Varastetut ihmiset
Julkaistu keskiviikkona 05.05.2010 0 kommenttia 280 suositusta
"Scifi-klassikkojen sarjaa jatkava Varastetut ihmiset (Invasion of the Body Snatchers, USA 1956) on lajityypin tunnetuimpia ja parhaimpia edustajia 1950-luvulta.
Elokuva kertoo lääkäristä, joka palattuaan työmatkalta huomaa kotikaupunkinsa ihmisten käyttäytyvän oudosti: kuin moni heistä ei enää olisi oma itsensä vaikka näyttääkin täysin entiseltään. Monet sanovat suoraan, että heidän tuttavansa tai perheenjäsenensä ei enää ole sama henkilö kuin ennen. Entisen tyttöystävänsä kanssa lääkäri alkaa vähitellen päästä selville karmaisevasta salaisuudesta kummallisuuksien takana.
Elokuvan on ohjannut Don Siegel, jonka pitkä ura tuotti merkkiteoksia erityisesti rikoselokuvan parissa 1940-luvun film noirista 1970-luvun Likaiseen Harryyn. Varastetut ihmiset on Siegelin suuria klassikkoja huolimatta tuotantoyhtiön tekemistä muutoksista. Esimerkiksi alkuun ja loppuun lisättiin poliisiasemalla tapahtuvat kohtaukset, kun taas Siegel olisi halunnut päättää elokuvan paljon tehokkaammin sanoihin: ”You’re next!”
Varastetut ihmiset on malliesimerkki siitä, kuinka elokuvan voi lukea eri tavoin katsojan omien tuntemuksien mukaan. Monet ovat nähneet sen tulkintana 1950-luvun vainoharhaisesta mccarthyismista amerikkalaisessa yhteiskunnassa, toiset taas vertauskuvana kommunismin valtaannoususta ja siitä, miten kommunismi jättää ihmisille älyn ja muistot mutta vie tunteet ja välittämisen muuttaessaan yksilöt massaksi. Elokuva on nähty myös kuvauksena modernin kaupunkielämän vieraannuttavasta vaikutuksesta, joka tekee ihmisistä tunteettomia ja välinpitämättömiä, pelkkiä ihmisten kuoria.
Monet elokuvan tekijöistä ovat maininneet, etteivät he elokuvaa tehdessä ajatelleet poliittisia allegorioita vaan tekivät yksinkertaisesti trilleriä. Elokuvan teho perustuu kuitenkin juuri taitavaan paranoian ja salaisen vallankaappauksen kuvaukseen. Jokainen yksityiskohta alkaa saada uusia ja outoja merkityksiä, kunnes tuttu ja turvallinen ympäristö muuttuu vieraaksi ja vaaralliseksi esivaltaa myöten. Läheisimmätkin ihmiset kääntyvät yksi kerrallaan vihollisiksi. Varastetuissa ihmisissä on yksi elokuvahistorian surullisimpia suudelmia.
Tarinan tehoa korostaa se, että Varastetut ihmiset on filmattu uudelleen peräti kolme kertaa, vuosina 1978, 1993 ja 2007, ja aina merkkiohjaajan toimesta (Philip Kaufman, Abel Ferrara ja Oliver Hirschbiegel).
Oman kuriositeettiarvonsa elokuvaan tuo myös Sam Peckinpah, joka vilahtaa pienessä mittarinlukijan roolissa. Peckinpah toimi Siegelin apulaisena useissa tämän 1950-luvun rikoselokuvissa, ja hänen mahdollinen osuutensa Varastettujen ihmisten kirjoittamiseen on pitkään ollut kiistelyn kohde. Sitä piti yllä Peckinpah itse, joka lopulta väitti suunnilleen kirjoittaneensa koko elokuvan. Elokuvan virallinen käsikirjoittaja Daniel Mainwaring tuskastui tähän niin että uhkasi jopa haastaa Peckinpahin oikeuteen. Myös muut elokuvan parissa työskennelleet ovat pitäneet Peckinpahin osuutta elokuvan parissa pienenä, lähes olemattomana."
(kirjoittanut Vesa Nykänen)
Lisätietoa ohjelmasta
Varastetut ihmiset (Invasion of the Body Snatchers, USA 1956). Ohjaus Don Siegel.
Lähetä linkki
Katso myös...
Alphaville & Kiitorata
Kaksoiskattaus runollista uuden aallon scifiä: Godardin Alphavillessä amerikkalainen yksityisetsivä saapuu pahan tiedemiehen hallitsemaan futuristiseen kaupunkiin. Markerin Kiitoradassa eletään Pariisin tuhon jälkeistä aikaa.
Fahrenheit 451
Francois Truffaut'n Englannissa ohjaama scifi-tarina, jossa kirjat ovat kiellettyjä ja ne poltetaan kohdattaessa. Ray Bradburyn kirjaan perustuvan elokuvan pääosissa ovat Julie Christie ja Oskar Werner.
Selaa ohjelmia aiheiden mukaan
Selaa ohjelmapaikkoja
Suositelluimmat jutut