Lain viitta: Asianajaja matkalla kohti huippua

Kakkonen kertoo

Lain viitta: Asianajaja matkalla kohti huippua

Julkaistu lauantaina 09.03.2013

YLE Kuvapalvelu

TV2 perjantaisin 15.3. - 7.6.2013 klo 22.05. Ei esitystä 22.3. (Jalkapallon MM-karsintaottelu Espanja - Suomi). Jaksot katsottavana Yle Areenassa viikon ajan tv-esityksestä.

Loistavat näyttelijät ja ajatuksella luodut henkilöhahmot, joiden välisissä suhteissa on yllättävästi ja juonikkaasti punottuja kiemuroita. (Adam Sweeting, theartsdesk.com)

BBC:n tuottama Lain viitta (Silk, 2010- ) on ollut Isossa-Britanniassa niin suosittu sarja, että lakitutkintohakemusten on arvioitu lisääntyneen huomattavasti sen ansiosta.

Kakkosella nähdään kevään ja alkukesän aikana Lain viitan kaikki tähän mennessä valmistuneet 12 jaksoa. Sarjan on luonut huippunimi Peter Moffat (mm. Criminal Justice, North Square), jolla itsellään on asianajajan koulutus.

Lain viitan päähenkilö on nuori, oikeamielinen ja omistautunut puolustusasianajaja Martha Costello (Maxine Peake). Köyhien ja sorrettujen puolustajaksi profiloituneella Marthalla on tavoitteena Queen's Counsel -arvonimi, joka myönnetään vain oikeusministerin ja ylähuoneen puhemiehen suosituksesta.

YLE Kuvapalvelu

Tunnustuksen saajat kuuluvat oikeusjärjestelmän arvostetuimpaan eliittiin ja saavat käyttää oikeudessa silkkistä viittaa, mistä sarjan nimi siis tulee.

Martha ei ole kuitenkaan arvonimen ainoa hakija edes omassa toimistossaan. Silkkikaapua tavoittelee myös Marthan komea ja sulavakäytöksinen kollega Clive Reader (Rupert Penry-Jones) - peluri, jota eivät hidasta asiakkaiden tai työtovereiden tunteet.

Lain viitta nähdään perjantaisin klo 22.05 eli ohjelmapaikalla, jota on pitänyt pitkään hallussaan nyt tauolle jäävä Kova laki -sarjaperhe.

- Haluamme vaihteeksi uudistaa ja monipuolistaa ohjelmapaikan tarjontaa. Kova laki on kuitenkin uskollisen katsojakunnan omaava sarja, joka palaa ruutuun jälleen ensi keväänä, toteaa tv:n suunnittelupäällikkö Ari Savinen.

Kesällä perjantai-iltaisin esitetään toista brittisarjaa, taitavasta mutta piinatusta etsivästä kertovaa Lutheria ja syksyllä paikan saa Sonyn tuottama Unforgettable.

Teksti: Miika Jalonen

Kevätkauden muuta ohjelmistoa Kakkosella

Kommentit

sunnuntaina 10.03.2013

Kova laki palaa ruutuun ensi keväänä? Kiitti vaan, eihän teillä olekaan kuin "muutama" kausi näyttämättä sekä Rikollista mieltä että Erikoisyksikköä. Varmaan joku kokonaan toinen ohjelmapaikka olisi kyllä löytynyt, jos tätä nykyistä on nyt aivan välttämättä pakko uudistaa. En kyllä tykkää.

tiistaina 12.03.2013

Todella tyhmää jättää Kova laki pois. Todella monta kautta näkemättä vielä siitä. Tämä oli huononnus.

perjantaina 15.03.2013

Hyvä, innolla odotan. Olen lukenut juttuja sarjasta ja miettinytkin, että milloinkahan Yle esittää.

perjantaina 15.03.2013

Kiitos uudesta, laadukkaasta sarjasta. Loistavaa vastapainoa alati huononevalle massatarjonnalle TV-kanavilla.

lauantaina 16.03.2013

Ikävää ettei ole Areenassa, missasin heti ensimmäisen osan kun ehdin lukea lehdet vasta perjantain alkuyöstä.

PS Joissakin ohjelman esittelyissä Q.C. on käännetty "kruununjuristiksi", joka on todella harhaanjohtava käännös - useimmin olen nähnyt käännöksenä "asianajajoneuvos", joka meikäläisessä ympristössä on helposti ymmärrettävä, vaikka vastineen puuttuessa tietysti sivuunosuva myös. Meillä ansioitunut asianajaja voi saada laamannin arvonimen, jonka suurin ero on ettei siihen liity mitään käytännöllistä eroa vrt Q.C. joka pukeutuu ja valitsee istuinpaikkansakin oikeussalissa eri tavoin kuin muut.

lauantaina 16.03.2013

Kyllä Lain viitta Areenassa on, kuten jutussakin kerrotaan.

Kiitos Q.C. -huomiosta. En ole nähnyt, että ainakaan Ylen omissa esittelyissä olisi tuota kertomaasi termiä käytetty.

Miika / TV2

sunnuntaina 17.03.2013

Ensimmäisen jakson perusteella vaikutti tarpeeksi hyvältä ja mielenkiintoiselta, kiitos YLE!

perjantaina 22.03.2013

Jaaha: taas aloitettiin uusi sarja, näytettiin yksi jakso ja sitten onkin jo aika pitää viikon tauko jonkin urheiluohjelman takia! Erittäin tyypilllistä ja yleläistä!

Eikö olisi ollut fiksumpaa aloittaa uusi sarja vasta näitten urheilujen jälkeisellä viikolla, perjantaina 30.3 tai pääsiäisen jälkeen, jos 30.3 on pääsiäistauko sarjan näyttämisessä? Nyt sitten taas juoksutettiin katsojaa turhaan. Turha luulla että yleltä alan mitään sarjoja enää katsoa, koska yleen ei voi kerta kaikkiaan luottaa! Ettekö voi siirtää urheiluja omalle kanavalleen?

lauantaina 23.03.2013

todella positiivinen yllätys tämä Lain viitta kun viikko sitten sattumalta
osuin näkemään. odotan innolla tulevia jaksoja - erittäin tasokasta ja
mukaansa tempaavaa draamaa. suositten.

sunnuntaina 24.03.2013

Juuri siitä syystä, että Kakkonen on määritelty Ylessä tapahtumaurheilun pääkanavaksi, joudumme miettimään jokaista sijoitteluratkaisua korostetun tarkasti.

Käsittääkseni Lain viitankin tapauksessa harkittin, olisiko ollut parempi aloittaa sarja tosiaankin vasta jalkapallomaaottelua seuraavalla viikolla. Ohjelmasuunnittelussa pitää kuitenkin ottaa huomioon ohjelmapaikan ja sarjojen juoksutusta myös pidemmällä tähtäimellä, ja siksi päädyttiin tähän ratkaisuun.

Olet ihan oikeassa siitä, ettei tauko heti ensimmäisen jakson jälkeen ole ideaalisin tilanne. Mutta tapahtumaurheilun pääkanavana Kakkonen on tehtävä joskus kompromisseja muun ohjelmiston kanssa.

Mietimme koko ajan ratkaisumalleja siihen, että katsojat kärsisivät tilanteesta mahdollisimman vähän. Toistaiseksi emme voi kuin toivoa kärsivällisyyttä!

Pääsiäistaukoa Lain viitassa ei sentään ole, vaan tästä eteenpäin sarja jatkuu ilman taukoja.

Miika / TV2

sunnuntaina 24.03.2013

Sarja on oikein hyvä. virkistävämpi kuin Kova laki, mutta urheilua tulee liikaa Yleltä! Liian usein draama joutuu antamaan tilaa tylsälle urheilulle. Tämänkin näkökulma tiedoksenne sinne Ylen ohjelmasuunnittelijoille!

Ymmärrän vielä tämän kansainvälisen Suomen jalkapallo-ottelun sijan, mutta paljon tylsempää maakuntatason hiihtoa jne epätelevisiollista urheilukilpailua tulee ihan liikaa! Onko kaikelle urheilutarjonnalle oikeasti katsojalukuja siinä määrin kuin urheilun osuus tv-tarjonnasta antaa ymmärtää?

Lisäksi olettaisin että, uusi hieno Lain viitta oltaisiin voitu esittää jonain toisena ohjelma-aikana tämän viikon aikana, Se ja Areena-esitys olisivat lievittäneet sarjaan juuri ihastuneiden katsojien kariutuneita odotuksia, vai mitä?

maanantaina 25.03.2013

Ajatuksesi on yksi mahdollisuus ja sitä on myös kokeiltu käytännössä.

Valitettavasti kokemukset sarjojen lähettämisestä lanseeratun ohjelmapaikkansa ulkopuolella ovat varsin kehnoja. Silloin vasta noottia olemme saaneetkin.

Lisäksi Areena-esitys on sidottu myyjäyhtiön kanssa tehdyssä sopimuksessa tv-lähetykseen, joten sekään ei ollut tässä tapauksessa vaihtoehtona.

Miika / TV2

tiistaina 26.03.2013

Ensimmäinen jakso oli todella jäätävä ja koukuttava, onneksi satuin pari viikkoa sitten vahingossa television ääreen. Espanja-Suomi oli pakko nähdä, eli ei haittaa, että toinen jakso tulee vasta nyt perjantaina.

perjantaina 29.03.2013

kiitos tästä sarjasta, pilotti oli jo todella koukuttava ja virkistävää katsoa muutakin kuin amerikkalaista tuotantoa.

toivottavasti myös toinen britti-suosikki sherlock nähdään aikanaan?

perjantaina 29.03.2013

Ensimmäinen jakso oli todella mielenkiintoinen. Innolla odotan tämän illan jaksoa.

perjantaina 29.03.2013

Selvitän, mikä suunnitelma Sherlockista on.

Miika / TV2

maanantaina 01.04.2013

Sarjan käsikirjoituksessa on jonkin verran löysiä ja epäuskottavia kohtia. Esimerkiksi Marthan avustajana toimiva Nick Slade varasti ensimmäisessä jaksossa itselleen oikeusistunnossa tarvittavat vaatteet (peruukin?) eikä siitä seurannut yhtään mitään.

Usein sanailu ja vuoropuhelun eteneminen sekä tilanteesta toiseen siirtyminen on niin vauhdikasta, että äly ruksuttaa vielä pari-kolme kohtausta taaempana miettien, mikä olikaan siinä käydyn sanailun pointti.

Martha Costelloa esittävä Maxine Peake on ladannut hahmoonsa voimakkaan intensiteetin ja kun se yhdistyy nopeasti etenevään käsikirjoitukseen, niin sarjaa seuraa uppoutuneena ja unohtaen ympäristönsä.

Eettisesti kimurantit ja ”väärin ratkeavat” oikeustapaukset jättävät katsojan epämiellyttävään dissonanssin tilaan. Ja se taas puolestaan lisää sarjan puoleensa vetävyyttä.

tiistaina 02.04.2013

Ylen ohjelmahankinnasta kerrottiin, että uuden Sherlockin kolmas kausi on hankintalistalla.

Miika / TV2

lauantaina 06.04.2013

Kiitos tästä uudesta, erittäin mielenkiintoisesta ja hyvin tehdystä sarjasta. Kova laki on ollut ok - oli joskus parempikin - mutta vaihdoksen aika oli jo mielestäni tullut. Ja tämä yllätti postitiivisesti.

tiistaina 23.04.2013

Hei,
olen ruvennut hieman jälkijättöisesti seuraamaan sarjaa, ja kiinnostaisi tietää, tuleeko uusintoja joskus.

Toinen asia: englantilainen oikeusprosessi on jokseenkin monimutkainen ja esim. oikeussalissa esiintyy monenlaisia henkilöitä prosessiin liittyen. Olisi hienoa selostaa innokkaille katsojille eri henkilöiden (lakimiesten) tehtäviä ja merkitystä salissa ja ennen sitä. Helpottaisi/rikastuttaisi monen kohdalla sarjan seuraamista ja kuvioiden ymmärtämistä.

tiistaina 23.04.2013

Kiitos ehdotuksesta. Tutkin asiaa ja katsotaan, josko tekisin vaikka jutun aiheesta näille Kakkosen sivuille.

Tarkkoja uusintasuunnitelmia ei vielä ole, koska ensiesityksetkin ovat kesken, mutta kyllä toinenkin kierros varsin mahdollinen on, mikäli vain oikeudet riittävät.

Miika / TV2

perjantaina 26.04.2013

Todella hienoa, että meilläkin kesällä esitetään BBC:n poliisisarja Luther, pääosassa Idris Elba. Olen nähnyt sen kaikki tähän mennessä tehdyt jaksot ja se on mielestäni tv:n poliisisarjojen ehdotonta huippulaatua, johon vain britit pystyvät. Luther kannattaa ehdottomasti katsoa.

Brittejä on viime vuosina hemmoteltu muillakin hienoilla rikosdraama-laatusarjoilla, joita toivottavasti saadaan lisää tännekin. Esimerkkeinä vaikkapa BBC:n Good Cop, In the Line of Duty ja juuri ITV:llä päättynyt Broadchurch. Kaikki ovat olleet mielestäni erittäin hyviä.

perjantaina 26.04.2013

Lain viitta on upea sarja juuri henkilösuhteidensa ansiosta, ja taas niin taattua näyttelijätyötä,
että innolla odotamme uusia jaksoja. Tämä on juuri sopiva perjantain myöhäisiltaan. YLE ei petä perjantai-iltana, kiitos Kätilöistä, Mirandasta ja Lain viitasta!

lauantaina 27.04.2013

Pakko se on jälleen sanoa että YLE onnistui jälleen nappaamaan loistavan sarjan. Ainut negatiivinen lause mikä pitää sanoa teidän toiminnasta on näiden sarjojen ennakkomarkkinointi. Nyt on meikäläinen joutunut mainostamaan kaikille tutuille tätäkin sarjaa. Itse satuin katsomaan vasta kolmannesta osasta lähtien ja senkin katsoin vahingossa areenalta.

lauantaina 27.04.2013

Sarjan esittelytekstissä tuolla ylhäällä on kirjoitettuna: "Silk on ollut Isossa-Britanniassa niin suosittu sarja, että lakitutkintohakemusten on arvioitu lisääntyneen huomattavasti sen ansiosta."

Toivottavasti arvelu on väärä.

Sarjan lakihenkilöhahmojen toiminta on käsikirjoitettu pullolleen ihmisen pimeitä puolia. Kieroilua, pettämistä, manipulointia, ilkeyttä, omanvoitontavoittelua ja itsekkyyttä. Jos tällainen saa ihmiset hakeutumaan lain pariin työskentelemään, on syytä olla huolissaan.

Henkilöhahmoissa on jonkin verran hyvyyttä ja eettisesti vastuullista toimintaa, mutta kun käsikirjoituksessa olevan ihmisen hyvyyden asettaa käsikirjoituksessa olevaa ihmisen pahuutta vastaan, niin vaa'assa valopunnuksen paino on kilon verran kymmenen kilon pimeyspunnusta vastaan.

lauantaina 27.04.2013

Mako, harmi jos tuolta tuntui. Sarjasta tiedotettiin aivan Ylen markkinointistrategian mukaisesti yhtiön omissa välineissä (tv, netti) ja sosiaalisessa mediassa. Lisäksi aika moni lehti kirjoitti Lain viitasta sen alkamisen yhteydessä.

Lakitutkintoasiassa käytin lähteenä Legal Cheel -julkaisun artikkelia, jossa on kylläkin myös aika suorasukaisia moitteita siitä, miten lakiammatti sarjassa esitetään.

Miika / TV2

torstaina 02.05.2013

Brittifani,

mainitsemistasi sarjoista Broadchurch on jo hankittu Ylelle. Varmasti myös noita muitakin harkitaan.

Miika / TV2

torstaina 02.05.2013

Kova laki on ilman muuta laatusarja, mutta tämä uusi Lain viitta ei kyllä sille häviä. Samanlainen ei tarvitse olla, olen sitä mieltä. Pääosan esittäjä on karismaattinen ja henkilövalinnat kaikkiaan ovat onnistuneet hyvin. Tärkeintä on kuitenkin, että käsikirjoitukseen on panostettu, ja se näkyy tässä. Välillä kyllä vähän sekavalta vaikuttavalta juonet ovat kuitenkin kokonaisuudessaan kiinnostavia. Kiitos YLE:n ohjelma-hankkijoille tästä sarjasta!

perjantaina 24.05.2013

Kiitos tästä sarjasta YLE:n ohjelmahankkijat! Sarjan näyttelijäntyö miellyttää minua ja kaikkiaan sarja on viihdyttävä. Käsikirjoitus on riittävän monimutkainen. Olen laki/poliisi-sarjojen ystävä, myös Kovan lain, enkä odottanut tältä sarjalta mitään erityistä. Yllätyinkin positiivisesti.

sunnuntaina 26.05.2013

Mukava, että kelpaa! Välitän kiitokset asianomaisille.

Miika / TV2

sunnuntaina 02.06.2013

Kiintoisa tuo Ison-Britannian oikeusjärjestelmä kaikessa teatraalisuudessaan viittoineen ja perukkeineen kaikkineen. Enpä haluaisi sellaista tänne Pohjolaan, mutta Britannian asioista päättävät tietysti britit. - Kesti kuitenkin vähän aikaa ymmärtää, että toukokuun viimeisen päivän jaksossa jamaikalaisen tapausta käsitteli peräti Yhdistyneen Kuningaskunnan korkein oikeus. Kääntäjä Terhi Suutarinen on selvinnyt tehtävästään muuten hyvin, mutta kun puhutaan siitä, kuinka "lordships" ovat tuominneet jotenkin, niin pelkkä "tuomarit" ei oikein avaa tilannetta, vaan olisi paikallaan esittää suomennoksessa, että kysymys on korkeimmasta oikeusasteesta! Vaikka odotustilat ovat juhlalliset, niin viiden tuomarin (lordin) aivan tavalliset puvut eivät välttämättä saa katsojaa oivaltamaan, että nyt ollaan ylimmällä tasolla, ellei nyt sitten tuomarien esittäjien korkea ikä anna aavistusta siitä.

lauantaina 08.06.2013

Kiitos erinomaisesta sarjasta! Toivottavasti tätä on tulossa lisää!

lauantaina 08.06.2013

Kolmannen kauden brittiensi-ilta on lokakuussa. Kyllä senkin hankkiminen on asia- tai vähintään vahvalla harkintalistalla.

Miika / TV2

sunnuntaina 09.06.2013

Kiitos Marthacostello -sarjasta.

Toivon uusintaa - ja uudet osat myös :)

perjantaina 14.06.2013

Kiitos! Hyvä sarja oli. Innolla odottelen tämän iltaista Lutheria ja tulevaa Unforgettablea. Ja todella hienoa, että voi Areenalta katsella, jos ei telkusta ehi. Kiitokset YLEn ohjelmien hankkijoille. Loistavia sarjoja ollut tarjolla YLEllä.

sunnuntaina 16.06.2013

Toivottavasti näytätte myös loput Lain viitta -sarjan jaksot! Oli nimittäin niin hyvä sarja. Ihanaa, ettei perjantaisin aina tule sitä iänikuista Kovaa lakia, sitä tuntuu jatkuneen jo vuosikausia... Mutta esitysajasta viis, kunhan näytätte myös muut kaudet. Kiitos Yle!

maanantaina 17.06.2013

Lain viitta -sarjasta on nyt näytetty kaikki tähän mennessä tehdyt osat. Mutta positiivinen palaute on otettu korvan taakse, eli seuraillaan, miten tilanne kehittyy! Tsuua / TV2

perjantaina 21.06.2013

Kiitos vielä Lain viitta sarjasta - oli niin käsikirjoituksen, näyttelijäsuoritusten kuin kaiken muunkin toteutuksen näkökulmasta parasta mitä taas aikoihin on nähty tässä genressä tai yleensäkään.. Tuntui melkein uskomattomalta että kaiken roskan ja yhdentekevän sarjatuotannon joukosta löytyikin yhtäkkiä tällainen helmi. Draamaa oli, tottakai, mutta henkilöt olivat silti uskottavia ristiriitaisuudessaan. Juoni ja dialogi älykästä ja todella nautittavaa. Sivutuotteena sai vielä oppia brittiläistä oikeusjärjestelmää. Olen samaa mieltä siitä,, että näkyvämminkn olisi sarjan voinut lanseerata suomalaiskatsojille - mutta sitä suuremmalla syyllä kannattaa uusia..

tiistaina 23.07.2013

Uutta, harmillista tietoa Broadchurchista:

vastoin aiemmin kertomaani Yle ei sittenkään saanut ostettua sarjaa. Olimme kyllä siitä erittäin kiinnostuneita, mutta hävisimme siitä käydyn tarjouskilpailun.

Broadchurch tullaan kyllä näkemään Suomessa jollain toisella kanavalla.

Miika / TV2

perjantaina 04.10.2013

Onko Lain viitta -sarjasta mitään uutta tietoa. Jäin kovasti odottamaan jatkoa.

lauantaina 05.10.2013

Selvitän, ovatko suunnitelmat kolmannen tuotantokauden hankkimisesta edenneet.

Miika / TV2

torstaina 10.10.2013

Toivottavasti kuitenkin Good Cop on tulossa ohjelmistoon lähiaikoina...

torstaina 10.10.2013

Good Copia Yle ei ainakaan toistaiseksi ole hankkinut, mikä tarkoittaa samalla sitä, että vaikka tilanne jossain vaiheessa vielä muuttuisikin, esitys lähiaikoina on hyvin epätodennäköinen. Tutkimme kuitenkin tapauksen!

Mitä Lain viitan uusiin jaksoihin tulee, kolmas kausi on ilmeisesti vähintään viivästynyt Isossa-Britanniassakin. Tilanne siis edelleen seurannassa.

Miika / TV2

torstaina 24.10.2013

Kiitos tästä hyvästä sarjasta. Älykäs ja hyvin tehty! - Minna

perjantaina 28.03.2014

Koska Lain viitta alkaa TV2lla?

Loistava sarja. Kiitos siitä:)

maanantaina 31.03.2014

Hiljattain britessä päättynyt kolmas tuotantokausi on tulossa, mutta esitysajankohtaa ei ole vielä päätetty. Kerromme Kakkosen sivuilla ja somessa kun asia on tiedossa.

Miika / TV2

torstaina 29.05.2014

Olisiko teillä vielä tiedossa uusien jaksojen esittämisaikaa?

tiistaina 03.06.2014

Suunnitelmat tarkentuvat todennäköisesti syksyn mittaan. Esittäminen tänä vuonna näyttää joka tapauksessa epätodennäköiseltä.

Miika / TV2


Muualla Yle.fi:ssä