Linkkejä muualle
BASAARIN 2008 HELMIKUU
BASAARI: TABU
keskiviikkona 6.2. klo 19.00, uusinta perjantaina klo 13.05 ja lauantaina klo 12.00
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Minkälaiset asiat ovat meille suomalaisille tabuja? Millaisiksi Suomeen muuttaneet kokevat suomalaiset tabut? Basaarissa ihmisten normeja ja kiellettyjä puheenaiheita tarkastellaan useasta eri näkökulmasta. Ohjelman juontaa Ghadi Boustani.
Carlos Marroquinin ohjaamassa gallup-raportissa tabujen yleismaallisuutta tutkitaan haastateltavien kesken. Ovatko tabut yleismaailmallisia vai henkilökohtaisia? Syntyvätkö ne perheyhteisössä vai yhteiskunnassa? Matka kaupungille paljastaa neljän ihmisen kielletyt puheenaiheet.
Lyhytdokumentissa Kuivilla tutustutaan Adrianiin, joka vannoi lopettavansa alkoholinkäytön 20 vuotta sitten. Päätös syntyi vasta sitten, kun hän oli lähes tuhonnut elämänsä. Nykyään Suomessa asuva Adrian kertoo mielipiteensä suomalaisesta alkoholikulttuurista. Onko Suomessa olemassa alkoholikulttuuria? Lyhytdokumentin on ohjannut Carlos Marroquin.
Samuel Abaijón-Nurmisuon ohjaamassa pidemmässä Basaari-dokumentissa Ydinperhe pohditaan perheen rajoja. Talent-ohjelmasta tuttu drag-artisti Morgan Mäkelä-Devereaux adoptoitiin Suomeen lapsena. Noin kolme vuotta sitten Morganin työtoveri ja hyvä ystävä sai lapsen nimeltä Louis. Morganille lapsi on kuin hänen omansa, ja Louis kutsuu Morgania ’daddyksi’. Morganin mielestä lapsi ei tarvitse ydinperhettä saadakseen rakastavan ja huolehtivan kasvatuksen. Dokumentissa valotetaan Morganin elämää isän roolin lisäksi myös työssä, joka ei ole tavallisen keskiluokkaisen perheenisän leivänlähde.
Basaaria tuottaa YLE Asiaohjelmat.
BASAARI: ELÄMÄN TOIVE
keskiviikkona 13.2. klo 19.00, uusinta perjantaina klo 13.05 ja lauantaina klo 12.00
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Mikä elämässä on saavuttamisen arvoista? Basaarissa raotetaan tällä kertaa ovea erilaisten ihmisten elämän toiveisiin.
Davide Pavonen ohjaama lyhytdokumentti Kauniit, hyvät italialaiset tuo valokeilaan roomalaisen nuoren perheen, jonka unelmana oli muuttaa Suomeen asumaan. Maahan, jonka he olivat oppineet tuntemaan musiikin ja erityisesti suosikkiyhtyeensä Hanoi Rocksin kautta. Unelman kuitenkin murskaa ihmistä isompi vastustaja – suomalainen byrokratia.
Tiina Madissonin ohjaamassa lyhytdokumentissa Maailmanmestari kysytään, mitä tehdä silloin, kun kaikki elämän toiveet on jo saavutettu? Rachel Kauppila on huipputason fittnesbody-urheilija. Maailmanmestari hänestä tuli vuonna 2005. Pitkän harjoitustyön ja saavutusten takana on kuitenkin lymynnyt suuri tuska. Rachel adoptoitiin Etiopiasta Suomeen 7-vuotiaana, mutta yhä edelleen hänen päässään pyörii raaka menneisyys. Vuosien varrella hän on yrittänyt unohtaa kipeät muistot keskittymällä vartalonsa treenaamiseen. Nyt hän on vihdoin valmis kohtaamaan menneisyyden, etsimään juurensa ja sen jälkeen hän ehkä olisi valmis myös uudelle haavelleen – perheen perustamiselle ja äidiksi tulemiselle.
Basaarin pidemmän dokumentin Pitkä tie politiikkaan on ohjannut Natalija Kozuhova. Alexander Yudin-Lazarev on kotoisin Kirgisiasta. Suomeen tullessaan hän oli juuri avioitunut Alliance-nuorisojärjestön perustajan Galina Yudin-Lazarevin kanssa. Nyt he luotsaavat yhdessä Alliance-järjestöä ja pyrkivät auttamaan nuoria poliitikkoja toteuttamaan haaveitaan. Alliance on avannut ovet etenkin venäjänkielisille nuorille, ja Alexander toivoo voivansa vielä jokin päivä perustaa sellaisen venäjänkielisen liikkeen, joka vaikuttaa suomalaiseen politiikkaan ja siihen, mitä Suomessa tapahtuu.
Basaaria tuottaa YLE Asiaohjelmat.
BASAARI: ÄLÄ KIUSAA!
keskiviikkona 20.2. klo 19.00, uusinta perjantaina klo 13.05 ja lauantaina klo 12.00
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Basaarin teemaohjelmassa Älä kiusaa! tavataan kiusattuja ja niitä, jotka yrittävät estää koulukiusaamista. Kiusaamisen lajeja on monenlaisia, mutta jokainen niistä sattuu.
Victor Belousovin ohjaamassa lyhytdokumentissa Samassa muurahaispesässä vieraillaan espoolaiskoulussa. Matinkylän koulu on tavallinen koulu, jossa opiskelee tavallisia lapsia. Mutta lisäksi koulussa työskentelee myös erityisen luova opettaja, joka puhuu suomea aksentilla ja innostaa oppilaitaan epätavallisin keinoin.”Minä opetan matematiikkaa ja fysiikkaa lapsille, ja he opettavat minulle suomea – se on kuin leikki!” Pavel Shmakov sanoo ja lisää: ”Pitää opettaa niin, että lapset viihtyvät oppitunnilla ilman stressiä”. Dokumentissa pohditaan Pavelin kanssa, mitä opettaja voi tehdä koulun ilmapiirin eteen ja kuinka lapset saadaan kiinnostumaan koulusta niin, että kiusaamiseen ei jää aikaa.
Lyhytdokumentissa Koulukiusaamisen oppitunti tavataan Wiam Elfadl. Wiam on kotoisin Sudanista ja hän työskentelee opettajana. Hänen oppiaineensa on kuitenkin jokseenkin erikoinen – Wiam opettaa koulukiusaamisen estämistä. Lyhytdokumentin on ohjannut Tahir Aliyev.
Basaarin pidemmässä dokumentissa Kiusaamista paossa kuullaan Sudanista kotoisin olevan Williamin tarina. Kun William oli 12-vuotias, hänen vanhempansa muuttivat Australiaan, mutta William siskoineen päätti jäädä asumaan Ouluun. Williamilla oli vaikeuksia koulussa, ja häntä kiusattiin jatkuvasti. William muutti Helsinkiin pakoon kiusaajiaan ja kiusattuna olemista, mutta sama meno jatkui myös Helsingissä. Miten koulukiusaamisesta selviää? Tukeeko yhteiskunta kiusattuja? Miten kiusaamista voi paeta? Tahir Aliyevin ohjaamassa dokumentissa William Moqdam kertoo oman näkemyksensä.
Basaaria tuottaa YLE Asiaohjelmat.
BASAARI: HYVÄSSÄ HOIDOSSA
keskiviikkona 27.2. klo 19.00, uusinta perjantaina klo 13.05 ja lauantaina klo 12.00
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Basaarin teemana käsitellään tällä kertaa hyvää hoitoa. Mikä on yhden ihmisen arvo? Mitä on ihmisarvoinen elämä? Ohjelmassa tavataan pieni urhea tyttö, joka sai uuden sydämen, pohditaan kieliongelmia terveyden hoitamisen esteenä ja vieraillaan yhteisössä, joka on antanut monelle kehitysvammaiselle mahdollisuuden parempaan ja itsenäisempään elämään.
Pieni suuri sydän on Tiina Madissonin ohjaama lyhytdokumentti, joka kertoo sydänviasta kärsineen Triinu-Liisun tarinan. Syntyessään Triinu-Liisu näytti olevan aivan tavallinen terve tyttölapsi. Jonkin ajan kuluttuan tytön äiti huomasi kuitenkin, että kaikki ei ollut niin kuin pitäisi: Triinu-Liisu ei hengittänyt enää kunnolla, ja hänen painonsa alkoi laskea. Kaksi kuukautta myöhemmin Triinu-Liisulla todettiin vaikea sydänvika. Sairaus on niin harvinainen, että leikkaus Virossa oli mahdoton. Viron terveydenhoito ei myöskään myöntänyt rahoja leikkauksen teettämiseen jossakin toisessa maassa. Se oli kuolemantuomio Triinu-Liisulle. Apuun tuli Viron Lasten Apu ry, jonka avustuksella Triinu-Liisu pääsi Suomeen leikkaukseen. Triinu-Liisu ehti leikkaukseen viime tipassa. Nyt 8-vuotias reipas tyttö tulee tapaaman Suomeen omalääkäriään Heikki Sairasta, Triinun oman elämän pelastajaa.
Mitä tehdä, kun äiti ei puhu suomea, ja lapsella on kova kuume? Alexej Titievskij on perustanut Suomeen lääkäriaseman venäjänkielisille. Alexej ymmärtää millaisia ongelmia on entisen Neuvostoliiton järjestelmään tottuneilla potilailla Suomessa. Työ ei ole helppoa, ja sitä on paljon – iltaisin potilastyön jälkeen Aleksej vastaa potilaiden kysymyksiin verkkoon perustamallaan suomi.ru -sivustolla. Lyhytdokumentissa Te kysytte – me vastaamme Alexej kertoo Suomen venäläisten ongelmista ja siitä, miten kulttuurierot vaikuttavat hoitoon ja sen hakemiseen. Lyhytdokumentin on ohjannut Victor Belousov.
Tapolan kyläyhteisön kantava voima on saksalainen Krausin perhe, joka yli parikymmentä vuotta sitten jätti oman leipomoyrityksen ja Saksanmaan ja päätti kokeilla yhteisöelämää pienessä kylässä Suomessa. Krausien kokeilu muuttui elämän pituiseksi. Perhe kasvoi, ja Tapolan steinerilaisia oppeja seuraava kehitysvammaisten ja hoitohenkilökunnan kyläyhteisö kehittyi. Tapola on työntekijöilleen pikemminkin elämäntapa kuin työpaikka. Sen 80 aikuisesta puolet on kehitysvammaisia, kyläläisiä. Jokaisella on Tapolan kyläyhteisössä oma tärkeä työpaikka joko maatilalla, puutarhassa, yrttipajalla, juustolassa, kyläkahvilassa, kutomolla tai navetassa. Nyt Krausien tytär Sabine on myös itse töissä Tapolassa. Davide Pavonen ohjaamassa dokumentissa Erilainen kylä seurataan elämää yhteisössä ja päivää kyläläisten kanssa.
Basaaria tuottaa YLE Asiaohjelmat.
Esitysaika
YLE TV1 keskiviikkoisin
alkaen 27.8. klo 19.00.
Uusinta YLE TV1
lauantaisin klo 12.30