Täällä taas!

Maanantaimoikkuli! Vikillä on tänään vapaapäivä, joten studiossa Mäkkäri ja Jenspa!

Mitä mieltä olet The Ting Tingsin kappaleesta Do It Again? PEUKUTA!

Katso kuvia ja videoita Bailumaratonilta TÄÄLTÄ!

Twitter/Instagram #jälkkä
Soita 09 148 28 22 
YleX Facebookissa

Lyriikkavideo – Youtube-aikakauden halpa hittituote

4.9.2014 klo 18:02 | Ninni Suomalainen | Lähde: YleX, Youtube | Kommentit (4)

Lyriikkavideot tuovat kappaleiden sanat lähemmäksi faneja. Niitä tehtaillaan nyt paljon, koska se on kustannustehokasta ja videoilla on paljon katsojia.

Lyriikkavideot kasvattavat suosiotaan niin Suomessa kuin maailmallakin. Youtuben tuoreen listauksen mukaan palvelun suosituin lyriikkavideo on Aviciin Wake Me Up. Sitä on katsottu yhteensä yli 200 miljoonaa kertaa.

Suomessa lyriikkavideoita ovat julkaisseet viime aikoina muun muassa Softengine, Cheek ja Diandra. Näistä suosituin on Diandran Paha poika -video, jota on katsottu yli 1,5 miljoonaa kertaa.

Lyriikkavideo on ikään kuin audiovideon ja perinteisen musiikkivideon välimuoto, Youtube-aikakauden tuote. Audiovideolla tarkoitetaan videota, jossa on esimerkiksi vain staattinen singlen kansikuva kuvittamassa kappaletta.

Levy-yhtiön näkökulmasta lyriikkavideon etu on muun muassa kustannustehokkuus, sillä sen tekeminen maksaa vähemmän kuin perinteisen musiikkivideon.

- Uskon, että suosiossa on monta tekijää. Se on tuotannollisesti kevyempi tapa tehdä video ja siinä voi olla yhtä luova kuin perinteisissäkin musavideoissa. Lisäksi lyriikkavideon tekeminen ei vaadi niin pitkää etukäteissuunnitteluaikaa kuin perinteinen musiikkivideo, Softenginen promoottori Tommi Saarikoski Sony Music -levy-yhtiöstä kommentoi. 

Cheekin Flexaa-lyriikkavideon tehnyt Jaakko Nikkilä on Saarikosken kanssa samaa mieltä.

- Lyriikkavideot ovat tietenkin edullisempia tehdä kuin perinteiset musiikkivideot. Artistit saavat niiden avulla hyvin näkyvyyttä, kun niitä on helpompi tuottaa. Ei tarvitse tyytyä yhteen tai kahteen musiikkivideoon per levy. Artisti pysyy pinnalla, kun hän voi julkaista koko ajan uutta materiaalia, Nikkilä sanoo.

Lyriikkavideot ovat tarkoitettu ensisijaisesti tosifaneille, jotka haluavat kuulla kappaleen heti, kun se julkaistaan ja opetella biisin sanat. Sekä Saarikoski että Nikkilä ovat sitä mieltä, ettei lyriikkavideoista olisi koskaan tullut näin iso ilmiö ilman Youtubea.

- Lyriikkavideo on faneille tehty. Siinä halutaan tuoda biisiä paremmin esille kuin audiovideoissa. Biisin sanat aukeavat paremmin, kun ne näkee ruudussa. Idea on siinä, että sen voi katsoa omassa rauhassa ja kelailla videota. Tv:tä varten tuotetaan massiivisempia videoita, Nikkilä sanoo.

Asiantuntijat eivät kuitenkaan usko, että nyt niin trendikäs lyriikkavideo tulee kuoppaamaan perinteistä musiikkivideota.

- Varmasti perinteisille videoille on aina paikkansa, mutta kyllä nämä videotyypit lähenevät jatkuvasti toisiaan, Saarikoski sanoo.

- En usko, että lyriikkavideo tulee syrjäyttämään perinteistä musiikkivideota. Luulen kuitenkin, että lyriikkavideot yleistyvät entisestään, koska videoiden tekeminen on nykyään niin helppoa, Nikkilä kommentoi.

Lue myös: Lyriikkavideot kasvattavat suosiotaan – tässä katsotuimmat

Kommentointi

Kommentit (4)

Ei ole Asan vaan fanin tekemä video.

>Anonyymi 05.09.2014, 15:56

Kantsii lukea toi teksti myös. Ei ideana olekaan, että nämä korvaisivat varsinaiset musavideot.

>Anonyymi 05.09.2014, 14:45

Mun mielestä mielikuvituksen puutetta tän kaltaiset videot! Aika hätäsesti väsätty.
Vähän jotenkin tuntuu että musavideoihin ei oo resursseja tai aikaa enään panostaa. Tietyt muusikot ja yhtyeet tekee sen onneksi vielä tyylillä! :)

>Hyvät videot takas, kiitos! 05.09.2014, 11:00

Ensimmäinen suomalainen lyriikkavideon tekijä oli Asa vuonna 2009: Asa - Pirii ja aseit: https://www.youtube.com/watch?v=sPGdyl6R2rA

>Anonyymi 05.09.2014, 10:42
Muualla Yle.fi:ssä