YLE Teema

 

Suosittelu lisätty!
Kino Klassikko

Rakas, minä nuorrun (S)

Julkaistu torstaina 23.08.2012 0 kommenttia 97 suositusta

sunnuntai 3.11. klo 18.00

Marilyn Monroe on yksi tähdistä Howard Hawksin vuonna 1952 ohjaamassa klassikkokomediassa Rakas, minä nuorrun (Monkey Business, 1952), jota tehtäessä Marilyn oli juuri läpimurtonsa kynnyksellä ja irrotti siinä roolillaan kuolemattoman sarjan sihteerivitsejä.

Varsinaisia pääosia esittävät kuitenkin Cary Grant ja Ginger Rogers. Grant tyypittelee mainioon tapaansa hajamielisen ja kömpelön professorin, joka keksii vahingossa ja simpanssien avustamana toimivan nuorennuslääkkeen. Rohdolla on kuitenkin kaoottiset seuraukset, kun professori ja hänen vaimonsa sekä hänen pomonsa sihteereineen erehtyvät kaikki nauttimaan sitä.

Rakas, minä nuorrun on nasevasti toteutettu ja anarkistinen komedia, joka sanailee hawksilaisella nasevuudella ja näyttelijöiden taitavan yhteispelin tukemana. Kun Hawks toimintaelokuvissaan (Rio Bravo, Hatari, Vain enkeleillä on siivet, Punainen virta jne.) kuvasi miesjoukon ystävyyttä ja sankaruutta vaarojen keskellä, niin komedioissaan hän piikitteli noita samoja miehisiä arvoja ja käänsi sukupuolirooleja päälaelleen. Rakas, minä nuorrun on tästä yhtä mainio esimerkki kuin Meidän vastaeronneitten kesken, Hätä ei lue lakia tai Olin mies-sotamorsian. Elokuvan voi nähdä myös epäsuorasti vinoilevan kyseenalaisille kirurgisille toimenpiteille, joita 1900-luvun alkupuoliskolla markkinoitiin etenkin mieskuntonsa heikkenemisestä huolestuneille. Kansainvälisinä julkkiksinakin esiintyneet puoskarit siirsivät ihmisiin apinoiden ja jopa vuohien kiveksiä vaihtelevin seurauksin.

Marilynin uralla Rakas, minä nuorrun oli tärkeä askel matkalla menestykseen. Hän oli sitä ennen esiintynyt neljän vuoden aikana jo noin 20 elokuvassa mutta vuoden sisällä hän nousi elokuvatähtien kirkkaimpaan tähtiryhmään.

Lisätietoa ohjelmasta

(Monkey Business, USA 1952) O: Howard Hawks. N: Cary Grant, Ginger Rogers, Marilyn Monroe.

Suosittele97 Suosittelee

Lähetä linkki


Yllä olevien sanojen tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook