YLE Teema

 

Päivänsankari Matti Ijäs

Teema juhlii keväällä suomalaisen miehen kuvaajaa ja lakonisen huumorin mestaria.

60-vuotissyntymäpäivä on erinomainen syy juhlia ohjaaja Matti Ijästä. Suomalaisen miehen kuvaajana ihailtu, naistenkin rakastama Ijäs on toteuttanut vääjäämättömästi omaa näkemystään ja luonut pitkän, vakuuttavan uran televisiossa. Hän on luonut oman tunnistettavan elokuvakielensä ja jopa käsitteen: ijäsmäinen elokuva.

Teema juhlii miehen iän 25. helmikuuta saavuttavaa ohjaajaa uudella dokumentilla, Ijäkselle omistetulla Teemalauantailla sekä esittämällä Tv-arkistopaikalla Ijäksen uran ensimmäisiä mestariteoksia.

 

20.2. Teemalauantai: Matti Ijäs

Ijäkselle omistetun teemaillan aluksi nähdään uusi dokumentti, jonka on ohjannut Juha Lehtola. Ijästä seurataan työssä, vapaalla ja unessa. Illan elokuvat ovat Katsastus ja Haaveiden kehä: toinen on tehty televisioon, toinen valkokankaalle, välissä 14 vuotta, molemmissa hurmaa antisankarina Sulevi Peltola. Kulttimainetta nauttivasta Katsastuksesta nähdään nyt uusi, restauroitu kopio.

Matti Ijäs -dokumentti uusitaan keskiviikon kulttuuridokumenttipaikalla 24.2 sekä sunnuntai-iltana 28.2.

Lue lisää Teemalauantaista

 

23.2.–16.3. Tv-arkisto esittää Matti Ijäksen tv-ohjauksia

Tv-arkisto osallistuu televisiossa pitkän uran tehneen Ijäksen juhlintaan seitsemän ohjelman kokonaisuudella. Painopiste on ensimmäisissä mestariteoksissa, joissa on jo läsnä ohjaajalle ominainen absurdi, melankolinen huumori. Sarjan harvinaisempia arkistohelmiä ovat äänitehosteiden varaan rakennettu sanaton komedia Pelistä pois ja yksinäisen pojan näkökulmasta kerrottu näytelmä Minä, siili ja trumpetti. Katsojien rakastamia kulttisuosikkeja ovat Viimeinen keikka ja Painija, joista jälkimmäinen voitti aikoinaan Jussi-palkinnon, Kriitikoiden palkinnon ja Banff Grand Prix’n.

 23.2. Pelistä pois
Montreaux’n viihdeohjelmakilpailuunkin osallistunut Pelistä pois kertoo mykkäelokuvan keinoja ja äänitehosteita hyödyntäen tavallisen arkipäivän tragikoomisista erityispiirteistä, jotka jäävät helposti huomaamatta. Teoksessa on siis läsnä kaikki Ijäksen tavaramerkeiksi muodostuneet piirteet: dialogin niukkuus tai olemattomuus, kommunikoinnin vaikeus, jokapäiväisten tapahtumien katsomien uudesta näkökulmasta ja pienestä teosta alkanut absurdi tapahtumaketju.

23.2. Delegaatio
Toisena nähtävän Delegaation hauskuus kumpuaa pikkukaupungin arjen ja neuvostodelegaation yhteentörmäyksestä käsikirjoittajalleen ominaisella, absurdilla rentoudella. Jälleen kyse on kommunikoinnin mahdottomuudesta; tällä kertaa aidon kontaktin estävät ylenpalttisen kohteliaisuuden ja vieraanvaraisuuden muuri.

2.3. Muni maailmani muni
Tarina Einari-pojasta (Kristian Laiho) ja kanasta, jonka munittaminen vaatii yllättäviä ponnistuksia. Arki ja haaveet joutuvat törmäyskurssille, mutta lopulta arkipäivänkin voi voittaa, jos antaa haaveille aikaa ja tilaa toteutua. Tarvitaan vain tahdonvoimaa ja kärsivällisyyttä. Elokuva sai erikoispalkinnon Tampereen elokuvajuhlilla.

2.3. Minä, siili ja trumpetti
Minä, siili ja trumpetti (1983) kertoo Ailu-pojasta (Kimmo Lempinen), joka joutuu isän työmatkan myötä eroon tutuista kaveriympyröistä koko kesäksi. Matkan ankeutta säestää vielä noloksi leikattu siilitukka.

9.3. Viimeinen keikka
Aikoinaan Venlallakin palkittu Viimeinen keikka (1984) kertoo entisestä tanssiorkesterista, joka vuosia toiminnan lopettamisen jälkeen lähtee toteuttamaan edesmenneen jäsenensä toivetta: vainaja on halunnut orkesterin vielä kerran kokoontuvan ja soittavan hänen hautajaisissaan.

9.3. Näyteikkuna
Näyteikkuna (1981) kertoo vieraantuneesta ja yksinäisestä tehdassiivoojasta (Arno Virtanen). Nimettömäksi jäävä mies on hyvin ”ijäsläinen” päähenkilö, sillä hän tarkkailee arkea ja arkisia ilmiöitä täysin ulkopuolisesta ja absurdista näkökulmasta. Yhtenä päivänä hän näkee näyteikkunassa somistajan (Leena Uotila), joka hymyilee.

16.3. Painija
TV-arkiston Ijäs-sarja päättyy juhlittuun Painijaan. Painija (1985) on suuri pieni elokuva, joka koskettaa ja järkyttää katsojaa samalla, kun se panee katsojan nauramaan.

 

Matti Ijäksen filmografia Elonetissä

Matti Ijäs YLEn Elävässä arkistossa

 

Suosittele252 Suosittelee

Lähetä linkki

 • lain_ulkopuolella_2.jpg

  Keskiviikon Kino

  Uuden arthouse-elokuvan parhaimmistoa Euroopasta ja muualta maailmalta keskiviikkoisin klo 21.45.

 • riisuminen_2.jpg

  Kino Suomi

  Torstai-illoissa kotimaista elokuvaa 1960-80-luvuilta.

 • happy_go_lucky_1.jpg

  Perjantain Kino

  Laatuelokuvia viikonlopun avaukseen: moderneja klassikoita, jännitystä, draamaa, komediaa ja romantiikkaa.

 • miestoisestamaailmasta3.jpg

  Teemalauantai

  Yks plus yks on enemmän kuin kaksi: temaattisten lauantai-iltojen elokuvina muun muassa The Artist, Porvariston hillitty charmi ja Mies toisesta maailmasta.

 • han_tuli_yolla_2.jpg

  Kino Klassikko

  Elokuvahistorian merkkiteoksia sunnuntaisin kello 18.