YLE Teema

 

Suosittelu lisätty!
Kulttuuridokumentti

Tiernapojat - kuukausi kuninkaina

Julkaistu keskiviikkona 11.11.2009 0 kommenttia 327 suositusta

Ja me toivotamm', ja me toivotamm', onnellista ja hyvää joulua.

lauantai 22.12. klo 12.50

Tiernapojat - kuukausi kuninkaina on dokumenttielokuva joulun alla esiintyvistä tiernapojista ja tiernalla kulkemisesta. Tiernapoikaperinne on säilynyt elinvoimaisena erityisesti Oulussa.

Entiset tiernapojat kertovat kokemuksistaan aina 1930–luvulta alkaen. Mukana on oululaisia tiernapoikia menneiltä vuosikymmeniltä, mutta myös Oulussa lapsuuden elänyt kuvataiteilija ja kirjailija Hannu Väisänen, joka ei halustaan huolimatta koskaan päässyt tiernapojaksi. Arkistofilmissä nähdään myös iskelmälaulajana tunnetuksi tullut, edesmennyt Jamppa Tuominen, joka esiintyy knihtinä v. 1962 valmistuneessa Tiernapojat-filmissä.

Miksi tähtilaulantaan, "tiernalla kulkemiseen", on ryhdytty ja ryhdytään edelleen? Mitä se on merkinnyt tiernalapsille itselleen?

Entiset tiernapojat muistelevat, kuinka tiernalla kulkeminen merkitsi hauskaa yhdessäoloa. Se merkitsi myös poikkeusta arkeen ja kaamosaikaan, jolloin oli lupa pukeutua värikkäästi ja kulkea poikaporukoissa esiintymässä kodeissa ja ravintoloissa – ja välillä tappelemassa toisten tiernapoikaporukoiden kanssa reviireistä.

Hauskanpidon ja yhdessäolon lisäksi tiernalla kulkemisella on ollut myös sosiaalisia syitä. Tierna-tienesti merkitsi tärkeää lisätuloa lapsille itselleen, ja joskus myös heidän perheilleen.

Lisätietoa ohjelmasta

Käsikirjoitus ja ohjaus Outi Rousu & Kirsi Schali
Kuvaus Petri Heikkilä
Äänitys Vili Mäentausta
Leikkaus Riitta Poikselkä
Äänisuunnittelu Heikki Innanen
Musiikki Kari Mäkiranta
Tuotanto Outi Rousu, Periferia Productions Oy, Tuotantovuosi 2009

Yhteistyössä YLE Teema, Riitta Jalonen & Kirkon mediasäätiö, Juha Rajamäki

Tiernapojat Wikipediassa

Suosittele327 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Myytti itämaan tietäjistä

Keitä olivat ja mistä tulivat ne kolme Itäisen maan viisasta miestä? Dokumentti tutkii, miten kolmen kuninkaan myytti on elänyt taiteessa ja minkälaisen merkityksen se on saanut Euroopan historiassa.


Yllä olevien sanojen tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook