Linkkejä muualle
BASAARIN PARHAAT RESEPTIT
MARTHA VERAN MEKSIKOLAINEN MENU
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
AINEKSET:
Kaktussalaatti
(kuudelle hengelle)
- kaktusta* (4 x 350 gramman purkki)
- 5 tomaattia
- 3 punasipulia
- oliiviöljyä
- limetippoja
(* kaktusta myydään mm. Stockmann-tavaratalon herkkuosastolla)
Quesadillas
(kuudelle henkilölle)
- 2 pakettia vehnä- tai maissitortillalettuja
- juustoa*
- 500 grammaa paistettuja herkkusieniä
- 1 sipuli
- vihreää, keltaista tai punaista paprikaa
(* esimerkiksi goudaa tai emmentalia mausta riippuen)
Mole on mausteista salsakastiketta, jossa on paljon chiliä. Se on erinomaista esimekriksi riisin ja kanan kanssa. Kasvissyöjät voivat korvata kanan esimerkiksi pavuilla.
Vihreät chilaguilet
(kuudelle henkilölle)
- 1 paketti suolaisia tai maustamattomia tortillalastuja
- 3 purkkia vihreää mausteista salsakastiketta
- 2 sipulia pilkottuna
- 250 grammaa kermaa
- 250 grammaa juustoa
- ½ kana paistettuna ja pieniin paloihin pilkottuna
Jälkiruokaehdotus
Raikkaat jälkiruuat, kuten sorbetit tai jäätelöt, auttavat mahaa sulattamaan herkullisen, mutta mausteisen aterian.
KUINKA VALMISTAA MEKSIKOLAINEN MENU?
Kaktussalaatti
Puhdistaessasi kaktukset nesteestä, poista myös vihreät chilit, jotka ovat purkin pohjalla. Älä välitä, vaikka kaktukset tuntuvat edelleen liukkailta, se kuuluu asiaan.
Pilko tomaatit ja sipulit palasiksi, kaktukset voit halutessasi pilkkoa puoliksi. Sekoita kaikki ainekset ja lisää oliiviöljy ja limetipat. Mausta kevyesti suolalla ja pippurilla.
Huomioi: Muista poistaa chilit salaatista viimeistään tässä vaiheessa tai juodut tarjoamaan tequilaa pullon jos toisenkin, jotta vieraasi välttävät suunsa palamisen.
Quesadillat
Levitä paistettuja sieniä, juustoa, sipulia ja paprikaa vehnä- tai maissitortillaletulle. Taittele lettu kiinni ja ripottele hieman juustoa päälle (vain uunia käytettäessä). Paista miedolla lämmöllä öljyssä tai lämmitä niitä uunissa, kunnes juusto on sulanut.
Musta Mole
Ainoa molesalsa, jota Euroopassa myydään, on Mole Doña María. Sitä saattaa olla hankala löytää pienemmistä kaupoista.
Paista molesalsaa pienessä määrässä öljyä ja lisää n. 5 dl vettä jokaista käyttämääsi purkkia kohden. Sekoita kastiketta, jotta siihen ei tartu palaneen makua. Paistoaika on noin 1,5 tuntia. Kun salsa on valmista, lisää riisi, kana tai pavut. Yammm!
Huomioi: Kuudelle henkilölle riittää kaksi mole-purkkia.
Vihreät chilaguilet
Vihreät chilaguilet ovat perinteisesti olleet rankan juhlinnan jälkeistä ruokaa. Mitä enemmän chiliä, sitä enemmän sen väitetään helpottavan oloa. Toisaalta, chilaguilet sopivat sunnuntailounaan lisäksi hyvin myös aterialle ystävien kesken.
Lämmitä uuni 150 asteeseen. Rasvaa uuniastian pohja. Paista vihreää salsaa muutamia minuutteja oliiviöljytilkan kera ja lisää 2 dl vettä (mitä enemmän lisäät vettä, sitä tulisempaa salsasta tulee! Kuumuus aktivoi chilien tulisuuden). Uunissa salsa sulaa ja tekee tortillalastuista pehmeitä ja maukkaita.
Asettele kerros tortillalastuja ja levitä niiden päälle vihreää salsaa, sipulia, kanaa, kermaa ja juustoa. Sitten – tee toinen ja kolmas ja neljäs kerros. Niin monta kerrosta kuin aineksia ja kulhonreunaa riittää. Kaada viimeisen kerroksen päälle reilusti juustoa ja kermaa, jotta kuoresta tulee hieman rapea. Viisitoista minuuttia uunissa riittää.
Buen provecho!
P.S. Muista, että kaikki maistuu paremmalta, jos kokkaat ystävien kanssa, kuuntelet hyvää musiikkia ja valitset juomat ruokiin sopiviksi.
Esitysaika
YLE TV1 keskiviikkoisin
alkaen 27.8. klo 19.00.
Uusinta YLE TV1
lauantaisin klo 12.30