Peruspalvelut rapautuvat maaseudulla

Syrjäisten kuntien asukkaat ovat vaikeuksissa, kun esimerkiksi terveyspalvelut ja työvoimatoimistot pakenevat ulottumattomiin. Helsinki vaikuttaa Molokin kidalta, jonne kaikki uppoaa. Etusivu pohtii, miten maaseudun voisi pelastaa.

Twiittaa: #etusivu
Soita: (09) 148 28 22

Päivän kysymys:
Pitääkö maaseutu elävöittää vai autioittaa? 

Pekka Haavisto vei lukiolaisten rahat Darfuriin – paikallisen tyttökoulun oppilaat ihmettelivät

7.11.2014 klo 18:17 | Ninni Suomalainen | Lähde: YleX Etusivu | Kommentit (3)

Kansanedustaja Pekka Haavisto vieraili tyttökoulussa Sudanin länsiosassa Darfurissa, jonne hän vei konkreettisesti 1000 euroa hyväntekeväisyysrahaa ilman välikäsiä. Rahat keräsivät Suomessa helsinkiläiskoulun lukiolaiset.

Tänään 7. marraskuuta vietetään Nenäpäivää, jonka tarkoituksena on kerätä rahaa maailman köyhimmissä oloissa eläville lapsille. Kansanedustaja Pekka Haavisto kertoi YleX Etusivussa, miten hän vei konkreettisesti avun perille Darfuriin.

Helsinkiläislukion opiskelijat päättivät auttaa Darfurin köyhiä tyttöjä ja perustivat kahvilan. Opiskelijat saivat kasaan 1000 euroa ja miettivät, miten avun saisi parhaiten perille kauas Afrikkaan.

- He kysyivät minulta, mikä olisi varmin tapa toimittaa rahat Darfuriin, johon vastasin, että antakaa ne minulle. Olen menossa sinne ensi viikolla, Haavisto kertoo.

Oppilaat nauroivat ja kysyivät Haavistolta, että poliitikkoonko heidän pitäisi tässä asiassa luottaa. Kansanedustaja lupasi dokumentoida koko jutun ja sai lukiolaisten luottamuksen.

- Opiskelijat tekivät kuitin, johon pyysin allekirjoituksen.

Darfuriin saavuttuaan Haavisto tapasi 600 tyttöä, jotka istuivat hiekalla koulunsa ulkopuolella kuumana päivänä. Kansanedustaja kertoi heille Suomesta ja erityisesti töölöläisistä lukiolaisista, jotka olivat keränneet kahvia keittämällä tuhat euroa.

- Ensimmäinen kysymys oli, mistä he tiesivät, että olemme olemassa. Luulen, että nämä tytöt muistavat ikuisesti, että heitä varten kerättiin tuhat euroa.

Kuuntele koko haastattelu alta.

Myös sinä voit auttaa.

Toimi näin:

Lahjoita YleX Aamun Matille ja Ilelle, lähetä tekstiviesti AAMU numeroon 16499.
Lahjoita YleX Jälki-istunnon Vikille ja Mäkkärille, lähetä tekstiviesti JÄLKKÄ numeroon 16499.
Molempi parempi, lähetä tekstiviesti YLEX numeroon 16499.
Kaikkien viestien hinta on 10 euroa.
Pienempiä ja suurempia lahjoituksia voit tehdä osoitteessa nenapaiva.fi

Suora Nenäpäivä-show alkaa TV2:lta kello 19. Mukana on tuttuun tapaan joukko julkisuudesta tuttuja henkilöitä ja hahmoja. Puhelimiin vastaavat myös YleX:n juontajat.

Henkilöt: Pekka Haavisto

Kommentointi

Kommentit (3)

Noh, paljon maksaa ministeriluokan lentolippu? Siihen päälle matkanajan palkka ja pikkuisen elämiseen tarvittavaa hilloa?

Toisaalta, ministerihän oli menossa sinne jo muutenkin. Tälläisessä tilanteessahan ne kulut ovat plus/miinus nolla. Persnetollahan hän ne sinne kouluun vei.

Mitä tulee yleensä kehitysavun/humanitaarisenavun/avustusten suhteeseen siihen kuinka paljon rahaa todella menee sinne kohteeseen riippuu täysin organisaatiosta jolle raha on annettu.

On suora vale väittää kaiken avustus tai kehitysavun seuraavan tätä kymmenen prosenttia pääsee perille kaavaa.
Erillaisissa projekteissa on eritasoisesti sitä maan ulkopuolella tehtävää tausta/suunnittelutoimintaa. Maasta ei mahdollisesti löydy esimerkiksi LVI insinöörejä jos pitäisi rakennus suunnitella jossa on toimivat viemärit. Myös avustusjärjestöissä on aivan erillaiset 'taktiikat' kuinka paljon maksetaan palkkaa omalle väelle niistä avustuksista ja viimeisenä ei ikävä kyllä ole lakia jossa olisi säädetty mikä on vaikka maksimiprosentti jonka siitä avustusrahasta saa haaskata teidän rahankeräyksen rahoittamiseen.
Yleltä tossa aikanaan tuli dokkaria asiasta. Oliks punaisella ristillä ja kirkon keskeisimmällä avustusjärjestöllä tommoinen about 15 prossaa rahasta meni sen organisaation pyörittämiseen. Pienemillä organisaatoilla ja monella tämmöisellä joissa bisnes oli bisnestä, eikä vapaaehtoistyötä niin organisaatio söi avustuksista kyllä sen sinne 85 prosenttiin asti.
Toinen dokkari tais olla vielä suomalaisesta rahankeräyksestä, siinä oli sitten verosedät sanomassa että ei ole kunnon säädöksiä ja joutuu lonkalta heittämään milloinka rahankeräyksestä pitää maksaa veroa ja millon ei. Toiset projektit on näitä missä ne 85 prossaa tai yli menee organisaation pyörittämiseen, jolloinka keräys ei ole enään yhteishyödyllinen. Sitten oli 'reilumpia' rahankeräysorganisaatioita, kuten esmestoi punainen risti ja voimakkaasti vapaaehtoistyöllä kerätyt projektit joissa pomoille ja muille organisaation jäsenille ei maksettu härskiä palkkaa ja silloin kerätyistä rahoista ei todellakaan hassaantunut tommoista 10-20 prosenttia enempää.

Fakta kuitenkin on, jos annat rahaa rahankeräykseen se ei täysimääräisesti mene siihen tarkoitukseen mihin sitä kerätään. Miksi menisi? Jo rahan tallettaminen pankkiin, sen laskeminen tai kerääminen kun nyt ei nollabudjetilla onnistu. Puhumattakaan siitä että pitäisi mennä kohteeseen puhumaan/miettimään että mitähän teille nyt laitetaan sillä rahalla sitten. Plus siihen päälle rahtikustannukset, jos nyt ei paikalta sitä saa mitä he tarvitsevat. Tyyliin vaikkapa kunnon vesiputkea.

>Anonymous 08.11.2014, 15:02

No ennemmin tällaista "kohu-uutista" lukee kun juttua umpiahneesta suomalaisyrittäjästä joka itkee yrittämisen vaikeutta samalla kun ulosmittaa pääomatuloina enemmän mitä oikeasti ansaitsisi.

Tärkeää on vaan saada itselle rahaa jotta muilla olisi vähemmän.

Tässä sentään joku antoi muille jotain.

>Mainoslehdistö 07.11.2014, 18:38

Kuinkahan paljon maksoi 1000 euron vienti Darfuriin? Tämä on tyypillisintä kehitysapua. 10000 eurosta jää länteen 9000 ja 1000 viedään avustettaville. Tietenkin kunnon lehtijuttu siitä pitää saada. Ja mainos itselle. Kyllä kunnon poliitikko elää viikon kohujutulla.

>Pressaehdokas 07.11.2014, 18:30
Muualla Yle.fi:ssä