Oikeutta sijaisopettajalle
Sarjan toisessa jaksossa kokenut ja pätevä sijaisopettaja Petri Rahko on saanut tarpeekseen riistosta. Hän on kyllästynyt siihen, että vuodesta toiseen hän saa sijaisena huonompaa palkkaa sen vuoksi, että virassa oleva opettaja palaa vapailtaan nostamaan kesäajan palkat tekemättä päivääkään töitä. Studiossa ei tyydytä pelkästään keskustelemaan, vaan ryhdytään suoraan toimintaan tilanteen korjaamiseksi: aletaan perustaa sijaisopettajilta tähän asti puuttunutta etujärjestöä, kerätä nimiä adressiin ja miettiä yhdessä vaikuttamisen ammattilaisten kanssa keinoja, joilla sijaisten taistelulle saadaan näkyvyyttä ja porukan ääni kuuluviin. Ja tulostakin syntyy - sijaisopettajien kampanjan nettisivuja ollaan jo avaamassa!
Petrin kanssa ratkaisuja studiossa etsivät copywriter Hannele Eskelinen, aktivisti Jehki Härkönen, kohtalotoverit Lotta Kortteinen ja Anssi Pajunen sekä lääkäri Markus Torkki, joka on itse joutunut keräämään palkkarahoja saadakseen lasten pitämän sijaisopettajan pysymään töissä.
Kävijöiden kommentteja:
"Olen itse kokenut tämän kaksi kesää peräkkäin. Hoitovapaalla ollut henkilö nappasi palkan kaksi kesää peräkkäin. Ihmettelen sitä moraalia, joka tässä yhteiskunnassa mahdollistaa näin väärän toiminnan ja sen, että moni tuntuu ajattelevan, että kukin kärsiköön vuorollaan. Yhtään moraalisesti kestävää perustelua en ole tälle käytännölle vielä kuullut."
- Lare
"Miksi OAJ:n pitäisi saada opettajat kuriin? Kyse on lainsäädännöstä ja sopimusjärjestelmästä. Niin kauan kuin opettajalla ei ole oikeutta pitää vuosilomaansa esim. vanhempainlomansa jälkeen, on hänellä oikeus se kesäksi keskeyttää. Tilanne on kyllä todella ikävä sijaiselle ja se vaatisi parannusta. Samalla voisin kysyä, miksi KT ei saa kuntia kuriin. Jos opettaja ei käytä oikeuttaan kesäajan palkkaan, niin luuletteko kuntien silti maksavan sijaisille..."
- Nobody
"Äitiysloma kerryttää tiettävästi lomapäiviä samalla tavalla kuin työssä oleminen - myös opettajalle. Opettajan loma-ajat ovat sidotut, eikä niitä voi pitää silloin kun haluaa, kuten useimmat työntekijät. Tämä aiheuttaa sen, että äitiyslomalla olevan opettajan on pidettävä lomansa kesällä, mikäli aikoo lomapäiviään käyttää. Missä muussa kuin opettajan ammatissa kukaan edes suostuu keskustelemaan omien lomapäivien antamisesta jollekin toiselle? On ikävää, jos sijaisella ei ole palkallista lomaa, mutta se ei ole virassa olevan opettajan vika. Kunta voi halutessaan maksaa sijaiselle kuuluvan lomapalkan. Tosin tällaiset kunnat taitaa olla harvassa..."
- Eeva
"Sijaisten työaika (usein vain lukuvuoden mittainen) on työnantajan päättämä, siihen ei vaikuta virassa olevan opettajan virkavapaan pituus. Sijaisten työttömäksi jäämistä kesällä on kompensoitu esim. lomarahalla sekä sillä, että ylituntipalkkiot maksetaan 12 kk:n osalta. Opettajilla ei ole samanlaista vuosilomaoikeutta kuin muilla työntekijöillä. Näin ollen virkavapaalla ollessaan he eivät voi siirtää lomaa virkavapaan loppuun. Ehkä tämä selittää ns. työhön palaamista loma-ajaksi."
- Lila Martin
"Olen itse joutunut kärsimään noin neljä kesää tästä. Olen ollut saman opettajan sijaisena ja aina hän on tullu kesäksi töihin äitiyslomaltaan (vapaalta). Mielestäni tämä on todella väärin, sillä olen opettanut samaa luokkaa ja oppilaita, tehnyt ennen kesälomaa seuraavan vuoden valmistelevat työt (kirjat, lukujärjestykset, oppilaiden sijoitukset ym.) ja aina epätietoisena töiden jatkuvuudesta, vaikka viranhaltija on varmasti tiennyt, ettei ole tulossa seuraavaksikaan lukuvuodeksi töihin. Mutta onhan saanut minun rahani ja viettänyt mukavaa kesää minun raskaalla työllä ansaitsemillani rahoilla. Minä taas olen kituuttanut ilman rahaa ja mahdollisuutta minkäänlaiseen lomailuun, hyvä että lainan on saanut maksettua. Todella väärin!"
- Nuori opettaja
Esitysaika
Härkää sarvista TV1:ssä maanantaisin noin 22.00