Roolit

Kari-Pekka Toivonen (Kari Urpola)

Kari-Pekka Toivonen muistetaan mm. elokuvista Nousukausi, Lapsia ja aikuisia ja V2. Seuraavaksi Kari-Pekka nähdään valkokankaalla joulukuussa ensi-iltansa saavassa elokuvassa Sooloilua. Hänet on myös nähty useissa tv-sarjoissa, esim. Ranuan kummit, Kaikki kunnossa ja Kultainen noutaja.

Ortopedian erikoislääkäri Kari Urpola joutuu Kari-Pekan mielestä hankaliin tilanteisiin, koska hänellä on voimakas tarve huolehtia asioista paremmin kuin muut, ja jokaisessa meissä on sisällä pieni Kari Urpola, jolle ei saisi antaa liikaa valtaa.

 

Anna-Leena ja Lauri Uotila (Ella ja Toivo Urpola)

Ellan rooli oli kahdeksanvuotiaan Anna-Leenan ensiesiintyminen näyttelijänä, mutta näytteleminen kiinnostaa toistekin. Aikidoa harrastavan kolmasluokkalaisen mukaan Ellaa ja häntä yhdistää ainoastaan ulkonäkö.

Ellan isoveljeä Toivoa näyttelee 14-vuotias Lauri Uotila, joka on Anna-Leenan serkku. Laurin mukaan Toivo yrittää suojella Ellaa sekoilevilta vanhemmiltaan, mutta ei löydä itsestään kovin paljon yhteistä Toivon kanssa. Toivo oli Laurin ensimmäinen ja kuulemma myös viimeinen näyttelijäntyö.

 

Puntti Valtonen (Panu Möttö)

Vuonna 1961 syntynyt Puntti Valtonen valmistui näyttelijäksi Tampereen yliopiston Näyttelijäntyön laitoksesta v. 1989, mitä ennen elätti itsensä kitaristi-laulajana mm. Juice Leskisen ja Lapinlahden Lintujen kanssa. Näyttelijänä Puntti Valtonen muistetaan useista näytelmistä eri teattereissa sekä elokuvista, tv-sarjoista ja kuunnelmista.

Puntti Valtosen mukaan häntä ja kulttuuritoimittaja Panu Möttöä yhdistää jonkinlainen päättäväisyyden yritys, mutta paljon muuta yhteistä hän ei roolihahmostaan löydä. Puntti kuitenkin löysi Panusta riittävästi tunnistettavia piirteitä, jotka mahdollistivat kerronnan ja näyttelemisen.

 

Ona Kamu (Siru Kivimäki)

Ona Kamu on vuonna 1967 syntynyt näyttelijä-muusikko, joka sarjassa näyttelee Panu Mötön Siru-vaimoa, joka ei ole onnistunut laulajanurallaan aivan yhtä hyvin kuin olisi toivonut.

Näyttelijänä harvakseltaan työskentelevä Ona Kamu muistetaan mm. Kom- ja Q-teattereista sekä elokuvista Juha ja Populaarimusiikkia Vittulajänkältä. Televisiossa hänet on nähty mm. Kaverille ei jätetä –sarjassa. Tärkeimpänä projektinaan hän pitää omaa yhden naisen orkesteriaan, jonka nimi on Matala.

 

Emerik Siimessalmi (Johannes Möttö)

Yhdeksänvuotias Emerik löytyi koekuvauksista näyttelemään Panun ja Sirun poikaa Johannesta. Harvoin tarjolla on liikkumista, urheilua ja ruoanlaittoa harrastavan Emerikin ensimmäinen tv-työ, mutta näytteleminen oli hänen mielestään niin kivaa, että hän toivoo voivansa harrastaa sitä myöhemminkin.

Omasta mielestään Emerik ei ole yhtään samanlainen kuin ujo Johannes, jota kaverit kiusaavat.

 

Anna-Leena Härkönen (Anni Alavus)

Monipuolisesti kirjailijana, käsikirjoittajana ja näyttelijänä työskentelevä Anna-Leena Härkönen muistetaan mm. rooleistaan elokuvissa Anna-Liisa ja Kuutamolla sekä tv-sarjoissa Tähtikeinu ja Metsolat.

Anna-Leena Härkösen mukaan Anni on saippuasarjan käsikirjoittajana ylpeä työstään, mutta hänen suurin haaveensa on saavuttaa aviomiehensä Ismon rakkaus. Anna-Leena tunnistaa itsessään ja Annissa paljon samoja piirteitä, muun muassa yksin työskentelemisen vaikeuden ja olemisen työkeskeisyyden. Anna-Leena kertoo löytävänsä itsestään myös samaa vahvatahtoisuutta kuin Annissa, vaikkei manipuloinnissa ole kehdannut yhtä pitkälle mennäkään.

 

Jari Nissinen (Ismo Tuunanen)

Vuonna 1964 syntynyt Jari Nissinen työskentelee näyttelijänä ja käsikirjoittajana, joskus ohjaajanakin. Nissisen käsikirjoittama lyhytelokuva Rumble nauttii nykyisin kulttimaineesta, ja hänet muistetaan myös Pieniä eroja –elokuvan pääroolista.

Jari Nissisen mukaan dokumenttiohjaaja Ismo Tuunanen on semihumanisti, teoksissaan aina lähellä ihmista, mutta arjessa aina lähellä itseään. Ismo esiintyy mielellään omissa ohjauksissaan ja jopa alasti. Aluksi Ismo vaikutti Jarista itsekeskeiseltä taiteilijalta, jossa on ripaus narsismia ja väärin ymmärrettyä neroa. Kuvauksissa kuva tarkentui, sillä Jari Nissinen huomasi itsessäänkin asuvan pienen Ismo Tuunasen.

 

Heikki Paavilainen (Pentti Hyyryläinen)

Heikki Paavilainen (s. 1962) valmistui näyttelijäksi Teatterikorkeakoulusta vuonna 1984, ja on työskennellyt näyttelijänä, ohjaajana, käsikirjoittajana ja johtaa tällä hetkellä Hämeenlinnan kaupunginteatteria. Katsojat muistavat Heikki Paavilaisen useista tv- ja elokuvarooleista vuosien varrella. Ensimmäisen elokuvaroolinsa hän näytteli elokuvassa Ajolähtö vuonna 1981, ja viimeisin tv-rooli ennen Pentti Hyyryläistä oli sarjassa Rikospoliisi ei laula.

Heikin mieleen jäi sarjan teosta erittäin hyvä työryhmä, ja erityismaininnan hän antaa ohjaaja Veikko Aaltoselle. Pentin roolista Heikillä ei ole muuta sanottavaa kuin että jäljenhän näkee ruudusta.

 

Matleena Kuusniemi (Piia Hyyryläinen)

Pentti Hyyryläisen vaimoa Piiaa näyttelee Matleena Kuusniemi, joka tuli katselijoille tutuksi sarjassa Sydänten akatemia vuonna 1998, ja on sen jälkeen näytellyt useissa tv-sarjoissa ja elokuvissa. Valkokankaalla Matleena nähdään tänä vuonna ainakin elokuvassa Kolmistaan.

 

 

 

Alex Saarman ja Jesse Shipley (Sasha ja Anton Hyyryläinen)

Kymmenvuotiaat Alex ja Jesse löytyivät roolehinsa koekuvauksista. Kitaransoittoa harrastava Alex sekä judoa, partiota ja vapaapalokuntatyötä harrastava Jesse eivät kumpikaan pitäneet rasavillejä roolihahmojaan itsensä kaltaisina, mutta molemmat neljäsluokkalaiset haluavat näytellä toistekin.

 

 

Liisa Paatso (Pirjo Ranta)

Liisa Paatso on omien sanojensa mukaan tehnyt ammattimaisesti tivolihommia 6-vuotiaasta 62-vuotiaaksi.

Pirjo on Liisa Paatson mukaan matriarkka ja hänen elämäntehtävänsä ovat mies, poika ja kotiliesi, jonka hehkussa olisi kypsynyt isompikin perhe.

 

 

Jarmo Salmi (Jarmo Ranta)

Jarmo Rannan roolissa nähdään free lance –näyttelijä Jarmo Salmi, jonka monet muistavat tv-sarjoista Kukkivat roudan maat ja Kotikatu. Tällä hetkellä Jarmo Salmi näyttelee Porin Teatterissa.

Jarmo Ranta on Jarmo Salmen mukaan pienyrittäjä, joka loppupeleissä haluaa olla oikeudenmukainen. Jarmo Salmi on yhden lapsen isä niin kuin roolihahmonsakin – tosin ilman kokemusta 30-vuotisesta avioliitosta.

 

Elena Leeve (Marina Salojoki)

Elena Leeve muistetaan mm. elokuvista Tulennielijä ja Tyttö sinä olet tähti sekä tv-sarjasta Uudisraivaaja. Vuonna 2008 hän vierailee Suomen Kansallisteatterissa näytelmässä Puhdistus.

Elenan mukaan Marina katsoo muita lyytinmäkeläisiä alhaalta ylöspäin vaikutteita hamuten, ja ajautuu sarjassa aikamoiseen loukkuun Kössin ja vanhojen Rantojen puristuksessa. Kössin ja Marinan kaulassa riippuvat yhteensopivat sydämenpuolikkaat, mutta mutta Marinan oikea sydän on Marinalta itseltäänkin hukassa.

 

Kai Vaine (Kössi Ranta)

Näyttelijäksi vuonna 2006 valmistunut Kai Vaine nähtiin vastikään televisiossa minisarjassa Sanaton sopimus ja valkokankaalla elokuvassa Suden vuosi. Hän on tällä hetkellä kiinnitettynä Hämeenlinnan kaupunginteatterissa.

Kain mukaan Kössin lähes fasistiset mittasuhteet saava autoritäärinen suhde avovaimoonsa Marinaan on samaan aikaan sekä karmiva että koominen. Kössiä ja Kai Vainetta yhdistää oikeastaan vain ikä, mutta näin harvoin tarjolla olevaa yksioikoista roolihahmoa oli Kain mukaan hauska näytellä.

 

Marika Parkkomäki (Hanna Topelius)

Hanna Topeliuksen vaikeassa roolissa nähdään Marika Parkkomäki, jonka television katsojat muistavat sarjasta Angela ja ajan tuulet. Sekä suomeksi että ruotsiksi näyttelevän Marikan voi vuonna 2008 nähdä teatteri Viiruksessa.

Marika Parkkomäen mielestä Hannan rooli oli hauska, mutta haastava, koska välillä piti käydä todella syvällä. Topeliusten kotikohtauksia kuvatessa työnteko oli Marikasta välillä turhankin intensiivistä, kun töihin tullessa piti alkaa heti riidellä – toki vain muiden roolihahmojen kanssa.

 

Ilkka Heiskanen (Jaakko Topelius)

Ilkka Heiskanen valmistui näyttelijäksi vuonna 1985 Teatterikorkeakoulusta. Omien sanojensa mukaan hän on tehnyt teatterissa, tv:ssä, elokuvissa ja radiossa lukuisia rooleja, jotka ovat kaikki olleet lähes yhtä tärkeitä, joten mitäpä niitä muistelemaan.

Ilkan mukaan Jaakko Topelius on ahdistunut, hyvää tarkoittava mies, kustannuspäällikkö, jolta ovat kirjaimet hukassa. Jossain vaiheessa Jaakko löytää A:n ja siitä on hyvä jatkaa...

 

Menni Renvall (Lauriina Topelius)

Kallion lukiota käyvä 17-vuotias Menni näytteli Veikko Aaltosen ohjauksessa jo tv-sarjassa Sydänjää. Lukemista, kirjoittamista, laulua ja tanssia harrastava Menni on halunnut näyttelijäksi ja ala-asteelta alkaen. Roolihahmoaan Lauriinaa Menni luonnehtii epävarmaksi tytöksi, jonka elämäntilanne on kauhea. Rooliin oli vaikea samaistua, koska Mennin ja Lauriinan elämässä ei juuri ole yhdistäviä tekijöitä.

 

 

Eemeli Mikkola (Henry Sakari Topelius)

Kuusivuotiasta Henry Sakaria näytteli 10-vuotias Eemeli, joka löytyi koekuvauksista. Eemelin mukaan Henry Sakari on äidistään huolehtimaan joutuva poikaressu, josta ei löydy juurikaan samaa kuin hänestä itsestään. Judoa harrastava vantaalainen Eemeli haluaa näytellä jatkossakin.

 

 

 

Wanda Dubiel (Mimma)

Wanda Dubiel valmistui näyttelijäksi vuonna 1998 ja työskentelee Kansallisteatterissa. Television katsojat muistavat Wandan ainakin sarjasta Täysin työkykyinen. Mimma on Wandan mukaan synnynnäinen äiti ja rehti suorasuu, jolle elämä on tehty elämistä varten. Wandalle oli Mimmassa tuttua peräänantamaton määrätietoisuus ja vieraammalta, mutta virkistävältä, tuntui taas kursailematon törkeys.

 

 

Julia ja Oliver Korpinen (Jamissa ja Jere)

Mimman lapsia sarjassa näyttelevät 6- ja 1,5-vuotiaat sisarukset Julia ja Oliver Korpinen. Julia löytyi sarjaan koekuvauksista, jonne oli saapunut isosiskonsa seuraksi ja Oliver oli itsestään selvä valinta pikkuveljen rooliin. Julia nautti näyttelijän työstä, Oliver ei vielä halua kommentoida tulevaisuudensuunnitelmiaan.

Lhet linkki

Lähetystiedot

Sarja on päättynyt, lue viimeisen jakson tapahtumat

YLE Areena

YLE Areena

Tämä ohjelma ei näy Areenassa, katso YLEn muita ohjelmia.
› YLE Areenaan