Peruspalvelut rapautuvat maaseudulla

Syrjäisten kuntien asukkaat ovat vaikeuksissa, kun esimerkiksi terveyspalvelut ja työvoimatoimistot pakenevat ulottumattomiin. Helsinki vaikuttaa Molokin kidalta, jonne kaikki uppoaa. Etusivu pohtii, miten maaseudun voisi pelastaa.

Twiittaa: #etusivu
Soita: (09) 148 28 22

Päivän kysymys:
Pitääkö maaseutu elävöittää vai autioittaa? 

Matthew McConaughey Ylelle: En saanut toisenlaisia rooleja

6.11.2014 klo 19:41 | YleX | Lähde: Yle Uutiset | Kommentit (0)

Matthew McConaughey elokuvassa Interstellar.

Vuosi 2014 on ollut Matthew McConaugheyn vuosi. Siitä ovat pitäneet huolen Oscar-palkinto, True Detective -tv-sarja ja rooli eeppisessä tieteiselokuva Interstellarissa. Yle Uutiset kysyi tähdeltä, miksi hän vaihtoi isot palkkapussit haastaviin rooleihin.

Matthew McConaugheyn tie tähtiin on ollut melkoinen. Hänen uransa alkoi lupaavilla rooleilla Richard Linklaterin 90-luvun nuorisokuvauksessa Surutta? Sekaisin (Dazed and Confused, 1993) ja John Grisham -filmatisoinnilla On aika tappaa (A Time to Kill, 1996).

2000-luvun alussa McCounaghey kuitenkin ajautui hyvin palkatuksi vakiohymyksi romanttisiin komedioihin. Vuosikymmenen ansiolistaan kuuluvat muun muassa elokuvat Häät mielessä (The Wedding Planner, 2001) ja Kuinka hukata kundi 10 päivässä (How to Lose a Guy in 10 Days, 2003).
Pelimiehen painajainen (Ghosts of Girlfriends Past, 2009) oli viimeinen tikki.

- Nautin noiden elokuvien tekemisestä aikansa, mutta sitten aloin huomata, että minulle tarjottiin aina samanlaisia käsikirjoituksia. Roolit olivat todella samanlaisia. Olin nelikymppinen, minulla oli perhe ja kiinnostukseni kohteet olivat hieman muuttuneet. Halusin vaihtaa maisemaa, McConaughey sanoo Yle Uutisille.

Suunnan muuttaminen ei kuitenkaan ole helppoa Hollywoodissa, jossa jossakin hyväksi todettu näyttelijä halutaan toistuvasti tuttuun ja turvalliseen rooliin.

- En saanut toisenlaisia osia. Niinpä pidin taukoa työstä kaikkiaan noin kaksi vuotta. Tauon jälkeen kiinnostavia tarjouksia alkoi tulla.

Katso alta Pelimiehen painajainen -elokuvan traileri.

"Ei koskaan eläkkeelle"

Entisestä rivihurmurista tuli muun muassa vastenmielisen paha poliisi (Killer Joe, 2011), miesstrippari (Magic Mike, 2012) ja vainoajiaan pakeneva huonohampainen rakastaja (Mud, 2012). Palkka pieneni, mutta näyttelijänä McConaughey alkoi loistaa.

Isoimman tunnustuksen tekemälleen u-käännökselle McConaughey sai, kun hänet palkittiin Oscarilla parhaasta miespääosasta elokuvassa Dallas Buyers Club (2013). Tositapahtumiin perustuvassa elokuvassa hän esittää homofobista punaniskaa, josta kuoriutuu aidsiin sairastuneiden auttaja.
Tänä vuonna ylistys on jatkunut HBO:n poliisisarjassa True Detective (2014), jossa McConaughey esittää menneisyytensä piinaamaa poliisietsivää.

Näyttelijän mukaan loppua kiinnostaville roolitöille ei ole näkyvissä.

- Nautin työstäni nyt enemmän kuin koskaan. Haluan löytää tarinoita ja hahmoja, jotka innostavat minua ja joita esittämällä voin kokea jotain henkilökohtaista. En ole vielä edes puolessa välissä uraani, mutta minulla on työ, josta en halua jäädä eläkkeelle.

Katso haastattelu alta.


Katso Interstellar-traileri alta.

Henkilöt: Matthew McConaughey

Kommentointi

Kommentit (0)

Muualla Yle.fi:ssä