Peruspalvelut rapautuvat maaseudulla

Syrjäisten kuntien asukkaat ovat vaikeuksissa, kun esimerkiksi terveyspalvelut ja työvoimatoimistot pakenevat ulottumattomiin. Helsinki vaikuttaa Molokin kidalta, jonne kaikki uppoaa. Etusivu pohtii, miten maaseudun voisi pelastaa.

Twiittaa: #etusivu
Soita: (09) 148 28 22

Päivän kysymys:
Pitääkö maaseutu elävöittää vai autioittaa? 

Viikon Kellaribändi: Kaikki alkoi siitä, kun kitaristimme löi päänsä kylpyammeeseen

3.9.2014 klo 09:06 | JP Panttila | Kommentit (3)

YleX:n Uuden musiikin iltavuoro esittelee radiossa ja netissä demoasteella olevia bändejä ja artisteja maanantaista torstaihin. Viikon parhaaksi Kellaribändiksi YleX:n musiikkitoimittajat valitsivat Genren.

Uuden musiikin iltavuoron musiikkitoimittajat valitsivat viime viikon Kellaribändeistä parhaaksi Genren seuraavin sanoin:

– Aitoa ja juurevaa rockia, jolla juuret vahvasti 60- sekä 70-luvun perinteissä kiinni. Pätevästi soitettua, laulettu ja toteutettua energistä kamaa, joka uppoaa varmasti kaikkiin AC/DC, Deep Purple, Lynyrd Skynyrd sekä Steppenwolf -fiilistelijöihin. Plussaa myös siitä, että bändin keski-ikä ei ole 50 vuotta, vaan kyseessä on nuorten nälkäisten kollien muodostama yhtye!

Milloin ja miten aloititte musiikin tekemisen?

– Jo vuosia soittanut kitaristimme Antti Rautajoki löi päänsä kylpyammeeseen vuonna 2011. Hänen lapsuudenystävänsä, rumpuja soittava Arttu Raappana, keräsi tokkuraisen Antin ammeesta. Silloin Antti sanoi hänelle sekavasti mutta määrätietoisesti, että perustetaan bändi. Samana vuonna basisti Joonas Laitinen sai puhelun ollessaan Dubaissa matkoilla. Helteestä kuumeinen Joonas vastasi kyllä, eikä ole toistaiseksi sanonut ei. Vuonna 2013 Pekka Louhimo päätyi Antin aivolapsen laulajaksi.

Mitkä ovat tähänastisen uranne suurimmat saavutukset?

– Kieltämättä tämä kunnia. Kiitos X!

Paljonko olette keikkailleet ja minkälainen livebändi olette?

– Genre on keikkaillut perustamisvuodestaan lähtien. Takana on kymmeniä keikkoja, joilla energia virtaa yleisölle ja takaisin. Me annamme sitä, yleisö antaa sitä. Paras keikka on, kun kaikilla nytkyy pää.

Mihin tähtäätte, onko musiikki vain harrastus vai haluatteko siitä ammatin?

–Musiikilla täyttyy henki, vaan ei maha. Pekka ja Antti tekevät cover-keikkoja. Jos Tämä bändi lähtee niin sitten mennään!

Ketkä ovat esikuvianne?

– Jo aiemmin X:n haistelema Rival Sons on Pekka Louhimon suosikkeja viime ajoilta. AC/DC on Pekalle lähes pyhä. Antti Rautajoella on aivokseensa sulautettuna useita aineksia Jimmy Hendrixistä Led Zeppeliniin.

Mikä on bändin roolitus biisinteossa? Kuka tekee biisit?

– Antti teki alunperin kaikki biisit. Pekan tultua remmiin Antista ja Pekasta on tullut todellinen biisidynamo. Toinen tuo riffejä, toinen tuo räkää. Toinen tuo kitarismia, toinen soulsävyisiä rock -vokaaleja ja kosketinherkkyyttä.

Onko sanoituksilla tärkeä rooli?

– Antti tekee sanoituksia henkilökohtaisemmista aiheista. Pekka kirjoittaa jonkinlaista filosofiaa, ja silloin tällöin lipsahtaa rellestysbiisin sanat.

Onko kielellä suuri merkitys?

– Mustan musiikin juurissa kulkevaan musiikkiin tuntuu sopivimmalta englannin kieli. Ameriikan maku maistuu hyvältä suussa ja sormenpäässä.

Mikä inspiroi teitä musiikillisesti?

– Mukavat, osaavat soittokaverit ja hyvän musan kuuntelu. Yhdessä soittaminen ja matkaaminen raa'asta rämpytyksestä nasevaksi naulankantakappaleeksi on parasta. Huonossakin biisissä on jotain hyvää. Täytyy vain pohtia akanaa tarpeeksi, että jyvä löytyy, vaikka kuinka pieni olisikin.

Miltä tuntuu, kun oma biisi soi radiossa?

– Teemme musaa omaksi iloksemme, mutta esitämme ja äänitämme sitä muiden nautittavaksi. Biisit ovat olemassa vasta, kun ne joku ulkopuolinen kuulee. On huippujännittävää, kun niin moni kuulee meidän kappaleen.

YleX:n Kellarin kautta demoasteella olevat bändit ja artistit voivat saada musiikkiansa radioon. Lue ohjeet ja lähetä oma kappaleesi - tästä aukeaa tie tähtiin – tai vähintäänkin radioaalloille asti!

Kommentointi

Kommentit (3)

Kiitos linkistä. Itseasiassa kommentoin juuri tuon linkin biisiä, enkä tämän sivun. Minun mokani. Tämän sivun biisi oli minulle selkeästi mieluisempi. Bändejä on suomessa paljon ja matkijoita myös. Ehkä myös levy-yhtiöt pitävät näistä matkijoista, koska niiden biisejä tulee suhteettoman runsaasti. Silloin tällöin tulee "genrejä", jotka soittavat omaa musiikkiaan, ilman matkimista, ja tekevät sen hyvin. Valitettavasti näistä nousee harvoin julkisuuteen. Mielestäni olette hyviä ja toivon teille edelleen onnea matkalle menestykseen....toivottavasti sitä tulee.

>monimusiikki kuuntelija 04.09.2014, 17:54

Tsekkaas monitoimimies vielä tämä viisu:
http://ylex.yle.fi/musiikki/kellari/genre

Löytyy tuolta linkistä.

>Anonyymi 04.09.2014, 16:41

Biisi oli ehkä hieman turhan nopeatempoinen, joten se jäi hieman epäselväksi. Muuten oikea bändi tämän viikon kisan. Sälleillä oli selkeästi taitoa soittamisessa ja laulussa. Oli mukava kuulla bändiä, joka pienellä hiomisella, olisi aivan selkeää radiosoitto kamaa. Vihdoin oikeaa soittoa ja musiikkia, eikä räppiä tai väkisin väännettyä romantiikkaa. Toivottavasti saadaan kuulla lisää Genreä.

>monimusiikki kuuntelija 03.09.2014, 20:16
Muualla Yle.fi:ssä