Yhdysvallat kieltolain aikaan
Julkaistu maanantaina 19.12.2011 2 kommenttia 228 suositusta
Ken Burnsin viisiosainen dokumenttisarja kertoo kieltolain noususta ja tuhosta Amerikassa. Vuosina 1920-1933 Yhdysvalloissa oli kielletty väkijuomien myynti, valmistus ja kuljetus. Näiden kolmentoista vuoden aikana amerikkalaisten ajattelu kääntyi pois perinteisestä moralismista, jonka huipentuma kieltolaki oli ollut.
10.1. Osa 1. Kun kansa joi
Siitä asti, kun Amerikan englantilaiset perustajat lastasivat Mayflower-laivan ruuman täyteen olutta ja viinaa, alkoholin juominen siihen kuuluvine rituaaleineen on ollut amerikkalaisuutta puhtaimmillaan. Mutta ihanteellisuuden tuulet puhalsivat niin, että monet alkoivat pitää alkoholia vitsauksena, joka esti toteuttamasta protestanttista unelmaa siivosta ja hurskaasta elämästä. Kirkollisesta raittiusliikkeestä ulkomaalaisvastaiseen saluunanvastustajien liittoon käytiin kiihkeää keskustelua alkoholista, ja lopulta säädettiin valtakunnan perustuslain 18. lisäys eli kieltolaki.
17.1. Osa 2. Täysi hulina
Kieltolaki astui voimaan 17.1.1920. Vaikka lain tarkoituksena oli tehdä Amerikasta järjestyksen ja lainkuuliaisuuden mallimaa, vaikutus oli täsmälleen päinvastainen. Lääkärit ja apteekkarit, liittovaltion lainvalvojat ja paikallispoliisit, rabbit ja hautausurakoitsijat keksivät keinoja kiertää lakia ja tehdä rahaa. New Yorkista tuli "Saatanan valtaistuin" ja Seattlessa entisestä poliisista tuli "hyvä salakuljettaja".
24.1. Osa 3. Murhia ja sekasortoa
1920-luvun alkuvuosina osa amerikkalaisista yritti kunnioittaa kieltolakia, mutta miljoonat kärsivät sen sivuvaikutuksista. Nokkelat gangsterit tekivät ennennäkemättömiä voittoja olutkaupalla, ja Chicagossa, Detroitissa ja muissa suurkaupungeissa käytiin verisiä reviiritaisteluita. Kultturierot jakoivat Amerikan kahtia: olivat monimuotoiset, "kosteat" suurkaupungit ja "kuiva" uskonnollinen maaseutu.
31.1. Osa 4. Ja viina virtasi
1920-luvun puolivälissä jazzin aikakaudella salakapakoista tuli kaupunkien glamourin ja yöelämän uusi vertauskuva, ja yhden sukupolven ylellinen moraalittomuus tallentui aikakauslehtien sivuille. Chicagossa Al Caponesta tuli julkkis, joka piti lehdistötilaisuuksia imagonsa kohentamiseksi samalla kun kasvatti valtaansa kaupungissa ja murhautti vastustajiaan. Monen mielestä kieltolaki alkoi näyttää yhä enemmän kauhealta virheeltä.
7.2. Osa 5. Tekopyhä kansakunta
1920-luvun lopulla monet syyttivät kieltolakia rikollisliigojen noususta, sukupuolikurin höltymisestä ja valtiovallan maineen turmeltumisesta. Suuren laman alkuvuosina asioiden tärkeysjärjestys meni uusiksi. Joulukuussa 1933, presidentti Franklin Rooseveltin hallituskaudella, kieltolain aika viimein päättyi, ja ensimmäisen kerran 13 vuoteen amerikkalaiset voivat ottaa laillisen lasillisen.
Lisää aiheesta: Prohibition-sarja (englanniksi) PBS:n sivuilla.
Samasta aikakaudesta kertoo HBO:n draamasarja Boardwalk Empire, joka käynnistyy TV2:ssa sunnuntaina 15.1. klo 21.
Lisätietoa ohjelmasta
Yhdysvallat kieltolain aikaan 1-5 (Prohibition), USA 2011. O: Ken Burns.
Lähetä linkki
Kommentit
Kieltolaki oli hyvä osoitus kuinka sekulaarihumanismi on aina väärässä mitä tulee ihmisen moraaliin.
Ihminen ei muutu moraalisesti hyväksi lakeja säätämällä.
Raamatun ihmiskuva on oikea.
Äärimmäisen mielenkiintoinen dokumentti, vielä kun joku viitsisi mainita kuka on tämä suomenkielisen kertojaäänen takana olisin tyytyväinen.
Selaa ohjelmia aiheiden mukaan
Selaa ohjelmapaikkoja
Suositelluimmat jutut
TIISTAINA 17.9.2013