BASAARIN 2006 TOUKOKUU

 

VAPPUKARAOKE

1.5. klo 17.20
-----------------------------------------------------------------------------------

Basaari juhlistaa kevättä ja suomalaisen työn päivää musiikin merkeissä! Viihteellinen vappuspecial vie helsinkiläiseen Pataässään laulamaan karaokea ja jakamaan tarinoita työläisten päivän vietosta ympäri maailmaa.

Mikrofoniin tarttuvat mm. brasilialaissyntyinen Juliana Elo, Angolassa syntynyt Fernando Colombo, kuubalainen Pedro Beltrán Herrera ja romani Benjam Åkerlund. Laululistalla kuullaan suomalaista iskelmää, kotimaista poppia ja mm. Maija Vilkkumaan, Anssi Kelan ja The Beatlesien kappaleita. Kaikki kappaleet esitetään suomeksi.

Maria Frimanin toimittamassa hyväntuulisessa ohjelmassa tutustutaan laulujen väleissä niiden esittäjiin ja kuullaan miten heidän kotimaassaan vappua, työläisten päivää juhlitaan. Esimerkiksi Kuubassa päivä on paljon vakavamielisempi ja poliittisempi kuin Angolassa, missä työntekijät juhlivat päivää kadulla ammattikuntansa työasuun pukeutuneina.

Ohjelman on tuottanut C-Media.

 

UNETON

8.5. klo 17.20
-----------------------------------------------------------------------------------

Basaarin dokumentissa Uneton tarinansa kertoo irakilainen runoilija ja elokuvantekijä Hassan Blasim, joka pakeni Suomeen vuonna 2004. Kotimaassaan Hassan Blasim oli tunnettu, nuori ja lahjakas elokuvantekijä, joka ei lannistunut edes Saddam Husseinin pahimpina sorron vuosina, vaikka muut kollegat olivat jo menettäneet toivonsa paremmasta huomisesta ja sananvapaudesta. Nyt Hassanin entisestä elämästä on jäljellä vain muisto ja elokuva-arkistossa lojuvat elokuvat. Suomessa hänen on täytynyt aloittaa kaikki täysin alusta.

Kolmekymppisen Hassanin unelmat ja tulevaisuuden suunnitelmat hajosivat sodan myötä juurettomuuden tunteeksi ja peloksi. Hänelle ei jäänyt kuin tyhjyys, jota hän purkaa kuolemasta kertoviin runoihinsa.

Päivisin Hassan opiskelee suomea, iltaisin kirjoittaa arabiaksi runoja, mutta menneisyys ei katoa. Kaikkein pahimmalta hänestä tuntuu kotimaasta kertovien uutisten – pommi-iskujen ja surmansa saaneiden – näkeminen. Hassan valvoo öisin, sillä sota on yhä hänen sisällään. Kotimaan viimeaikaiset tapahtumat ja muistot eivät jätä häntä rauhaan.

Omakuvansa on ohjannut Hassan Blasim. Tuotannosta vastaa YLE Asiaohjelmat.

 

YÖN SYLI

15.5. HUOM. jo klo 17.10
-----------------------------------------------------------------------------------

Yön syli on tosi tarina romanien lastenkodissa vietetystä lapsuudesta. Basaarin dokumentissa Pelimannet-yhtyeestä tuttu Erno Enroth kertoo siitä, mistä hän mieluiten vaikenisi. Myös poikkeuksellisesti vasta Basaarin jälkeen nähtävässä Mundo-osiossa käsitellään aihetta Maria Frimanin toimittamien haastattelujen kautta.

Erno Enroth kasvoi lapsuutensa Mustalaislähetys ry:n ylläpitämässä romanilasten lastenkodissa, jossa itku ja pelko olivat kiellettyjä asioita. Valtaväestöön kuuluvien hoitajien teot ovat jääneet kauhukuvina aikuisen miehen mieleen.

Toisenlaiset ongelmat alkoivat Ernon elämässä silloin, kun nuori mies karkasi lastenkodista 15-vuotiaana. Hänellä ei ollut taskussa pennin lanttia eikä vieraassa kaupungissa yhtään tuttua. Myöhemmin viihteellinen musiikkibisnes vei Ernon mukanaan, ja kaksi Syksyn Sävel -kilpailua voittanut Pelimannet-yhtye niitti mainetta ja mammonaa. Julkisuus oli kuitenkin Ernolle liikaa: vasta mielisairaalaan jouduttuaan Erno ymmärsi, kuinka pahasti hänen sielunsa oli vammautunut.

Yön syli -dokumentissa käsitellään vähemmistöjen sulautumisprosessia ja niitä keinoja, joilla romanit on pyritty kautta aikain yhtenäistämään valtaväestön kanssa. Lastenkodissa romanilapsia painostettiin hylkäämään kaikki, mikä muistutti heitä omasta kulttuuristaan. Erno tahtoo antaa näille koville kokemuksille kasvot ja toivoo oman tarinansa kautta herättävänsä keskustelua yhteiskunnassa vaietusta aiheesta.

Ohjelman on ohjannut Maria Friman ja tuottanut YLE Asiaohjelmat.

Keskiviikkona 17.5. klo 21.10 dokumentin aloittama keskustelu jatkuu Jan Anderssonin johdolla A-talk -ohjelmassa, jossa pohditaan mm. sitä, miten romanilapsia yritettiin sulauttaa valtaväestöön 1960- ja 70-luvuilla ja millaisen siunauksen kirkko ja valtio tälle toiminnalle antoivat.

 

KLASSISEN MUSIIKIN KUNINGAS

22.5. klo 17.20
-----------------------------------------------------------------------------------

Kevään viimeisessä Basaari-dokumentissa tavataan afgaanimies, jolle afganistanilainen ja intialainen klassinen musiikki merkitsee kaikkea – rakasta harrastusta, intohimoa ja elinkeinoa. Klassisen musiikin kuningas on tosi tarina Ustad Hussain Bakhshista.

Hussain Bakhsh syntyi muusikkoperheeseen. Isä opetti hänelle afganistanilaista klassista musiikkia, ja kolmenkymmenen vuoden ajan musiikki on täyttänyt Hussainin päivät. Kotimaassaan hän oli kuuluisa säveltäjä, intialaisen harmonin soittaja ja melodisten raga-laulujen laulaja.

Lähes viisitoista vuotta sitten Hussain vaimoineen ja lapsineen joutui pakenemaan Afganistanista. Yhdeksän vuotta perhe asui Intiassa, jossa Hussain elätti perheensä musiikillaan. Siellä hän sai myös arvonimen Ustad ”opettaja”. Vuonna 2001 perhe pääsi pakolaiskiintiössä Suomeen.

Kun Hussain saapui Suomeen, hän ajatteli musiikkinsa, afganistanilaisintialaisen klassisen musiikin, kuolevan vieraassa maassa. Ovet suomalaisiin musiikkipiireihin eivät auenneet.

Nyt Bakhshin perhe asuu Kristiinankaupungissa. Hussain tekee edelleen musiikkia, vaikka kukaan ei kuuntele sitä, ja opettaa taitojaan eteenpäin kieliongelmista huolimatta. Pienessä kaupungissa ei ole opettajan töitä liiemmin tarjolla, mutta perheellä ei ole varaa muuttaa pääkaupunkiseudulle, missä intialaisesta ja afganistanilaisesta musiikista kiinnostuneita opiskelijoita riittäisi.

Ohjelman on ohjannut Shakila Kagebek ja tuottanut YLE Asiaohjelmat.

 

Lhet linkki

Esitysaika

YLE TV1 keskiviikkoisin
alkaen 27.8. klo 19.00.

Uusinta YLE TV1 
lauantaisin klo 12.30 

YLE Areena

YLE Areena

Edellinen Basaari-ohjelma on katseltavissa YLE Areenalla viikon ajan.