YLE Teema

 

Teemalla tulee nyt 21.8.2012 klo 23 Siiri Angerkosken elokuva "Aliisa". Kuva on lähetyksessä skaalattu niin, että 4:3-televisiossa näkyy surureunat neljällä sivulla (laajakuva-TV:llä kuvan sivuilla). Elokuvan kuva-ala on käytännössä 4:3 TV:stä katsottuna supistunut alle 70 %:iin koko ruudusta. Mitä etua me katsojat saamme näin skaalatusta elokuvasta?

Julkaistu torstaina 30.08.2012 0 kommenttia 38 suositusta

Teema vastaa: Hei, kiitos palautteestasi. Pahoittelemme tapahtunutta, joka johtui uuden tekniikan ongelmista: hienosta Aliisasta tehdiin digitaalinen korkealaatuinen HD-kopio, joka valitettavasti näkyy analogisissa 4:3-kuvasuhteen televisioissa normaalia pienempänä, sillä HD-siirto on muuntanut kuvan 16:9-muotoon lisäämällä kuvan reunoille mustat kaistaleet.
HD-siirrosta hyötyivät kaikki 16:9-televisioiden omistajat, joilla kuva näkyi poikkeuksellisen terävänä, mutta valitettavasti siitä kärsivät kaikki 4:3-television omistajat, joilla kuva näkyi terävänä, mutta ei täyttänyt koko ruutua.
Virhe huomattiin lähetyksen jälkeen, ja siihen reagoitiin heti: Aliisan uusinta perjantaina 24.8. näytettiin nauhalta alkuperäisessä 4:3-muodossa.
Pahoittelen vastauksen viivästymistä, ja toivon että tekniikka kehittyessään tuo oikeanlaisia ratkaisuja vanhan arkistomateriaalin HD-muotoon siirtämisessä, jotta saisimme nauttia sekä terävästä kuvasta, että oikeasta kuvakoosta.
Terveisin Harto Hänninen / Teeman Elävä arkisto

Suosittele38 Suosittelee

Lähetä linkki

Kirjoita uusi kommentti


Yllä olevien sanojen tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.