Sivu 1 / 1 1
Topic Options
#585987 - 26-12-2009 22:56 Jonni Myyrä ja Matti Järvinen, keihäänheittäjiä
Markus___K Poissa.
Jäsen


Rekisteröitynyt: 02-08-2006
Viestejä: 966
Lueskellut hauskaa kirjaa: SOIHDUNKANTAJAT, tositarinoita kesäolympialaisista, jossa on kertomuksia suomalaisista kesäolympialaissankareista ja erilaisista sattumuksista kisamatkoilla.

"Ihmemies" Jonni Myyrä voitti keihänheiton kaksissa kisoissa (1920 ja 1924, maailmanennätysmieskin) ja olisi kai voittanut jo 1916:kin, jos kisat olisi voitu silloisessa Berliinissä pitää. Mies tuntui kärsineen jatkuvasti käsivaivasta ainakin vuodesta 1920 lähtien. Hänen heittotyylistään kerrotaan näin ja vain näin:"..hioi omintakeisen 'aliolantyylinsä' lähes täydelliseksi..."

Ymmärrän kyllä, että olkapään alapuoleltakin keihäs voidaan saada jonkinmoiseen lentoon, mutta aika keinotekoiselta tuo tuntuu. Keihään lähtökorkeus on selvästi alempana kuin "yliolantyylissä", joka tietysti vähän vaikuttaa heiton pituuteenkin. Vedon alkuvaihe vartalon takana saattaa olla jopa tehokkaampi kuin tavallisessa yliolanheitossa, mutta vedon "työntövaiheessa" vartalon etupuolella juuri ennen irroitusta (sehän se tärkeämpi vaihe on) ei ojentajapuolesta ole mitään hyötyä. Koukistajapuolta käytettäessä tämä vaihe jää lyhyeksi tyngäksi.

Käsi ei Myyrällä kestänyt, mutta ilmiselvästi oli järkeillyt tyylin. Joku juju tässä täytyy olla, jota vain en ymmärrä. Ollaan nykyaikaisen keihäänheiton aamuhämärässä ja mallin antajia ei Myyrällä ollut. Eikä ainakaan enää kultamitali- ja maailmanennätysmiehenä olisi nähnyt mitään syytä tyylin radikaaliin vaihtoon!

Vuoden 1932 kultamitalimiehestä, Matti Järvisestä kerrotaan Järvis-perheen kokonaisesittelyssä. "Matin heittotyyyli oli varsin omaperäinen: hän heitti keihästä ns. väärällä käsivarrella. Tyyli johtui nuorena tulleesta kyynärpäävammasta. Tyylillä ei ollut kovinkaan paljon merkitystä, koska keihäs lensi todella pitkälle."

"Väärä käsivarsi" ei ole ainakaan vasen, kuten kuvasta näkyy (toivottavasti):
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/8f/Matti_J%C3%A4rvinen.jpg

Taipuiko Järvisen kyynärpää jollain tavalla epäterveeseen ylikulmaan sen kyynärpäävamman takia? Sillähän saisi jopa vähän lisää "tilaa" vedon alkuvaiheessa? Kuka keihäsasinatuntija tietää ja viitsisi tämän selittää?

JK. Sen verran tuo Myyrän tyyli rupesi askarruttamaan, että olisiko jonkinlainen "sivuolantyyli" hyvä kompromissi. Vetovaihe lähenisi kiekonheiton vetovaihetta. No-joo, ei taitaisi kenenkään olkapää kestää moista luonnottomuutta!


Editoinut Markus___K (26-12-2009 23:01)
_________________________
Ken Rosewallin aikaan sopi 1-käden rysty!

Alkuun
#586046 - 27-12-2009 18:33 Re: Jonni Myyrä ja Matti Järvinen, keihäänheittäjiä [Re: Markus___K]
zala Poissa.
Jäsen


Rekisteröitynyt: 14-08-2006
Viestejä: 9092
Loc: h Ness
"Ymmärrän kyllä, että olkapään alapuoleltakin keihäs voidaan saada jonkinmoiseen lentoon, mutta aika keinotekoiselta tuo tuntuu. Keihään lähtökorkeus on selvästi alempana kuin "yliolantyylissä", joka tietysti vähän vaikuttaa heiton pituuteenkin. Vedon alkuvaihe vartalon takana saattaa olla jopa tehokkaampi kuin tavallisessa yliolanheitossa, mutta vedon "työntövaiheessa" vartalon etupuolella juuri ennen irroitusta (sehän se tärkeämpi vaihe on) ei ojentajapuolesta ole mitään hyötyä. Koukistajapuolta käytettäessä tämä vaihe jää lyhyeksi tyngäksi."

Ihmisen fysiologiasta en tajua paljoakaan mutta millä perusteella yliolantyyli on kiistatta parempi kuin aliolan-? Mekaniikan kannalta massapisteen lentoradan pituuteen on vaikutusta vain massapisteen lähtönopeudella ja -lähtökulmalla. Ratkaisevaa on se, millä nopeudella heittäjä kiskaisee kätensä takaa eteen ja ainakaan minulle ei ole itsestäänselvää se että yli olan tämä tapahtuu nopeammin kuin olan alta.

Muutama lisähuomio mekaniikkaan liittyen. Keihäs ei ole massapiste joten ratkaisevaa on tietysti myös se että saa keihään lentämään suotuisassa suunnassa niin että ilmanvastus ei jarruta. Mikäli keihäs heitetään 27 asteen kulmassa, keihään lähtökorkeus tuplaantuu heiton pituudessa (10cm korkeammalta heitetty lentää 20cm pidemmälle koska tan27 = 1/2).

Käsittääkseni keihäs on ylipäätään hankala tavara heitettäväksi, lähinnä kai siksi että heittoliikkeen aikana heittokäden nyrkin on oltava luonnottomassa asennossa, siis rystyset peräkkäin kohti heittosuuntaa. Kun ihminen heittää palloa, rystyset on erisuunnassa kuin keihäänheitossa. Ilmeisesti tämä on suurin syy sille miksi keihäänheitossa keihäiden lähtönopeudet on todella pieniä verrattuna vaikka siihen millä nopeudella baseball-syöttäjät heittää palloa. Osatekijä on tietysti sekin että keihäs on painavampi kuin pallo mutta tämän eron luulisi kumoutuvan paljon sillä että keihäänheittäjät juoksee vauhdin, baseball-syöttäjät ei sitä tee.
_________________________
which witch watch which watch?

Alkuun
#586093 - 27-12-2009 22:34 Re: Jonni Myyrä ja Matti Järvinen, keihäänheittäjiä [Re: zala]
Volmari Poissa.
Jäsen


Rekisteröitynyt: 14-08-2006
Viestejä: 8920
Palloa heitettäessä ihannekulma pitkälle heitolle on 45 astetta. En tiedä pääsevätkö pallonheittäjät siihen, mikäli tavoittelevat yhtä aikaa mahdollisimman suurta lähtönopeutta, mutta se on saletti, että ainakin keihäänheitossa jäädään juuri luonnottomasta kädenasennosta johtuen kauaksi tuosta asteluvusta.

Tosin ihannekulma vaihtelee hieman välineittäinkin ja jopa samankin välineen painojakautumaominaisuuksien mukaan siinä määrin, että 1960-80 -lukujen liitokeihäissä ihannekulma oli vain noin 29-30 astetta, mutta nykykeihäissä se on suurempi, muistaakseni 33-34 asteen tienoilla. Myyrän ja Järvisen aikoihin heittokulma oli varmaankin nykykeihään luokkaa.

Alkuun
#586097 - 27-12-2009 23:17 Re: Jonni Myyrä ja Matti Järvinen, keihäänheittäjiä [Re: Volmari]
Virus_dup1 Poissa.
Jäsen


Rekisteröitynyt: 14-08-2006
Viestejä: 15923
Loc: yes
luulen, että pelkillä ihannekulmilla ei päästä edes matemaatikoksi. tosin ainahan voi yrittää...
Alkuun
#586218 - 28-12-2009 21:35 Re: Jonni Myyrä ja Matti Järvinen, keihäänheittäjiä [Re: Virus_dup1]
zala Poissa.
Jäsen


Rekisteröitynyt: 14-08-2006
Viestejä: 9092
Loc: h Ness
Kyllähän mekaniikka jotakin osaa kertoa. Tuolla sivustolla voi tutkia heittoliikettä muuttaen arvoja lähtönopeus, lähtökulma ja heitettävän kappaleen massa
http://galileoandeinstein.physics.virginia.edu/more_stuff/Applets/ProjectileMotion/jarapplet.html

Edelleen ilmanvastuksen voi huomioida taikka jättää huomioimatta. Leikin tuolla muutamaa arvoa muuttaen ja sain tuloksia jotka on tosi outoja kun ilmanvastus huomioidaan, en tiedä millaista tavaraa tuossa on ajateltu heitettäväksi:

Ilman ilmanvastusta
velocity [m/s] 32 (=115,2km/h)
Angle [degrees] = 45
Mass [kg] = 1
-> Max distance: 104,38 m

velocity [m/s] 32 (=115,2km/h)
Angle [degrees] = 30
Mass [kg] = 1
-> Max distance: 90,40 m

Ilmanvastuksen kanssa
velocity [m/s] 32 (=115,2km/h)
Angle [degrees] = 45
Mass [kg] = 1
-> Max distance: 37,84 m

velocity [m/s] 32 (=115,2km/h)
Angle [degrees] = 30
Mass [kg] = 1
-> Max distance: 40,97 m

Heitolle tulee hieman lisämittaa jos huomioidaan se että se ei lähde korkeudelta nolla. Äkkiäkatsoen Volmarin kertomus heittokulmista lienee paikkaansapitävä taikka ainakin oikeansuuntainen, tuolla sivulla mallinnetaan ilmeisesti jotakin pallomaista kappaletta.
_________________________
which witch watch which watch?

Alkuun
#586247 - 28-12-2009 23:48 Re: Jonni Myyrä ja Matti Järvinen, keihäänheittäjiä [Re: zala]
koo tee Poissa.
Jäsen


Rekisteröitynyt: 01-06-2007
Viestejä: 5387
Zalan täytyy olla insinööri. Mutta vanhoista filminpätkistä on jäänyt sellainen kuva, että lähtihän ne heitot vähän aliolan tai sivusta, mutta eikö ne välillä lähde joillain nykyheittäjilläkin, kun tekniikka ei ole kohillaan?
Alkuun
#662125 - 20-06-2010 15:22 Re: Jonni Myyrä ja Matti Järvinen, keihäänheittäjiä [Re: koo tee]
tasse Poissa.
Jäsen


Rekisteröitynyt: 01-02-2002
Viestejä: 60
Loc: Tornio
Kyllähän esim Mannio heittää vähän aliolantyyliä muistuttavalla tavalla!!?
Alkuun
#677166 - 08-08-2010 11:52 Re: Jonni Myyrä ja Matti Järvinen, keihäänheittäjiä [Re: tasse]
Manifesti Poissa.
Uusi jäsen


Rekisteröitynyt: 21-02-2010
Viestejä: 9
You tubessa ei taida olla Jonni Myyrän tai Matti Järvisen heittoja mutta tämänpäivän heittäjien tekniikkataituruutta sieltä kyllä löytyy mielin määrin. Osaajiakin läytyy, Zelesny ja muutama suomalainenkin etunenässä. .

Tyylitaidon puutteenkin You tube paljastaa armottomasti, tuohonkin jokaisen yleisön edessä esiintyvän tulisi paneutia.

Olen ottanut esille suomalaisten heittäjien konttaamiset ja käsiinsä törmäämiset. Nyt sitten taas Harri Haatainen ylitti jopa itsensä haastattelussa: Hän ehdotti sektorin yli heitettyään sektorirajojen poistamista! Heitto mitattaisiin sinne, minkä se on lentänyt?

Siis Haataisen mukaan ranskalaisen pituushyppääjän olisi pitänyt jäädä paikoilleen, jotta Pitkämäen hänen kylkeensä osunut heitto olisi voitu mitata!

Jokainen julkisuudessa esiintyvä ammattilainen on lajinsa edustaja,mutta hän ei edusta vain itseään vaan myös meitä, jotka veronmaksumme kautta rahoitamme valtavilla summilla ammttiurheilua ja annammme sille erilaisia poikkeusetuja mm veronmaksussa. Mutta urheilija on samalla myös vaikuttaja ja esikuvaa meille kaikille ja tuleville polville.

Tällä haluan sanoa, että jokaisen julkisuudessa esiintyvän on hyvä etukäteen pohtia, mitä sanoo ja millä tyylillä sanoo. Sanomisen ei tarvitse olla tasapaksua ja sanomisen painoarvoa lisää siihen mahdollisesti sisällytetty jokin uusi aspeksi, jokin joka on kuulijalle uusi.

Mutta jos alkaa laukoa päättömyyksiä, kuten sektoreiden poistamisehdotuksia omaksi edukseen (lue : ensi vuoden urheilutukien saamiseksi), sen jälkeen tuollainen puhuja lasketaan puuta heinää puhuvien suureen kastiin.

Alkuun
#707828 - 01-02-2011 17:07 Re: Jonni Myyrä ja Matti Järvinen, keihäänheittäjiä [Re: Manifesti]
ppp Poissa.
Jäsen


Rekisteröitynyt: 20-04-2005
Viestejä: 2271
Myyrä kyllä suoritti vedon suunnilleen kuten muutkin heittäjät, mutta vei keihään taakse laskemalla sen ensin matalalle eikä suoralla liikkeellä niinkuin useimmat heittäjät. Lähde: Mikko Kajaanin Urheilun avain, jossa kolmantena vaihtoehtona mainitaan Matti Mikkolan (75.61 v. 1940, kaatui lentäjänä 1941) hyppytyyli, jossa ristiaskeleen sijasta hypätään oikealla jalalla ja tullaan samalle jalalle alas, josta sitten astutaan varsinainen heittoaskel.

Matti Järvinen ei saanut käsivarttaan aivan suoraksi kyynärpään rustottumisen takia. Lähde: Urheilun pikku jättiläinen, kuvateksti.

Alkuun
Sivu 1 / 1 1


Moderaattori:  sportadmin 
Siirry

Generated in 0.073 seconds in which 0.006 seconds were spent on a total of 17 queries. Zlib compression disabled.