YLE Teema

 

Teeman Elävä arkisto

TV-arkiston jouluruoat

Julkaistu keskiviikkona 17.11.2010 2 kommenttia 269 suositusta

Tv-kokit Vanamo ja Kolmonen jäljittävät joulun perinteitä ja opettavat, miten vanhan ajan jouluherkut valmistetaan.

tiistai 21.12. klo 21.50, uusinta pe 24.12. klo 16.40

Legendaariset 1970-luvun suosikkikokit Veijo Vanamo ja Jaakko Kolmonen palaavat jälleen tuomaan aitoa joulumieltä Teeman katsojille. Tämän joulun iloksi nähdään kaksi aiemmin uusimatonta keittiömestareiden jouluohjelmaa: Asia on pihvi vuodelta 1971 ja Se on sitten joulu vuodelta 1977.

Näistä ensin mainittu on järjestyksessä toinen jouluerikoinen, jonka Vanamo ja Kolmonen tekivät televisiolle. Heidän ruokaohjelmansa oli tuolloin pyörinyt jo yli vuoden, ja he olivat koko kansan lemmikkejä. Ohjelmassa valmistetaan turvallisesti perinteellisiä jouluruokia, mutta leikitään myös unohtuneita joululeikkejä ja sutkautellaan jouluun liittyviä sananparsia ja uskomuksia.

1970-luku oli Suomessa voimallista kaupungistumisen ja maaltamuuton aikaa, ja uudet tuulet alkoivat puhaltaa niin vapaa-ajanvietossa kuin keittiöissäkin. Vuoden 1977 erikoisohjelmassa Se on sitten joulu keittiömestarit ovatkin jo huolissaan joulutraditioiden puolesta.

Ohjelmassa he valmistavat kaiken sen, mikä perinteiseen suomalaiseen joulupöytään kuuluu: kotikaljaa, lipeäkalaa, lanttulaatikkoa, perunalaatikkoa, kinkkua, rosollia, luumukiisseliä ja pipareita.

Näitä ohjeita seuraamalla joulu maistuu joululle!

Lisätietoa ohjelmasta

Asia on pihvi: Perinteelliset jouluruuat (1971) 30’54
Keittiömestarit Veijo Vanamo ja Jaakko Kolmonen. Ohjaus Karl-Gustaf Grönstrand.

Se on sitten joulu (1977) 48’37
Keittiömestarit Veijo Vanamo ja Jaakko Kolmonen. Tuotanto ja suunnittelu Jouko Konttinen.

Suosittele269 Suosittelee

Lähetä linkki

Kommentit

Atro

Itse en ole 70-lukulainen, mutta Kolmonen on konkari. Oli hauska katsoa myös leikkiä ensimmäisessä ohjelmassa. Toisessa ohjelmassa kuului tuttu sävelmä, joka toi mieleen Patakakkosen, mutta tuossa taisi olla oikeammin talvikeittiö.

Anonyymi

Hienoa, että näitä näytetään, mutta voisitteko näyttää sen ohjelman, jossa Jaakko on laivalla seivovassa pöydässä syömässä ja opastaa ihmisiä miten siellä pitää toimia. Olen nimittäin huomannut että nykynuoret ja vähän vanhammatkin tarvitsivat muistutusta miten seisovassa pöydässä toimitaan.


Yllä olevien sanojen tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook