Viden om... keväällä 2011
Julkaistu tiistaina 28.12.2010 0 kommenttia 195 suositusta
18.1.
Riittääkö ruoka?
Maailman väkiluku kasvaa ja ruokaa tarvitaan yhä enemmän. Löytyykö ratkaisu ruokapulaan tulevaisuudessa laboratorioista? Geenimanipuloitu taimen kasvaa kaksi kertaa nopeammin kuin luonnossa elävä lajitoverinsa.
25.1.
Maakaasua Jäämeren pohjasta
Kaasun- ja öljyntuotanto siirtyy Pohjanmereltä entistä pohjoisemmaksi ja samalla olosuhteet muuttuvat entistä vaativimmiksi. Uudet kentät sijaitsevat Jäämeren pohjassa ja siellä on työt jo aloitettu.
1.2.
Valvonnan alaisina
Terrorismin uhka on lisännyt valvontaa yhteiskunnassamme. Matkapuhelimia voidaan jäljittää ja me jätämme toiminnastamme digitaalisia jalanjälkiä enemmän kuin uskommekaan.
8.2.
Teknologiasta ratkaisu ilmasto-ongelmiin?
Koko maailma puhuu ilmastosta, meidän olisi ajettava pienemmällä autolla, syödä vähemmän ja kantaa vastuuta ympäristöstä. Ehtiikö uusi teknologia apuun torjumaan ympäristönmuutoksen uhkakuvia?
15.2.
Ympäristöystävälliset autot
Autoteollisuus on mennyt mukaan ympäristötalkoisiin ja tarjoaa nyt markkinoille sähköautoja ja bioetanolilla ja jopa grillihiilillä käyviä autoja. Mikä niistä on ympäristöystävällisin?
22.2.
Myyttejä miehistä ja naisista
Naiset ovat empaattisempia ja puhuvat enemmän kuin miehet. Miehet ovat väkivaltaisempia ja heillä on naisia parempi avaruudellinen hahmottamiskyky. Kuinka tiede suhtautuu tällaisiin uskomuksiin?
1.3.
Uudet avaruusvaltiot
Intian tavoitteena on tulla johtavaksi avaruusvallaksi ja maassa suunnitellaan matkoja Kuuhun ja Marsiin. Aasiassa on muitakin valtioita, jotka ovat asettaneet avaruuden valloituksen yhdeksi päämääräkseen.
8.3.
Aurinkoenergiaa pistorasiasta
Voiko aurinkoenergialla kattaa maapallon energiatarpeen? Anne Marker on ottanut selvää, kuinka aurinkoenergiaa jo nyt otetaan talteen ja valottaa uusien keksintöjen kautta myös tulevaisuuden näkymiä.
15.3.
Mitä auringolle tapahtuu?
Tutkijat ovat huomanneet auringon toiminnassa ilmiöitä, jotka poikkeavat totutusta. Onko tulossa aurinkomyrsky, joka sekoittaa GPS-paikantimet vai uhkaako kenties uusi jääkausi?
22.3.
Aistit ja uusi teknologia
Uusia teknisiä laitteita on tulvinut markkinoille sellaista vauhtia, että ihmisen aistimaailma on kokenut valtavan muutoksen. Ongelmiakin syntyy, mutta millainen vaikutus TV:n tai näyttöpäätteen katselulla on?
29.3.
Jumppaa aivoille
Voit itse vaikuttaa aivojesi toimintaan. Aivot muuttuvat koko ihmisen eliniän ajan ja uusia aivosoluja syntyy jatkuvasti. Millaista treenausta aivosi kaipaavat voidakseen hyvin ja edistääkseen koko kehon hyvinvointia?
5.4.
Kuinka turvallista on lentäminen?
Amerikkalaislentäjä onnistui korjaamaan maata kohti syöksyvän koneen kurssia ja laskeutui Hudsonjoelle. Aina ei käy yhtä onnekkaasti, silti lentämistä pidetään matkustustavoista turvallisimpana.
12.4.
Kolmiulotteinen elokuva
Pitäkää kiinni tuoleistanne! Pian voitte istua hirmumyrskyn silmässä tai oleilla elokuvan näyttelijöiden seurassa. Millaisia elämyksiä kolmiulotteinen elokuva tulee katsojille tarjoamaan?
19.4.
GPS-vallankumous
Tanskalaistutkijat ovat menestyksellisesti etsineet uusia sovelluksia GPS-paikannusjärjestelmälle. Siitä on apua mm. palomiehille savun täyttämissä rakennuksissa ja kelloista saadaan GPS:n avulla tuhat kertaa tarkempia.
26.4.
Saturnus ja uudet horisontit
Avaruusluotain Cassini-Huygens on lähettänyt Maahan upeita kuvia Saturnuksen renkaista ja kuista ja tehnyt täysin yllättäviä löytöjä. Entä mihin ihmiskunta suuntaa seuraavaksi?
3.5.
Kemiaa aivoille ja keholle
Huippu-urheilussa on käytetty dopingia yli 40 vuoden ajan. Amfetamiinin tilalle on tullut entistä pitemmälle kehiteltyjä aineita. Voisiko dopingaineiden käytön laillistaa ja käyttää dopingia myös aivojen vetreyttämiseen?
10.5.
Higgsin hiukkasen etsintä
Hiukkasfysiikan standardimallin puuttuvaa palaa eli Higgsin hiukkasta ei ole vielä löydetty. Kuka löytää sen ensiksi ja mitä tapahtuu, jos sen olemassaoloa ei voida kokeellisesti osoittaa?
17.5.
Raaka-aineita Kuusta
Kuu tulevaisuuden energialähteenä kiinnostaa suurvaltoja entistä enemmän. Mutta kuinka löydetyt raaka-aineet saadaan kuljetetuksi kannattavasti Maahan? Tanskalaistutkijat ovat keksineet keinon.
24.5.
Huippunopeat junat
Japanissa ja Ranskassa ovat 300 kilometriä ja enemmänkin tunnissa kiitävät junat osoittautuneet menestykselliksi. Millaisia ovat Tanskan suunnitelmat huippunopeiden junien käyttöönotosta?
Lähetä linkki
Selaa ohjelmia aiheiden mukaan
Selaa ohjelmapaikkoja
Suositelluimmat jutut