YLE Teema

 

90-luvun laman armotonta menoa

Kai muistatte tuulipuvut, roskapankit, tissibaarit, strippari Matti Nykäsen ja laulaja Sepi Kumpulaisen? Teeman kevät vie katsojat 1990-luvun laman kourista nousukauden voitonjuhlaan.

Keväällä YLE Teema sukeltaa jälleen Suomen lähihistoriaan. Nyt on käsittelyvuorossa 1990-luvun alku ja laman kurimus. Tunnelmaan virittävät Ilman kavaluutta -draamasarja ja Iltalypsy. Itse lamaan laskeudutaan lopusta alkuun, nousukauden alkua vuonna 1995 symboloineen jääkiekon MM-finaalin myötä. Sen jälkeen alkaa kahdeksanosainen dokumenttisarja Lamastalgia.  

 

Lamastalgia, ohjelmasarja edellisen laman sukupolvikokemuksesta

1990-luvun alun lama vei Suomen syvään kriisiin. Siitä huolimatta lama oli monelle myös elämän parasta aikaa: nuoruutta ja vapautta vailla nousukauden suorituspaineita. Lama antoi meille eurodiskon, Iiro Viinasen, Kummelit, Hyvät pahat ja rumat, Sepi Kumpulaisen, Metsolat, halvat tuopit, joogalentäjät, grungemusiikin, kirpputorit, jääkiekon maailmanmestaruuden ja paljon muuta.

Minkälaista oli kun EU oli vielä EY, sushi oli kebabia ja internetin korvasi kunnan nuorisotila?

Lamastalgia on ohjelma lama-ajan sukupolvikokemuksesta. Kahdeksanosaisen sarjan toimittajat ovat Tuomas Enbuske, Jenni Nyberg ja Anna Perho, ohjaaja on Jenni Nyberg.

12.2.-2.4. Lamastalgia: lue lisää sarjasta

 

Ihanaa Leijonat ihanaa!

Suomen jääkiekkomaajoukkue voitti Tukholmassa 1995 ensimmäisen ja toistaiseksi ainoan maailmanmestaruutensa. Voiton teki erityisen makeaksi se, että finaalissa kaatui Suomen niin usein aiemmin nöyryyttänyt Ruotsi. Ilon taustalla soivat myös nousukauden duurisoinnut: Suomi oli liittynyt EU:n jäseneksi, ja Nokia teki huimaa nousuaan.

Teemalauantain avaa Santtu Luodon dokumentti Ihanaa Leijonat ihanaa!. Se kertoo vuoden 1995 MM-kisoista ja finaalista, matkasta maailmanmestaruuteen ja sen heijastuksista lamasta toipuvaan Suomeen. Äänessä ovat niin MM-kisajoukkueen pelaajat kuin ”ihan tavalliset fanit”. Dokumentissa paljastuu myös se, ketkä valtakunnan ykköspoliitikot hakeutuivat mukaan voitonjuhliin, ja se, kuinka paljon kisajuomaa mahtuu suomalaisfanin lippukeppiin.

Dokumentin jälkeen nähdään vuoden 1995 jääkiekon MM-kisojen loppuottelu kokonaisuudessaan.

6.2. Teemalauantai: Voitto kotiin (dokumentti Ihanaa Leijonat ihanaa! sekä Jääkiekon MM-finaali 1995)

 

Ilman kavaluutta

Velkakierteiden ja takausten kurimukseen syöksyvä neliosainen draamasarja Ilman kavaluutta valmistui juuri laman päätyttyä vuonna 1996. Se on nokkela ja koskettava kostodraama, jossa entisen miesystävänsä velkojen maksajaksi joutuva Paula ei alistu kohtaloonsa vaan panee koko pankin polvilleen. Sarjan käsikirjoittaja Tove Idström valottaa Tv-arkiston vieraana draaman taustoja. Sarjan seurana esitetään lamaa ja pankkikriisiä käsitteleviä jaksoja 1990-luvun suosikkisarjasta Iltalypsy. Leila Toroskainen ja Mika Wirta toivottavat siis jälleen hyvää iltaa vuosien takaa.

19.1.-9.2. Tv-arkisto: Ilman kavaluutta & Iltalypsy

 

Lue ja katso lisää:

1990-luvun laman uutisia Elävässä arkistossa

 

Olotila kerää tarinoita edellisen laman kokemuksista. Onko sinulla tarina kerrottavana?

Suosittele233 Suosittelee

Lähetä linkki

 • lain_ulkopuolella_2.jpg

  Keskiviikon Kino

  Uuden arthouse-elokuvan parhaimmistoa Euroopasta ja muualta maailmalta keskiviikkoisin klo 21.45.

 • riisuminen_2.jpg

  Kino Suomi

  Torstai-illoissa kotimaista elokuvaa 1960-80-luvuilta.

 • happy_go_lucky_1.jpg

  Perjantain Kino

  Laatuelokuvia viikonlopun avaukseen: moderneja klassikoita, jännitystä, draamaa, komediaa ja romantiikkaa.

 • miestoisestamaailmasta3.jpg

  Teemalauantai

  Yks plus yks on enemmän kuin kaksi: temaattisten lauantai-iltojen elokuvina muun muassa The Artist, Porvariston hillitty charmi ja Mies toisesta maailmasta.

 • han_tuli_yolla_2.jpg

  Kino Klassikko

  Elokuvahistorian merkkiteoksia sunnuntaisin kello 18.