Nyt soi:

Biisilista netissä klo 11.

 

Viikon albumina soi Isac Elliotin Follow Me

Musaviikko käynnistyy CHVRCHESilla, Becky G:lla ja Nicki Minajilla, jolla on mukana tällä kertaa kunnon köriläskööri: Drake, Lil Wayne ja Chris Brown. Uusi viikko tarkoittaa myös uutta Viikon albumia. Tällä viikolla kuunnellaan Isac Elliotin odotettua kakkosalbumia. Kohta soi lanteita ketkuttava Hush!

Kuuntele Viikon albumia! 

Nuoria ja maahanmuuttajia vedätetään usein liian pienellä palkalla

5.11.2014 klo 10:15 | YleX | Lähde: Yle Uutiset | Kommentit (1)

Kuva: Juha Korhonen

Palvelualojen ammattiliitto PAMilla on Uudenmaan alueella hoidossaan yli 190 keskeneräistä työpaikkojen riita-asiaa. Näistä yli puolet liittyy palkkavilppiin ja valtaosa palkkahuijatuksi joutuneista on nuoria tai maahanmuuttajia.

Nuoret ja maahanmuuttajat joutuvat yhä useammin palkkavilpin uhreiksi, kirjoitaa Yle Uutiset. PAMin toisen varapuheenjohtajan Kaarlo Julkusen mukaan yksinomaan ammattiliiton Helsinki-Uudenmaan toimistolla on hoidettavanaan lähes 200 erilaista riita-asiaa. Näistä yli puolet liittyy palkkasaataviin ja tapausten määrä vain kasvaa.

- Tyypillisin tapaus on, että ihmisen kanssa, jolla ei ole tietoa omista työehdoistaan, sovitaan työsopimuksessa selvästi pienempi palkka kuin sen työ- ja palkkaehtosopimuksen mukaan kuuluisi olla. Varsinkin ihminen, jolla kielitaito on heikko, joutuu helposti uhriksi, Julkunen sanoo.

Julkusen mukaan valtaosa palkkavilpin uhreista onkin nuoria tai maahanmuuttajia. Tapaukset tulevat ammattiliiton tietoon yleensä siinä vaiheessa, kun joku ystävä tai työkaveri kehottaa alipalkattua ottamaan asiasta yhteyttä.

- Tämä on vain jäävuoren huippu. Minä uskon, että määrä on monikymmenkertainen, jos ajatellaan juuri nuoria ja maahanmuuttajia, joilta jää oikea palkka saamatta.

Alipalkkaus on erityisen tavallista pienissä hotelli- ja ravintola-alan yrityksissä sekä kaupan alalla.

- Asiaan vaikuttaa taloudellinen tilanne, mutta myös se, että alalle on tullut paljon yrityksiä, jotka ovat alalla vain käymässä. Työnantajaliittoon kuuluvat yritykset noudattavat työehtoja paljon paremmin, Julkunen toteaa.

Kommentointi

Kommentit (1)

Tämä on eräs tärkeimmistä syistä miksi ammattikouluttamattomia ja kielitaidottomia ihmisiä pitäisi päästää maahan vain mahdollisimman pieni määrä. Maahanmuuttajien suostuessa tekemään työtä lähes millä ehdoilla tahansa he tietysti polkevat myös palkat alas. Tästä seuraa, että Suomessa olevan työnantajan ei kannata palkata enää oman maan työväkeä, koska se on huomattavasti kalliimpaa. Tällöin vähintään yhtä suuri joukko kyseisen alan suomalaisia työntekijöitä jää työttömäksi.

Näin on tapahtunut jo esimerkiksi rakennusalalla. Kyllähän Suomessa edelleen rakennetaan, mutta valtava joukko suomalaisia rakennusalan ammattilaisia on silti työttöminä. Tämä siksi, että työt menevät pääasiassa Virosta ja muualta Itä-Euroopasta tulleelle halpatyövoimalle. Hommien päätyttyä työn perässä maahan muuttaneet vievät tai lähettävät palkat kotimaihinsa, jolloin nämä rahat ovat suoraan pois kulutuksesta Suomessa. Suomi siis kärsii monella tasolla tässä tilanteessa(kasvaneet työttömyyskorvaukset, kaupan alan hiipuminen, heikentynyt työnlaatu jne.).

Tämä sama kuvio muuten toistuu JOKAISESSA kehittyneessä maassa, johon tämänkaltainen maahanmuutto sallitaan. Miten Suomella olisi keinot estää asia, jos muutkaan eivät siinä ole onnistuneet? On turha kirjoittaa näitä itkutarinoita vedätyksistä, koska tämä on täysin väistämätön kehitys nykypolitiikalla. Sitä on todellakin saatu, mitä on tilattu.

>Anonyymi 05.11.2014, 14:39
Muualla Yle.fi:ssä