

Teemalauantait palaavat kesätauolta täysikuun loisteessa. Kuun lisäksi aiheena on 110 vuotta sitten ensi-iltansa saanut Georges Mélièsin fantastinen Matka Kuuhun, joka on restauroitu upeissa väreissä ja varustettu Air-yhtyeen musiikilla. Illan päättää 2000-luvun kuumatka, Duncan Jonesin moderni tieteiselokuva Kuu.

Elokuvan tarina

Mark Cousinsin 15-osainen dokumenttisarja kertoo elokuvataiteen kehityksestä 1800-luvun lopulta 2000-luvulle asti. Persoonallinen tutkimusmatka ulottuu 12 vuosikymmenelle ja kuudelle mantereelle, Japanista Dakariin, Hollywoodista Hongkongiin ja Mélièsistä Avatariin.

Kommentit

Anonyymi

Aikamme klassikko, täytyypä katsoa vielä kerran uudelleen!


Yllä olevien sanojen tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook