Peruspalvelut rapautuvat maaseudulla

Syrjäisten kuntien asukkaat ovat vaikeuksissa, kun esimerkiksi terveyspalvelut ja työvoimatoimistot pakenevat ulottumattomiin. Helsinki vaikuttaa Molokin kidalta, jonne kaikki uppoaa. Etusivu pohtii, miten maaseudun voisi pelastaa.

Twiittaa: #etusivu
Soita: (09) 148 28 22

Päivän kysymys:
Pitääkö maaseutu elävöittää vai autioittaa? 

Foo Fighters -basisti Ylelle: Tämä studio oli haastavin

31.10.2014 klo 16:15 | YleX | Lähde: yle.fi/musiikki | Kommentit (0)

Yle Teeman sunnuntaisin näyttämä Foo Fightersin Sonic Highways -dokumenttisarja seuraa yhtyeen tulevan samannimisen albumin valmistumista. yle.fi/musiikki tavoitti Foo Fightersin basistin Nate Mendelin, joka kertoi enemmän Sonic Highwaysin mahtipontisen idean synnystä.

Amerikkalaisbändi Foo Fighters julkaisee yhtyeen 20-vuotista taivalta juhlistavan kahdeksannen albuminsa nimeltään Sonic Highways marraskuun 10. päivä. Levyn kahdeksan kappaletta on nauhoitettu kahdeksassa eri studiossa ympäri Yhdysvaltoja. Samannimiseen televisiosarjaan on taas tallentunut yhtyeen matka kappaleesta kappaleeseen ja studiosta studioon.

Bändin basisti Nate Mendel kertoo, että idea albumin ja TV-sarjan yhdistämiseen tuli bändin nokkamieheltä Dave Grohlilta.

- Dave tuotti Sound City -dokumentin ja todella nautti sen tekemisestä. Ihmiset pitivät elokuvasta ja se sai hyviä arvosteluja. Dave ei ollut valmis jättämään asiaa vain siihen ja sai idean, että otetaan vähän dokumentin konseptia mukaan uuden levyn tekemiseen.

Dave Grohl on siis sekä luonut että tuottanut myös Sonic Highwaysin. Nate muistaa hyvin, kuinka ensimmäinen idea projektista heitettiin ilmoille.

- Olimme pari vuotta sitten kiertueella joidenkin tyyppien kanssa, jotka olivat mukana Sound Cityssä. Muistan, kuinka kerran yhden keikan bäkkärillä Dave ilmoitti ensimmäisen kerran, että hänellä on ajatus siitä, miten seuraava levy tehdään. Silloin idea sarjaan sai alkunsa.

Alun perin TV-sarjassa oli tarkoitus matkustaa ympäri maailmaa, tehdä useampia jaksoja ja nauhoittaa enemmän biisejä. Nate kertoo, että se suunnitelma ei yksinkertaisesti ollut toteuttamiskelpoinen ja kaatuikin rahoituksen sekä esittämisalustan puutteeseen.

 -Idea sarjaan oli siis alun perin hyvin laaja ja kunnianhimoinen. Ajatusta piti tarkentaa ja ratkaista ongelmia, jotta Sonic Highways lopulta syntyi.

Naten mukaan oli superhaastavaa saada alkuperäisideasta luotua se sarja, joka Sonic Highways nyt on. Konseptin muuttaminen jätti kuitenkin ilmoille samoja ongelmia toteuttamisen suhteen.

- Me vain soitimme keikkoja ja rahoitimme produktion itse. Se oli idea, joka tuli aivan viime metreillä, kun homma piti käynnistää, mutta rahaa ei vain ollut. Me uskoimme ideaamme ja jotta se tulisi toteutumaan, meidän piti kustantaa se itse.

Mutta ei basisti bändikaverinsa neronleimausta missään vaiheessa silti epäillyt.

- Oli tietenkin paljon kysymyksiä, miten homma oikeasti toteutetaan. Mutta Daven kanssa olen oppinut, ettei pidä aliarvioida hänen sinnikkyyttään ja luovuuttaan, mitä tulee uusien asioiden luomiseen.

Lue lisää osoitteesta yle.fi/musiikki.

Katso tuorein jakso alta.

Kommentointi

Kommentit (0)

Muualla Yle.fi:ssä