Venäjän kaupunkien vaiheita
Julkaistu keskiviikkona 28.08.2013 4 kommenttia 83 suositusta
Venäjän värikäs historia avautuu uudella tavalla kolmiosaisessa draamadokumentissa, kun sitä tarkastellaan kolmen merkittävän kaupungin kehittymisen kannalta. Pietari, Volgograd eli entinen Stalingrad sekä Moskova – näissä kaupungeissa nähdään kansakunnan historian käännekohdat, poliittiset huippuhetket, sotien tapahtumat, sankaritarinat ja maailmaa mullistaneet keksinnöt.
Lisätietoa ohjelmasta
(Die Geschichte Russlands, Saksa 2011)
Lähetä linkki
Kommentit
Ja tietenkin vanha "venäläinen kaupunki" VIIPURI
Mikä siinä on, että historiallisiin dokumenttiohjelmiin sekoitetaan väkisin näyteltyjä osuuksia, niin kuin Pietari- ja Volgogard-ohjelmissa? Ne tekevät dokumentaarisuudesta epäuskottavaa. Näyttelijät ovat huonoja ja kömpelöitä, meidän aikamme ihmisiä. Heidän eleensä, liikehdintä ja toiminta ovat 2000-luvun fyysisessä ympäristössä (=autot, hissit, asfalttitiet, junat, keskuslämmitetyt asunnot jne) syntyneitä. Heillä ei ole vammoja, joita 300 tai 800 vuotta sitten ihmisillä oli, kun eivät saaneet modernia lääketieteellistä hoitoa. Kaikki tuo näkyy filmillä.
Kohtaukset, joissa näyttelijät esiintyvät, ovat myös epäuskottavia. Niissä nämä "dokumenttihahmot" kulkevat edestakaisen, tönivät toisiaan, nyökkäilevat keskenään, käyvät kömpelöitä "taisteluja". Ei vakuuta, sen sijaan naurattaa. Asut ja esineistö on tehty erityisesti elokuvaa varten. Ne eivät ole alkuperäisiä. Väkisin näyttely ohjaa myös käsikirjoituksen sisältöä ja voi syrjäyttää tärkeämpiä, aitoja näkemyksiä ja asioita.
Hyvässä dokumentissa esitetään aitoja esineitä vaikka satojen vuosien takaa, paikkoja, joissa vielä tänä päivänä näkyy aikaisempien sukupolvien kädenjälki. Nämä liitetään luontevalla esittelyllä ja kuvauksella yhteen niin, että katsoja ymmärtää historiallisen taustan ja sen merkitykset.
Ei ollut kovin hyvä sarja. Oikea nimi olisi ollut "saksalaisia Venäjällä/Neuvostoliitossa". Eräs tuttavani oli pettynyt jo ensimmäiseen Pietari-osaan, mutta siinä sentään puhuttiin Pietarista. Katsokaapa Moskova-jakso, niin siinä ollaan Moskovassa suurin piirtein vain 1812 Napoleonin invaasion aikana - muu ohjelma käsittelee
a) Siperian junalla matkustanutta saksalaista (ja ylipäätään Venäjän rautateitä)
b) erään saksalaisen Stalinin vainojen kohteeksi joutuneen perheen vaiheita Neuvostoliitossa
c) A. Saharovia.
"Taiteen maailma: Venäjä" on aivan toista tasoa! Se onkin BBC...
Olihan tuolla Nevanlinnassa , vasta paljon myöhemmin Pietari, ruotsalaisia ja suomalaisia ja inkeriläisiä jo paljon paljon aikaisemmin, satoja vuosia aikaisemmin. Ruotsin linnoituskin oli rakennettu.
Selaa ohjelmia aiheiden mukaan
Selaa ohjelmapaikkoja
Suositelluimmat jutut
TIISTAINA 10.9.2013