Katson kun äitini juo

Julkaistu torstaina 03.06.2010 2 93

Olen alkoholistin tytär ja asunut aina äitini kanssa kahdestaan. Jouduin pienestä saakka seuraamaan sivusta juomista joka oli aivan vailla kontrollia. Milloin kaatuiltiin, joku raahasi äitiäni baarista kotiin, oli silmälasit rikki ojaan lentämisen seurauksena, nenä auki lipastoon kaatumisesta.

 

Elämässä ei ollut muuta kuin alkoholi, ei ystäviä, ei lapsen kanssa tapahtuvaa mukavaa yhdessä tekemistä. En muista kuinka usein äitini joi itsensä kaatokänniin, olin kuitenkin vasta ala-asteella mutta kun kasvoin, muistan tämän tapahtuneen melkein joka viikonloppu. Turhia lupauksia kotiinpaluusta ajoissa, yksinäisiä öitä odottaen koska ovi käy ja meteli alkaa.

 

En pysty vieläkään käsittämään, miten oma äiti suhtautuu lapseensa, kuten hän suhtautui. Aivan kuin olisin ollut ilmaa ja aivan kuin olisin pystynyt pärjäämään yksin.

 

Olin yksinäinen ja syrjäänvetäytyvä. Häpesin äitiäni koska hän kävi lähikapakassa ja moni näki hänen toikkaroivan kotikadullamme. Jouduin olemaan ystäväni luona usein yötä koska äitini oli juonut itsensä niin tolkuttomaan tilaan.

 

Mietin usein, millainen olisinkaan jos lapsuuteni olisi ollut erilaista. Sellaista jossa vanhemmat tukevat ja kannustavat lastaan. Miksi kukaan ei puuttunut asiaan, moni varmasti tiesi tilanteen mutta ei tehnyt mitään, ei ehkä halunnut sekaantua?

 

Yritin teinivuosina puhua äidilleni järkeä, saada häntä hoitoon, jopa holhoukseen. Turhaan. Hän ei näe itsellään olevan minkäänlaista ongelmaa. Hänestä on ilmeisesti normaalia se elämä mitä hän viettää kotona olutta juoden ja työttömänä eläen.

 

Välimme ovat enää vain muodolliset. En halua olla hänen kanssaan missään tekemisissä koska siihen aina liittyy alkoholi, jos hän soittaa, hän on humalassa ja jos näemme hän on humalassa.

 

Kaiken lisäksi hän on katkeroitunut jostain syystä niin paljon, ettei hänellä oli juuri positiivisia ajatuksia, hän keskittyy syyttelemään ja arvostelemaan muita ihmisiä jotka ovat kenties nähneet paljon vaivaa hänen auttamisekseen.

 

Ei tällaisessa äiti-tytär-suhteessa ole mitään järkeä, en saa siitä kuin pahan olon kerta toisensa jälkeen. Ihmettelen kuinka hänen elimistönsä kestää, koska juomista on nyt jatkunut jokapäiväisesti ainakin 20 vuotta. Tuskin se kauaa kestääkään.

 

 

Kuningas alkoholi

 

 

Suosittele93 Suosittelee

maanantaina 12.07.2010

Kiitos Kuningas Alkoholi-ohjelmasta! Harvoin näkee ja kuulee keskusteltavan alkoholin käytöstä ihan tavallisen ns. normaalin ihmisen kannalta.Vaikka liikakäyttö on aivan valtavan iso ongelma Suomessa,puuttuminen siihen sairautena ei toteudu käytännössä.

Toivoisin lisää ihmisten kertomuksia, konkreettisia sanoja, esimerkkejä siitä, miten juomista voi hillitä tai lopettaa kokonaan. Toivoisin myös, että tuotaisiin esille se tosiseikka, että alkoholisti todellakin voi olla se aivan tavallinen, asiansa hoitava, työssäkäyvä ihminen.

torstaina 29.07.2010

On todella hyvä että viinan vallasta puhutaan. Tästä laillisesta huumeesta, jota saatavilla lähes aina ja joka paikassa. Kun ihmiset juovat, he keskittyvät humalaan, krapulaan ja morkkikseen, poliitikot saavat rauhassa lopetella lähikouluja ja vähentää vanhusten vaippoja. Samaa tehtiin intiaaneille ja neukkulaisille. Viina tekee vaarattomaksi ja passiiviseksi.
Jokainen voi vähentää viinan käyttöään. Juo vain kaksi lasillista ja loppuillan vettä. Tai ei juo ollenkaan, ja nauttii vielä huomisaamunakin. Itse osaan munata itseni selvin päinkin, näin vastaan, jos joku utelee miksi en juo.
Olen perheestä jossa molemmat joivat, ja saanut setviä elämääni kauan. Viinan juojan vaikutus läheisiin jäi ohjelmassa aika ylimalkaiseksi. Puolisot ja muut aikuiset sairastuvat läheisriippuvuuteen, ja tahtomattaan ylläpitävät juomista. Lapset sairastuvat vaikeammin, sillä heillä ei ole normaalia lapsuutta. Ei ole turvallisia rutiineja, ei huolenpitoa. Heistä kasvaa pelokkaita ja epävarmoja. Tätä he peittävät uhmalla tai ylikiltteydellä ja ahkeruudella. Täydellisyyteen pyritään hampaat irvessä, itseä ei armahdeta, kun ei sellaista voinut kokea lapsenakaan. Hyvä luettelo alkoholistiperheen lasten ominaisuuksista löytyy nettisivulta aal.fi, eli alkoholistien aikuiset lapset. On muuten tuttuja ominaisuuksia hyvin monelle suomalaiselle! Jos jokainen alkoholisti sairastuttaa kymmenen läheistään, niin montako tervettä täällä enää kulkee?

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Muualla Yle.fi:ssä