YLE Teema

 

Kuinka voi olla mahdollista, että sunnuntaina 10.10 klo 18.00 esitettiin Kino Klassikossa filmi "Pahan kosketus". Se oli kuulunut raakuutensa (kuristamista, tappavaa ampumista jne) vuoksi kklo 21 jälkeen ja K-15 merkillä. Ei voida perustella esitysaikaa ja K-15 puuttumista muka sillä, että "kyseessä on taidetta". Yrittäkääpä nyt miettiä esitysaikoja tarkemmin kun kyseessä on raakuuksia sisältäviä filmejä.

Julkaistu maanantaina 11.10.2010 0 kommenttia 62 suositusta

Teema vastaa: Yle noudattaa muiden tv-yhtiöiden tavoin ohjelmien sijoittelussa Viestintäviraston laatimia ohjeita ja määräyksiä. Niiden mukaan K15-ohjelmia ei saa esittää lainkaan ennen kello 21 ja kaikki tällaiset ohjelmat on myös merkittävä ohjelmatietoihin K15-tunnuksella. K13-ohjelmia ei saa esittää arkisin ennen kello 19 ja K11-ohjelmia ei saa esittää arkisin ennen kello 17. Tämä koskee luonnollisesti myös elokuvia. Ikärajojen määrittelyssä noudatetaan Valtion elokuvatarkastamon antamia päätöksiä kun sellainen on olemassa.
Kino Klassikko -elokuvapaikalle valittuja elokuvia säätelevät nämä määräykset siinä missä kaikkia muitakin tv-ohjelmia. Tällä paikalla ei siten todellakaan voi esittää K15-elokuvia koska nämä elokuvat alkavat sunnuntaisin kello 18 mutta paikalla voi esittää K11-elokuvia (sekä K13-elokuvia, joskin näitä ei vanhojen elokuvien joukossa juurikaan ole).
Sillä, onko elokuva taidetta, klassikko tai viihdettä, kuuluisan tai täysin maineettoman ohjaajan tekemä, on näissä ikäraja-asioissa täysin merkityksetöntä. Ikäraja määrittelee voiko elokuvan tai minkä tahansa ohjelman esittää tiettyyn kellonaikaan ja näitä asetuksia todellakin noudatetaan. Esimerkiksi nyt päättyneessä Orson Welles -sarjassa, johon "Pahan kosketus" kuului, ei esitetty Wellesin elokuvaa "Muukalainen katosi" siitä syystä että sen ikäraja on edelleen K15.
Pahan kosketus on tarkastettu viimeksi vuonna 1999 ja sen ikärajaksi on määritelty K11. K11-elokuvat eivät ole väkivallattomia, vaikka ikäraja voi määräytyä muustakin syystä.
Tietenkään ei ole tarkoitus väittää että Pahan kosketus olisi lastenohjelma - sitähän se nimenomaan ei ole vaan kielletty alle 11-vuotiailta.Toisaalta tällaiset mustavalkoiset vanhat elokuvat eivät lapsia tai edes nuorisoa edes kiinnosta. Finnpanelin katsojatutkimuksen mukaan Pahan kosketuksella ei ole ollut juuri lainkaan alle 35-vuotiaita katsojia. Mainitsen tämän sen vuoksi, ettei tarkoitus ole näyttää lapsille heille sopimattomia elokuvia, vaan näistä elokuvista kiinnostuneille, yleensä vähintään yli 35-vuotiaille ja yleensä yli 50-vuotiaille katsojille hyviä elokuvaan hyvään katseluaikaan, sen sijaan että heidän suosikkielokuvansa työnnettäisiin sinne kello 23:n jälkeen. Sama pätee muihin K11-tasoisiin ohjelmiin alkaen brittiläisistä kyläsarjoista ja neiti Marple -dekkareista.
 
Vesa Nykänen
Ohjelmahankkija, YLE
 

Suosittele62 Suosittelee

Lähetä linkki

Anna palautetta

(esim. ohjelma, josta annat palautetta tai kysyt)
(jos haluat, että vastaamme)
CAPTCHA
Yllä olevien sanojen tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.

Lähetä sähköpostia

Lähettäjän nimeä ja sähköpostia ei ole välttämätöntä ilmoittaa lomakkeessa. Niitä kuitenkin tarvitaan, jos toivot vastauksen kysymykseesi.

Lähetä palautteesi tekstiviestillä

Voit lähettää kanavalle palautetta myös tekstiviestillä numeroon 17279.
Kirjoita viestin alkuun: teema (välilyönti) palaute (välilyönti) oma viestisi.
Viestin hinta on 0,50 euroa

Yhteystiedot

Kanavaesittelysivuilta löydät YLE Teemalaisten suorat yhteystiedot