YLE Teema

 

Populaarimusiikki

Raivoisat riimit

Julkaistu torstaina 10.06.2010 2 kommenttia 408 suositusta

torstai 16.1. klo 16.35

Dokumentissa Raivoisat riimit (The Furious Force of Rhymes) tutkitaan hip hopia protestimusiikkina ja sen leviämistä kaupungeissa ja slummeissa eri puolilla maailmaa. Yhdysvaltalainen Joshua Atesh Litle kertoo dokumentissaan hip hopin tarinaa 1970-luvun Bronxista lähtien. Samalla valaistaan hip hopin ja rapin käyttämän raivoisan kielen taustoja musiikin, tanssin ja graffitien avulla.

New York, Pariisi, Berliini, Palestiina, Senegal… Hip hop on löytänyt paikkansa protestimusiikkina maailman joka kolkasta. Dokumentti nostaa esiin hip hopin nousevia tähtiä eri puolilla maailmaa. Hip hop -musiikkia lähestytään aktivismina, joka ottaa kantaa ja tuo esiin sosiaalisia epäkohtia sekä rakentaa siltaa yli kulttuuristen erojen.

Dokumentissa liikutaan nykypäivän getoissa ja kolmannen maailman kaupungeissa jäljittämässä hip hop -musiikin alkuperäistä henkeä. Siitä kasvaa hip hopin hengessä yhteiskunnallinen kannanotto, visuaalinen ja runollinen taideteos, jossa pohditaan köyhyyttä ja rasismia mutta myös selviytymistä ja toivoa.

Dokumentissa tavataan liuta nykypäivän hip hop -artisteja. Mukana muun muassa Q-Tip, Dead Prez, The Last Poets, Special Ed, D-Nice, PMD (USA), Les Nubians, Bams, 113, 9 D'or (Ranska), Positive Black Soul, Abass, Alif (Etelä-Afrikka), Metaphysics (Zimbabwe), Curse (Saksa), Shaanan Streett, Sagol 59, System Ali ja G-Town (Israel/Palestiina).

Lue lisää:
Dokumenttielokuvan kotisivu
(englanniksi)

Lisätietoa ohjelmasta

Raivoisat riimit (The Furious Force of Rhymes). Dokumenttielokuva, ohjaus Joshua Atesh Litle. Tuotanto Link TV & Les Films d'Ici. Yhteistuottajana mm. Yle Teema. USA 2010.

Suosittele408 Suosittelee

Lähetä linkki

Kommentit

Anonyymi

Tarkennuksena että Positive Black Soul on (oli) Senegalista

Synonyymi

Ai, että esitettiin hip hopin alkuperää?? Oliskohan uhrattu ensimmäinen viisi minuuttia sille? Täytyy sanoa, että tämä oli huonoin musiikkigenre-dokumentaatio, jonka olen nähnyt: Sekava ja pitkäveteinen, jonka olisi voinut tiivistää alle 45 minuuttiin esittämällä tosiasiana faktan, että hip hop globalisaation väline tai esiintymä ja sitten nopeasti käydä läpi kunkin alueen "erikoisuudet".
Vertailun vuoksi esimerkkinä Sam Dunnin tekeleet Metal: A Headbanger's Journey ja Global Metal. Asiaa eikä asiaa asian vierestä.


Yllä olevien sanojen tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook