YLE Teema

 

Sprengtporten - itsenäisyyden arkkitehti

Julkaistu keskiviikkona 16.06.2010 2 kommenttia 202 suositusta

Sprengtporten suunnitteli Suomen tasavaltaa ja perustuslakia yli 200 vuotta sitten. Kuka oli tämä kiistelty sankari ja maanpetturi, joka ärsytti hovia, mutta sai suomalaiset uskomaan itsenäiseen Suomeen?

torstai 2.9. klo 17.55, uusinta pe klo 20.00

Yrjö Maunu Sprengtporten (1740-1819) halusi Suomen irti Ruotsista ja loikkasi Venäjän palvelukseen. Hänen piirustustensa mukaan rakentui autonominen Suomi. Hän uskoi, että Suomi voidaan pelastaa Ruotsin vallan alta itsenäisyyden tielle vain Suomen ja Venäjän välisen erilllissopimuksen avulla, Venäjään liitettynä, mutta omine lakeineen. Hänen suunnitelmiensa mukaisesti venäläiset valtasivat Suomen 1808, ja hänen politiikkansa ansiosta Suomen suuriruhtinaskunnalle annettiin suuri itsenäisyys. Samalla luotiin pohja sille itsenäiselle tasavallalle, joka syntyi Venäjän keisarikunnan luhistuttua vuonna 1917.

Sprengtporten oli koulutettu aatelinen kosmopoliitti, mutta onnistui suututtamaan hallitsijoita käytöksellään ja malttamattomalla mielenlaadullaan. Hän menestyi paremmin suomalaisten talonpoikien ja sotilaiden keskuudessa. Sprengtportenista kehkeytyi suomenmielinen patriootti, joka koulutti köyhiä savolaisia upseereiksi omilla rahoillaan. Hän perusti kadettikoulutuksen, uudisti jääkärijoukot ja ymmärsi suomenhevosen merkityksen sodankäynnissä. Hän kartoitti myös Suomen korpiseudut aikana, jolloin Ruotsin itärajan tapahtumat eivät Tukholmassa kiinnostaneet. Savossa ja Hämeessä syntyi 1700-luvun lopussa sprengtportenilaisuus, usko Suomen tulevaan itsenäisyyteen.

Sprengtportenin valtaisa kunnianhimo ja nerokkuus yhdistettynä äkkiväärään käytökseen, tunteellisuuteen ja kostonhaluun tekivät hänestä myös traagisen hahmon. Suomalaisten ihailema itsenäisyysmies oli Euroopan peliluolissa viihtyvä naistenmies. Hänen elinikäinen haaveensa itsenäisestä Suomesta seurasi häntä aina mukana. Hän unelmoi Suomesta tasavaltana, mutta kääntyisi haudassaan jos näkisi miten köyhästä, Venäjän suojelemasta Suomesta on tullut Euroopan vauraimpia kansakuntia.
 

Lisätietoa ohjelmasta

Käsikirjoitus ja ohjaus: Mia Paju

Tuotanto: YLE Oppiminen ja tiede

Suosittele202 Suosittelee

Lähetä linkki

Kommentit

Eero

Saisiko tämän näkymään Areenassa?

Atro

Muistan, kun viime vuonna esitettiin näytelmänä Porvoon valtiopäivät. Siinä Sprengtportenia esitti Göran Schauman


Yllä olevien sanojen tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook