Dokumentaristi Billie Porter Etelä-Amerikassa

Juttuarkisto

Dokumentaristi Billie Porter Etelä-Amerikassa

Julkaistu sunnuntaina 18.05.2014

YLE Kuvapalvelu

TV2 keskiviikkoisin 21.5. - 11.6.2014 klo 22.05.

Kakkosella nähdään touko-kesäkuussa neljä brittitoimittaja Billie Porterin tekemää BBC-dokumenttia, joista ensimmäisessä hän tapaa sekä prostituoituja että heidän palveluidensa käyttäjiä. Kolmiosaisessa Erikoinen Etelä-Amerikka-kokonaisuudessa Porter matkustaa Brasiliasta Argentiinan kautta Venezuelaan.

Hyvä paha prostituutio?

21.5. Billie Porter tapaa maailman vanhimman ammatin harjoittajia. Moni brittinuori pitää prostituutiota normityönä eikä näe siinä mitään hävettävää tai väärää. Onko kolikolla toinenkin puoli?

Erikoinen Etelä-Amerikka

28.5. Billie osallistuu Brasiliassa teinityttöjen debytanttitanssiaisiin. Rikkaat perheet varaavat tyttäriensä juhliin huippuhotellit, meikkaajat ja tanssittajat. Millaista on meno slummien tyttärien tanssiaisissa?

4.6. Argentiinassa nuorten keväisiä juhlia vauhdittavat tänään alkoholi ja avoin erotiikka. Uusi vapaamielisyys ja tiukat katoliset arvot törmäävät rajusti maassa, jossa tuntihotellit ja teiniraskaudet kukoistavat.

11.6. Venezuelassa menestymistä kauneuskilpailuissa pidetään avaimena onneen. Kauneuskuningattaria ihaillaan rajattomasti, ja siksi tytöt ovat valmiita tekemään voiton eteen melkein mitä tahansa.

Kommentit

torstaina 22.05.2014

Dokumenttisarja alkoi hienolla avauksella jaksolla Hyvä paha prostituutio? Kysymys kuitenkin kuuluu miksi jaksosta oli sensuroitu alkuperäiseen nähden lähes viisi minuuttia? Sensuroidussa dokumentin osassa ei ollut ymmärtääkseni mitään epäilyttävää.

maanantaina 26.05.2014

Terve,

ohjelmahankkija Arto Hyvönen kertoi, että dokumentista on tosiaan poistettu tuo n. viisi minuuttia kestävä osuus, joka käsisttelee Iso-Britannian prostituutiota koskevia lakeja. Poikkeuksellinen lyhennustoimenpide tehtiin, koska Ison-Britannian lait poikkeavat Suomen vastaavista ja katsottiin, että kohtaus aiheuttaisi katsojissa liikaa sekaannusta. Dokumentin henkeen poistolla ei ollut vaikutusta.

Miika / TV2

keskiviikkona 28.05.2014

Miksi dokumentistä pitää poistaa pätkä joka käsittelee Englannin prostituutio lainsäädäntöä ?

Laittakaa teksteihin viittaus englannin lainsäädäntöön ja viittaus mistä laista englannissa on kyse ja sillä sipuli.

Antakaa katsojien päättää ja kuunnella itse.

Lisää BBC materiaali anglosaksisista maista, sillä prostituution kaupallistaminen maksulliseksi pornoksi aukaisee "rajattomat markkinat" Suomen vientiteollisuudelle ja huviveron ulottaminen parisuhteisiin ratkaisee sadan miljardin valtion velan ongelman parissa vuodessa..

torstaina 29.05.2014

Ensimmäisen dokkarin henkeen ei vaikuttanut noin viiden minuutin leikkauspöydälle jäänyt dokumentin osa, joka koski brittilainsäädäntöä. Se on aivan totta. Olen nähnyt kaikki jaksot ulkomailla ja näköjään myös dokumenttisarjan 28.5. Suomessa lähetetystä osasta, joka sijoittui Brasiliaan, oli poistettu lähes kuusi minuuttia. Mielestäni tästä Brasiliaan sijoittuneesta dokkarista leikkuupöydälle jäänyt materiaali ei ollut mitenkään ohjelman hengen kannalta tarpeetonta. Silppuriin oli laitettu pari pätkää, jossa otettiin esille mm. faveloiden kohtalo uusiorakentamisen paineen alla. Leikatut pätkät taustoittivat sitä todellisuutta, jossa faveloiden (tanssiaisiinkin osallistuvat) lapset ja nuoret joutuvat elämään. Porterin tarkoituksena oli käsittääkseni tuoda esille Brasiliassa valitsevaa taloudellista ja sosiaalista kontrastia, jonka seurannaisena tanssiaisiin valmistautuminen ja niiden toteuttaminen on hieman erilaista eri väestökerrostumissa. Sen voi jokainen yleissivistyksellä varustettu tiedostaa toki ilman alleviivausta, mutta katsoisin, ettei Brasiliaan sijoittuvasta dokumentista olisi tarvinnut poistaa yhtään mitään. Nämä ovat tietenkin makuasioita.

tiistaina 03.06.2014

Kiitos palautteesta.

Billie Porterin Brasilia –jakso kuvaa hyvin kansainvälistä tv-ohjelmien lisensointia. Tässä tapauksessa BBC on valmistanut dokumentista omaan käyttöönsä 58-minuuttisen version, mutta kansainväliseen myyntiin lyhyemmän, jonka kesto on vain 52 minuuttia

Näin dokumentti sopii suoraan ja ilman editointia kaupallisten kanavien tunnin ohjelmapaikkoihin. Kyseistä osaa Yle ei siis ole editoinut tai puuttunut mitenkään sen sisältöön.

Meille ei edes ole tarjottu ostettavaksi pidempää BBC:n omaa versiota. On äärimmäisen poikkeuksellista, että Yle lyhentää kansainvälisiä dokumentteja.

Se tehdään vain erityisistä syistä, kuten liian rajun kuvamateriaalin takia. Kantamme on edelleen, että ”Billie Porter: Hyvä paha prostituutio” ohjelmassa Britannian lainsäädäntöä esittelevä kohtaus olisi johtanut suomalaiskatsojaa harhaan.

Ajatuksia herättäviä ja rattoisia hetkiä Ylen ohjelmien äärellä toivoen,

Arto Hyvönen / ohjelmahankkija

keskiviikkona 04.06.2014

Turha sensuuri, mutta tyypillistä Yleä. Yli-Saunamäki ohjelma hyllytettiin kun liipasimella oli kepulit ja kokkelit.


Muualla Yle.fi:ssä