yle.fi

Marianne Heikkilä

Syntymäaika ja -paikka: toukokuu 1968, Helsinki
Nykyinen kotipaikka: Helsinki
Perhe: aviomies, 6- ja 10-vuotiaat lapset

Marianne Heikkilä on pappi ja Kirkon Ulkomaanavun sidosryhmä- ja varainhankintajohtaja. Marianne työskenteli nuorempana mallina ja juontajana mm. talk show -ohjelmissa Amazonia ja Tasavalta, mutta kutsumuksen hengelliseen työhön hän tunsi jo teini-ikäisenä. Vuonna 1996 Marianne sanoi ”tahdon” sekä pappisvihkimykselle että aviomiehelleen. Sitä seurasivat vuodet seurakuntapastorina Vantaan Hakunilassa ja viestintäpäällikkönä Kirkkopalveluissa.

Kiireisen uraputken keskellä Marianne jäi kotiin hoitamaan lapsia neljän vuoden ajaksi ja perusti oman työhyvinvointiin ja yrityskonsultointiin erikoistuneen yrityksen, Mannamedian. Lisäksi Marianne on tullut tutuksi erilaisten gaalojen ja hyväntekeväisyystapahtumien juontajana, luennoitsijana, useiden eri lehtien kolumnistina ja freelancer-toimittajana. Marianne on myös julkaissut kaksi kirjaa, joista toinen käsitteli Raamatun kymmentä käskyä naisen näkökulmasta ja toinen lapsen kasvatusta. Kirkon tiedonvälityspalkinnon Marianne sai vuonna 1995 toimiessaan Etsijä-lehden päätoimittajana.

Vuonna 2004 Marianne siirtyi työskentelemään Kirkon Ulkomaanapuun ensin kotimaantyön päällikkönä, sitten apulaistoiminnanjohtajana. Pappiskutsumustaan Marianne ei ole koskaan epäillyt, mutta jaksamisen ja riittämättömyyden tunteen kanssa myös hän on joutunut painimaan – etenkin kun vastassa on koko globaalin maailman köyhyys ja epäoikeudenmukaisuus. Nykyään hänen vastuullaan on Suomen suurimman kehitysyhteistyöjärjestön asiakkuus-, sidosryhmä- ja varainhankinta. Marianne on myös yksi kehitysmaiden naisten toimeentulon ja yrittäjyyden tukemiseen tarkoitetun NaistenPankki-rahaston perustajista. 

Mikä on sinun onnen hetkesi, Marianne Heikkilä?
”Kohtaaminen. Se, että olen tilanteessa, jossa sielut kohtaavat. Pieni ele, sen ei tarvitse olla sana, vaan että tunnen sen, että kaksi ihmistä on läsnä. Myös onnelliseksi tekee hetki, jolloin olen ihan yksin Jumalan kanssa.”

Mitä mieltä olet naispappeudesta?
”Se on myös teologinen kysymys. Raamattua voi tulkita puolesta tai vastaan. Kysymys hyväksyykö naispappeuden jää jokaisen henkilökohtaisen ratkaisun varaan, mutta virkateologisesti kirkko on kantansa jo ratkaissut. Kirkko voisi kuitenkin olla entistä rohkeampi tässä keskustelussa ja ottaa työnjohdollisesti ja hallinnollisesti tiukemman linjan siinä, minkälainen työskentely kirkossa on sallittua ja mikä ei, jottei syrjintää tapahtuisi.”

Onko sinua kehotettu luopumaan huulipunasta ja kiharoista hiuksissa?
”Ne ovat toisarvoisia asioita suhteessa siihen, mitä usko on ja miten se heijastuu ihmisen ja Jumalan väliseen suhteeseen. Onneksi Jumala on meitä ihmisiä isompi.”

Asteikolla 1-10 kuinka paljon organisointikykyä arkielämäsi vaatii?
”10. Ahtaus aikatauluissa vaatii jatkuvaa ja luovaa ongelmanratkaisua.”

Mikä on ollut elämäsi suurin käännekohta?
”Pappisvihkimys, avioliitto, lasten syntyminen sekä maailmanlaajuiseen köyhyyteen ja ihmisoikeuksien polkemiseen törmääminen ja hyväosaisten hiljaisuus tämän kaiken keskellä.”

Lempiruokasi ja juomasi?
”Vesi/shampanja ja Sushi/kotiruoka”

Jakkupuku vai verryttelyasu?
”Tilanteen mukaan molemmat istuvat ja tuntuvat omilta.”

Mihin haluaisit matkustaa seuraavaksi?
”Haitiin, Guatemalaan tai Nepaliin. Olen matkustanut tässä työssä Lähi-idässä, Afrikassa, Kuubassa.”

Lempipaikkasi Suomessa?
”Merenranta ja saaristo.”

Mitä kirjaa ja elokuvaa suosittelet?
”Terry Georgen sisällissotadraamaa Hotelli Ruanda sekä Willian Easterlyn kirjaa The White Man´s Burden, joka käsittelee globalisaation voiman kaksoistragediaa. Myös Egon Friedellin uuden ajan kulttuurihistoriaa -sarjan olen ahminut nuoruudessa opiskeluaikana.”

Kenen suomalaisen naisen haluaisit itse tavata ja miksi?
”Eeva Biaudetin, koska hän tekee ETYJissä ihmiskaupan vastaista työtä, jolla on merkitystä ja hän on esikuvani. Samoin Elisabeth Rehn toimii rauhan rakentajana ja antaa nuoremmille toivoa siitä, että myös nainen on vakavasti otettava valtioiden välisissä neuvotteluissa paremman maailman tavoittelemisessa ja pysyvän muutoksen aikaansaamisessa. Myös Ulkoministeriön alivaltiosihteeri Marjatta Rasi on ollut tärkeä mentorini kehitysyhteistyömaailmaan ja yksi NaistenPankin perustajajäsenistä, joka oli kanssani Liberiassa tapaamassa Afrikan ensimmäistä naispresidenttiä, Ellen Johnson Sirleafia.”

Mottosi?
” Memento Mori – muista kuolevaisuutesi sekä Amor vincit omnia – rakkaus voittaa kaiken. Näitäkin enemmän ohjaa kyllä kultainen sääntö: ’Kaiken mitä tahdotte ihmisten tekevän teille, tehkää te myös heille’. Matteus 7:12 vuorisaarnasta.” 

Lisää Kirkon Ulkomaanavusta ja NaistenPankista löytyy verkkosivuilta osoitteista:
> www.kua.fi
> NaistenPankki

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Linda Lappalainen
> Takaisin Vieraat-sivulle

Lähetä linkki

Esitysaika

YLE TV1 torstaisin klo 21.50 Viimeinen jakso nähtiin 9.10.2008.

Ohjelman uusitaan
sunnuntaisin klo 11.50

-----------------------------------------

Syksyn 2008 vieraat:

4.9. Sirpa Kähkönen
11.9. Sirpa Pietikäinen
25.9. Hanna Sarén
2.10. Outi Mäenpää
9.10. Sofi Oksanen

Kevään 2008 vieraat:

17.04. Johanna Vuoksenmaa
10.04. Kaisa Blomstedt
03.04. Minna Tervamäki
27.03. Anja Snellman
20.03. Laura Voutilainen
13.03. Anna Kortelainen
06.03. Tuija Brax
28.02. Marita Keskinen-Toivainen
21.02. Elina Knihtilä
14.02. Rita Tainola
07.02. Marianne Heikkilä
31.01. Marita Liulia
24.01. Susanna Mälkki
17.01. Kaari Utrio
10.01. Niina Kurkinen

YLE Areena

YLE Areena

 Ohjelmat löytyvät Areenalta kuukauden ajan ensi-lähetyksestä.