YLE Teema

 

  • Suosittelu lisätty!
  • Suosittelu lisätty!
  • Suosittelu lisätty!
Teeman Elävä arkisto

TV-arkiston kesäkeittiö

Julkaistu torstaina 09.06.2011 0 kommenttia 178 suositusta

tiistai 19.6. klo 21.50, uusinta pe klo 17.00

Keittiömestarit Vanamo ja Kolmonen valmistavat nuotioruokia ja antavat vinkkejä loppukesän rapujuhliin.

Rennot keittiömestarit Jaakko Kolmonen ja Veijo Vanamo olivat suomalaisen television ensimmäiset miespuoliset julkkiskokit. Ruokaohjelma Maukasta mutkattomasti alkoi syksyllä 1970 ja nosti letkeästi juttelevan parivaljakon heti kansan suosikeiksi.

Kesäruokaa kokkipari valmisti koko 1970-luvun ajan omassa Kesäkeittiö-ohjelmassaan. Kesäkeittiössä, niin kuin Vanamon ja Kolmosen muissakin kokkiohjelmissa, oli mukana voimakas valistuksellinen aspekti. Suomalaisten ruokailutottumuksia pyrittiin muokkaamaan terveellisempään ja luonnonmukaisempaan suuntaan. Vanamo ja Kolmonen suosivat jo tuolloin tuoreita kotimaisia raaka-aineita, lähiruokaa, luonnon antimia ja yksinkertaisia reseptejä.

Nuotiolla-jaksossa mestarit pysyvät ulkosalla ja valmistavat luhankalaista lahnaa ja sysmäläistä sonninpaistia hämäläisellä nuotiolla. Rapu on otsikkona jaksolla, jossa tietysti ravustetaan ja kerrotaan käytännön niksit rapujen keittämistä varten. Lisäksi tehdään kiuasbroileria ja salaattia. Ohjelma on kuvattu Kivijärvellä Luumäellä. Paketin viimeisessä ohjelmassa valmistuvat Porokäristys ja hillaohukkaat; ollaan siis Lapissa, Pallastunturilla.

TV-arkiston kesäkeittiö-paketin jaksot ovat vuosilta 1971 ja 1972. Vuonna 1980 Veijo Vanamo lopetti tv-kokkina esiintymisen, mutta Jaakko Kolmonen jatkoi Patakakkosessa vuoteen 1993 saakka. Sen lisäksi hän teki 1990-luvulla Hyvää pataa –ohjelmaa sekä 2000-luvulla lasten kokkiohjelmaa Suolaa ja pippuria.

Lisätietoa ohjelmasta

Kesäkeittiö: Hastrattuja muikkuja (1971) Keittiömestarit Jaakko Kolmonen ja Veijo Vanamo.

Kesäkeittiö: Korvasieni (1971) Keittiömestarit Jaakko Kolmonen ja Veijo Vanamo.

Kesäkeittiö: Vitamiineja ja vihanneksia (1973) Keittiömestarit Jaakko Kolmonen ja Veijo Vanamo.

Kesäkeittiö: Savustus

Suosittele178 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

TV-arkiston juhannus: Hanna Taini 100 v

Juhannusyön tähti on Hanna Taini, joka sädehtii kolmessa elokuvassa: Siltalan pehtoorissa, Vihreässä kullassa sekä Ja alla oli tulinen järvi -elokuvassa.


Yllä olevien sanojen tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook