YLE Teema

 

Suosittelu lisätty!
Teeman Elävä arkisto

TV-arkiston kesäkeittiö

Julkaistu keskiviikkona 05.05.2010 0 kommenttia 286 suositusta

Veijo Vanamo ja Jaakko Kolmonen antavat ruokavinkkejä 1970-luvulta

tiistai 29.6. klo 21.55

Rennot keittiömestarit Jaakko Kolmonen ja Veijo Vanamo olivat suomalaisen television ensimmäiset miespuoliset julkkiskokit. Ruokaohjelma Maukasta mutkattomasti alkoi syksyllä 1970 ja nosti letkeästi juttelevan parivaljakon heti kansan suosikeiksi.

Kesäruokaa kokkipari valmisti koko 1970-luvun ajan omassa Kesäkeittiö-ohjelmassaan. Kesäkeittiössä, niin kuin Vanamon ja Kolmosen muissakin kokkiohjelmissa, oli mukana voimakas valistuksellinen aspekti. Suomalaisten ruokailutottumuksia pyrittiin muokkaamaan terveellisempään ja luonnonmukaisempaan suuntaan. Vanamo ja Kolmonen suosivat jo tuolloin tuoreita kotimaisia raaka-aineita, lähiruokaa, luonnon antimia ja yksinkertaisia reseptejä.

Kesäkeittiön Possua nuotiolla –jaksossa kokit laittavat vasikan munuaista nuotiossa, porsaan kylkeä hiilloksella ja maksaa kepin nenässä. Lisukkeena toimii ajan hengen mukainen kaalisalaatti.

Ahvenesta haukeen –jaksossa pureudutaan kalaruokien monipuolisuuteen. Kokkien käsissä syntyy savukalaa, nuotiokalaa, loistekalaa ja hiilloskalaa.
Illan kolmannessa Kesäkeittiössä näemme, ettei mestarikokkeja ihan helposti yllätetä. Tarjottavaa yllätysvieraille -jaksossa valmistuu näppärästi juuresvati, kipparinplättäreitä ja arinapossua.

TV-arkiston kesäkeittiö-paketin jaksot ovat vuosilta 1973 ja 1974. Vuonna 1980 Veijo Vanamo lopetti tv-kokkina esiintymisen, mutta Jaakko Kolmonen jatkoi Patakakkosessa vuoteen 1993 saakka. Sen lisäksi hän teki 1990-luvulla Hyvää pataa -ohjelmaa sekä 2000-luvulla lasten kokkiohjelmaa Suolaa ja pippuria.

Lisätietoa ohjelmasta

Kesäkeittiö: Possua nuotiolla (1973)
Jaakko Kolmonen & Veijo Vanamo. Ohj. Karl-Gustaf Grönstrand

Kesäkeittiö: Ahvenesta haukeen (1973)
Jaakko Kolmonen & Veijo Vanamo. Ohj. Karl-Gustaf Grönstrand

Kesäkeittiö: Tarjottavaa yllätysvieraille (1974)
Jaakko Kolmonen & Veijo Vanamo. Ohj. Karl-Gustaf Grönstrand

Suosittele286 Suosittelee

Lähetä linkki


Yllä olevien sanojen tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook