YLE Teema

 

Kulttuuridokumentti

Taiteen voima

Julkaistu maanantaina 28.09.2009 1 kommenttia 315 suositusta

Simon Schaman johdatus länsimaisen taiteen avaintöihin.

tiistaisin 12.10.-30.11. klo 17, uusinnat lauantaisin iltapäivällä

BBC:n tuotantoa oleva kahdeksanosainen Taiteen voima (The Power of Art) on historioitsija Simon Schaman vahva, henkilökohtainen johdatus länsimaisen taiteen avaintöihin. Sarjan nimekkäät taiteilijat esitysjärjestyksessä ovat Caravaggio, Rembrandt, Bernini, Turner, David, van Gogh, Picasso ja Rothko.

 

12.10. osa 1/8: Caravaggio

Michelangelo Merisi da Caravaggio muutti käsitystä siitä, miten uskonnollista taidetta voidaan kuvata. 1600-luvun alun Roomassa hän haki mallinsa kapakoista ja ilotaloista - ja aiheutti vallankumouksen.

19.10. osa 2/8: Rembrandt

Rembrandt van Rijn nousi aikansa rikkaimmaksi ja menestyvimmäksi taiteilijaksi mutta joutui epäsuosioon muodin muuttuessa. Paluun hän teki suurtyöllään Batavien salaliitto.

26.10. osa 3/8: Bernini

Gian Lorenzo Bernini loi uran arkkitehtina, kuvanveistäjänä ja hovimiehenä. Veistoksellaan Pyhän Teresan hurmio hän yhdisti lihallisen täyttymyksen ruumiittomaan autuuteen.

2.11. osa 4/8: Turner

William Turnerin maalaus Orjalaiva (1840) nosti valtaisan kritiikin myrskyn - taitelija otti kantaa ja kuvasi julmuutta tavalla, jota aikalaiset eivät kestäneet nähdä.

9.11. osa 5/8: David

Jean-Louis David oli taiteilija, joka aina asettui sen hetkisen vallan käyttöön. Ranskan vallankumouksen aikana hän maalasi suurtyönsä Marat'n kuolema - propagandavoitto, jossa pyövelistä tehtiin martyyri.

16.11. osa 6/8: van Gogh

Vincent van Goghille "maalaaminen on kuin lautta, joka turvallisesti vie meidät maihin haaksirikon jälkeen". Simon Schama näkee taiteen rauhoittavan voiman van Goghin maalauksellisissa purkauksissa.

23.11. osa 7/8: Picasso

Pablo Picasso loi Guernicalla (1937) nykyaikaisen historiamaalauksen. Kubismille antautunut Picasso rikkoi taiteen muotokielen, mutta Luftwaffen pommit rikkoivat ihmisiä ja kokonaisen kaupungin.

30.11. osa 8/8: Rothko

Mark Rothko sai 1958 tilauksen sisustaa newyorkilaisen huippuravintolan seinät abstrakteilla maalauksilla. Hän suostui, koska halusi kokeilla taiteen voimaa - oliko taide kulutushyödyke vai sielujen pelastus?

Lisätietoa ohjelmasta

Alkuperäinen nimi: Simon Schama's Power of Art 1-8. Tuotanto: BBC, 2006.

Simon Schaman esittely Columbian yliopiston sivuilla

Suosittele315 Suosittelee

Lähetä linkki

Kommentit

ope

Miksi näitä dokumentteja ei voi ostaa YLEn kautta? Tämäkin on aivan upea sarja.


Yllä olevien sanojen tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook