YLE Teema

 

Suosittelu lisätty!

Youssou N'Dour: Paluu juurille

Julkaistu perjantaina 13.11.2009 0 kommenttia 305 suositusta

torstai 7.4. klo 18.20, uusinta pe 8.4. klo 16.30

Senegalilainen maailmantähti Youssou N'Dour julkaisi vuonna 2004 Egypt-levyn, jolla hän pyrki luomaan myönteisempää kuvaa islamilaisuudesta. Samalla hän kuitenkin astui kotimaansa perinteisten hengellisten laulajien varpaille. Elizabeth Chai Vasarhelyin dokumentissa Youssou N'Dour: Paluu juurille (Youssou N'Dour: I Bring What I Love) seurataan muusikon matkaa tämän uran ja elämän kääntöpisteessä.

Afrikan kaikkein aikojen menestynein artisti Youssou N'Dour tunnettiin tarttuvista popmelodioistaan ja kansakuntia yhdistävistä projekteistaan, joita hän teki maailman tunnetuimpien popartistien kanssa. Mutta kun N'Dour julkaisi siihen asti rohkeimman, henkilökohtaisimman ja hengellisimmän albuminsa, hän järkytti Afrikan muslimifanit. Toiveet Islaminuskon suvaitsevaisuuden levittämisestä romuttuivat skandaaleihin ja raivonpurkauksiin N'Dourin kotimaassa, jossa kieltäydyttiin julkaisemasta Egypt-albumia ja syytettiin N'Douria maanpetturuudesta.

Kun N'Dour sai tietää, että Senegal kieltäytyy julkaisemasta albumia, hän otti sen haasteena mennä vielä syvemmälle ja nostaa musiikin avulla esiin ne, jotka halusivat hyökätä häntä kohtaan. Tuloksena ei ollut vain henkinen ja taiteellinen retki, vaan N'Dour myös todisti, että popmusiikilla on valta muuttaa ja luoda uusia käsityksiä. N'Dour otti tehtäväkseen voittaa muslimifanit takaisin puolelleen musiikin ja optimismin keinoin.

Vasarhelyi seurasi kahden vuoden ajan N'Douria tämän matkatessa Euroopassa, Amerikassa ja Afrikassa. Dokumentissa ympäri maailmaa kuvatut energiset konserttiesitykset sekoittuvat Senegalin pyhimpiin muslimirituaaleihin sekä intiimeihin hetkiin N'Dourin ja tämän perheen kanssa.

Lehdissä ja maailman elokuvafestivaaleilla kiitosta saanut dokumentti on Vasarhelyin ensimmäinen pitkä dokumenttiohjaus. Unkarilaista, kiinalaista ja brasilialaista syntyperää oleva dokumentaristi tunnetaan myös nuorista kosovolaissotilaista kertovasta A Normal Life (2003) -dokumentista, jonka hän ohjasi ja käsikirjoitti yhdessä Hugo Berkleyn kanssa.

Lisätietoa ohjelmasta

Youssou N'Dour: Paluu juurille (Youssou N'Dour: I Bring What I Love), USA, Senegali, Ranska, Egypti 2008. Ohjaus Elizabeth Chai Vasarhelyi. Tuotanto: Shadow Distribution & Groovy Griot.

Youssoun kotisivut

Suosittele305 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Youssou N'Dour - Paluu Goréen saarelle

Senegalilainen huippumuusikko ja laulaja jäljittää afrikkalaisten orjien ja jazzin teitä Yhdysvalloista. Matka huipentuu Senegalin rannikon Goréen orjasaarella, josta orjalaivat seilasivat Amerikkaan. Saarella järjestetään retken päätöskonsertti.

Raivoisat riimit

Dokumenttielokuva hip hopista globaalina protestimusiikkina. Mukana suuri joukko nykypäivän hip hop -artisteja ympäri maailmaa - Bronxista Senegaliin, Länsirannalta Berliiniin.


Yllä olevien sanojen tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook