Nyt soi:

Biisilista netissä klo 11.

 

Viikon albumina soi Isac Elliotin Follow Me

Musaviikko käynnistyy CHVRCHESilla, Becky G:lla ja Nicki Minajilla, jolla on mukana tällä kertaa kunnon köriläskööri: Drake, Lil Wayne ja Chris Brown. Uusi viikko tarkoittaa myös uutta Viikon albumia. Tällä viikolla kuunnellaan Isac Elliotin odotettua kakkosalbumia. Kohta soi lanteita ketkuttava Hush!

Kuuntele Viikon albumia! 

Jengiväkivaltaa ehkäisevä ohjelmisto suututtaa ihmisoikeusjärjestöä

30.10.2014 klo 17:03 | YleX | Lähde: BBC | Kommentit (0)

Jengit osallistuivat Lontoon mellakoissa vuonna 2011 muun muassa kauppojen ryöstöihin.

Lontoon poliisi testaa miten katuväkivaltaa voi ehkäistä tietokoneohjelmiston avulla. Ihmisoikeusjärjestön mielestä ohjelma kuitenkin lyttää ihmisoikeuksia.

Lontoossa viranomaiset ovat ottaneet testikäyttöön ohjelmiston, joka tunnistaa jengin jäsenet, jotka todennäköisemmin tekevät väkivaltarikoksia.

Viisi kuukautta kestävä kokeilu on ensimmäinen laatuaan Englannissa. Ohjelmistoon on kerätty viiden vuoden verran dataa, mutta projektin tarkoituksena on päivittää ohjelmiston tietoa jengiläisistä.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat kuitenkin huolestuneita siitä, että poliisit kyttäävät jengiläisiä ja rikkovat ihmisten yksityisyyden suojaa. Ohjelmiston kehittäjä Accenture kuitenkin vetoaa sen tuomiin hyötyihin, sivuuttaen yksityisyydensuojan.

- "Poliisilla on resursseja rajallisesti, joita pitää käyttää harkiten. Ohjelmamme paljastaa, kenellä jengistä on suurin riski toimia väkivaltaisesti", sanoo Accenturen edustaja.

Ohjelma arvioi jengiläisen väkivaltarikokseen osallistumisesta: se käyttää dataa Lontoon poliisin vanhasta tietokannasta ja tietoja sosiaalisesta mediasta, joiden pohjalta se laskee kuinka todennäköisesti jengiläinen osallistuu väkivaltarikokseen.

- "Jos ihminen postaa nettiin jotain väkivaltaan yllyttävää ja tiedämme, että hänellä on jonkinlaisia jengiyhteyksiä, niin tieto kirjautuu ohjelman tietokantaan", Accenturen edustaja kertoo.

Hieman samankaltaista järjestelmää on kokeiltu aiemmin esimerkiksi Espanjassa, jossa ohjelmisto pyrki ennustamaan rikoksia.

Euroopan ihmisoikeusjärjestö Statewatch tyrmää Accenturen kehittämien valvontaohjelmistojen käytön liiallisena tietojenkalasteluna.

- "Väkivallan ehkäisy ei oikeuta ihmisten tietojen urkkimiseen... Ihmisillä pitää olla oikeus yksityisyyteen."

Kommentointi

Kommentit (0)

Muualla Yle.fi:ssä