Tohtori Åsa - uusia jaksoja
Julkaistu tiistaina 28.12.2010 0 kommenttia 255 suositusta
Åsa Vilbäck on Ruotsin tunnetuin tv-lääkäri. Hän ruotii yleisimpiä terveysongelmia käytännönläheisesti ja raikkaalla otteella. Miten ihmisruumis toimii ja miten voimme pysyä terveinä ja hyvinvoivina? Sarjasta saa tuoretta lääketieteellistä tietoa, mutta myös hyviä vinkkejä koko perheelle.
Tohtori Åsa ei keskity vain sairauksiin, vaan kertoo myös niiden ennaltaehkäisystä ja antaa eväitä elintaparemonttiin.
Jaksotiedot
1.9. Muisti. Ovatko avaimet taas unohtuneet ja jäikö liesi päälle? Åsa perehtyy muistin ja muistamisen ongelmiin sekä koeteltuihin muistamiskikkoihin. Lisäksi tapaamme unohtelevaisin Annin ja muistineron.
22.9. Geenit. Nykyään on olemassa geenitestejä, joilla saa selville alttiuden tiettyihin sairauksiin. Mutta haluammeko me oikeastaan tietää? Jos kohtalo on jo DNA:n määräämä, kannattako tupakointia edes lopettaa?
6.10. Täydellinen keho. Millainen hyvin treenattu keho on ja kuinka paljon työtä se vaatii? Entä jos harjoittelu ei tuota tuloksia? Åsa tekee kokeen selvittääkseen millaisia vaikutuksia jo kuukauden harjoittelulla on.
13.10. Onnettomuudet. Mitä tehdä kun koira käy kimpuun tai joku alkaa vuotaa verta rajusti? Åsa tapaa Axelin, joka pelasti meren pohjaan päätyneen autoilijan hengen. Kuinka voit auttaa itseäsi onnettomuuden sattuessa?
20.10. Kuolemmeko me kaikki influenssaan? Lintu- ja sikainfluenssojenkin jälkeen tarttuvia tauteja tulee esiintymään maailmalla. Tohtori Åsa pohtii asiantuntijoiden kanssa, mitä pandemian puhjetessa tapahtuu.
27.10. Elinsiirrot. Nykyään ihmisille siirretään munuaisia, keuhkoja ja sydämiä. Moni kuitenkin ehtii kuolla, kun sopivaa elintä ei saada ajoissa. Uusia elimiä voidaan myös valmistaa laboratorioissakin.
3.11. Voiko kuolemaa huijata? Nykytiede pystyy mm. hypotermian avulla jäähdyttämään kehon ja voittamaan näin aikaa sydänpysähdyksen aikana. Miten filosofi Owe Wikström näkee kuoleman ja painaako sielu todella 21 grammaa? Ruotsin televisio.
10.11. Raskaus alusta loppuun. Tänään pääsemme seuraamaan koko raskausaikaa hedelmöittymisestä synnnytykseen. Nykyisin tehdään kohdussa oleville sikiöillekin leikkauksia, kuinka se tapahtuu?
17.11. Elämä syövän kanssa. Kuinka syöpä tunkeutuu kehoomme ja millaisia hoitomuotoja syöpiin on suunnitteilla? Andreas on elänyt syövän kanssa 11 vuotta ja Fredrik parani munuaissyövästään kantasoluhoitojen avulla.
24.11. Parantava musiikki. Kuuloaistimme ei koskaan nuku, mutta kuinka äänet vaikuttavat terveyteemme? Mitä tapahtuu, jos kuulomme katoaa? Åsa tapaa leukemiaa sairastavan Filipin, jolle musiikkiterapiasta löytyi iso apu.
1.12. Tällä paikalla nähdään dokumentti Suomelainen HIV.
8.12. Lomalla. Lomailu virkistää, mutta entäpä jos sairastut ulkomailla? Åsa lähtee itsekin matkalle ja kertoo tavallisten vatsasairauksien ja auringonoton vaarojen lisäksi myös hoitotarkoituksessa tehtävästä matkailusta.
Lisätietoa ohjelmasta
Tuotanto: SVT, Ruotsi.
Lähetä linkki
Selaa ohjelmia aiheiden mukaan
Selaa ohjelmapaikkoja
Suositelluimmat jutut