yle.fi

Vieraat

Oh-hoh mikä päivä! Jokaisessa ohjelmassa tutustuttiin päivän verran yhden mielenkiintoisen naisen elämään, ja kaksi ehdottajaa sai tilaisuuden tavata ja vaihtaa ajatuksia hänen kanssaan.

Oh-hoh mikä päivä! -ohjelman vieraat YLEn Elävässä arkistossa.
> Katsele ja kuuntele

 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

SYKSYN 2008 VIERAAT:

9.10. Sofi Oksanen
Sofi Oksanen on virolais-suomalainen kirjailija, joka tunnetaan etenkin näytelmästä ja romaanista Puhdistus. Feministiksi tunnustautuva Sofi on kiinnostunut historiasta ja sen merkityksestä nykypäivässä.

"Kyllä mä voin kirjoittaa periaatteessa missä vaan, mutta mielellään on kahvia ja tupakkaa." Sofi kirjoittaa mieluiten öisin
> Lue lisää Sofista

2.10. Outi Mäenpää
Outi Mäenpää tunnetaan lavoilta, valkokankaalta, tv-ruudusta ja radiosta. Useaan kertaan parhaana naisnäyttelijänä palkittu Outi on kunnostautunut myös improvisaatiokouluttajana ja runoilijana. Mutta mikä vei Outilta kamerakammon?

"Jos mä nyt laulan tässä ääneen, niin joku tulee ja bongaa mut. Ja siitä mun urani lähtee näyttelijäksi." Outi käveli 6-vuotiaana kouluun varmana tulevaisuudestaan. 
> Lue lisää Outista

25.9. Hanna Sarén
Hanna Sarén on yksi suomalaisen suunnittelun kärkinimistä. Hänen käsiensä kautta ovat syntyneet paitsi lukuisat kenkämallit, myös monet vaate- ja laukkumallistot. Ja niistä puukengistähän se kaikki sai alkunsa...

"Jos jalkinesuunnittelija ei osaa tehdä korkokenkiä, sit sä et ole oikeasti jalkinesuunnittelija!" Hanna opiskeli korkokenkien valmistamisen omatoimisesti, koska sitä ei aikaisemmin oppilaitoksessa opetettu. 
> Lue lisää Hannasta

11.9. Sirpa Pietikäinen
Poliitikko ja eurokansanedustaja Sirpa Pietikäinen tekee pitkää päivää Brysselissä, huolehtii äidistään ja luonnehtii itseään iloiseksi häjyksi. Jos hän saisi päättää, EU:n toiminta tuotaisiin lähemmäksi tavallisia kansalaisia.

"Bryssel on kuin ruotsinlaiva." Työ Brysselissä imaisee kahden kaupungin väliä matkaavan Sirpan sisäänsä kuten laivamatka, mutta juhlia ei ole joka ilta.
> Lue lisää Sirpasta

4.9. Sirpa Kähkönen
Kirjailija Sirpa Kähkönen tunnetaan etenkin sota-ajasta ja tavallisten ihmisten arjesta kertovista romaaneistaan. Kuopion tyttö sai kipinän kirjoittamiseen isovanhemmiltaan, jotka kertoivat hänelle tarinoita. Mutta mikä kirja on tehnyt häneen suurimman vaikutuksen?

"En osaa kirjoittaa ihmisistä ilman, että niillä olisi menneisyys." Jokaisella ihmisellä on ankkuri kaukana menneisyydessä, ja sen kautta Sirpa rakentaa henkilökuvan.
> Lue lisää Sirpasta 

KEVÄÄN 2008 VIERAAT:

17.4. Johanna Vuoksenmaa
Valokuvaaja-taiteilija Johanna Vuoksenmaa oli kahden pienen lapsen äiti, kun hän vaihtoi alaa. Hänestä tuli tv- ja elokuvaohjaaja, joka on kiinnostunut kohuaiheiden sijaan arjen pienistä ja naurettavista asioista. Komedia on hänelle keino käsitellä myös vaikeita asioita.

"En tee kuvia esteettisistä lähtökohdista. En tee teoksia, jotka on tarkoitettu museoon." Tarve esittää kysymyksiä ja käydä keskustelua katsojan kanssa vei Johannan ohjaamaan elokuvia.
> Lue lisää Johannasta

10.4. Kaisa Blomstedt
Sisustusarkkitehti Kaisa Blomstedt rakastaa kauneutta, Italiaa, ruuanlaittoa, hyviä viinejä ja aamun hetkiä. Hänen käden-jälkensä näkyy ravintoloissa ja hotelleissa ympäri Helsingin. Mutta mitä Kaisa haluaisi tehdä, jos hän ei olisi sisustusalalla?

"Sekin, mikä ei näy, täytyy ottaa huomioon. Tässä on juuri se taito, jolla erotellaan akanat jyvistä." Hyvällä sisustussuunnittelijalla on kokonaisuus hallussa.
 > Lue lisää Kaisasta

3.4. Minna Tervamäki 
Minna Tervamäki on Suomen Kansallis-baletin solistitanssija, joka on yli 20-vuotisella urallaan tanssinut lähes kaikki arvostetuimmat klassisen baletin roolit. Miten Minna hemmottelee itseään? Mikä tanssissa lumoaa? Entä kuinka kovaa on kilpailu?

”Asettaa jokin tavoite, tehdä sen teen töitä ja sitten onnistua. Se on hienoa!” Vaikka kipu tulee balettitanssijalle nopeasti tutuksi, siinä on Minnan mielestä myös itsensä voittamisen lumoa.
> Lue lisää Minnasta

27.3. Anja Snellman
Kirjailija Anja Snellman ponkaisi suuren yleisön tietoisuuteen jo esikoisteoksellaan. Nyt romaaneja on takana jo parikymmentä, muutamat niistä on nähty lavalla ja valkokankaallakin. Millainen on kirjailijan rytmi? Mikä inspiroi Anjaa?

Anjalle kirjailija on parhaimmillaan yhteiskunnallinen vaikuttaja: "Ihminen, joka uskaltaa artikuloida asioita, joita ei saisi tai osata artikuloida.'
> Lue lisää Anjasta

20.3. Laura Voutilainen
Viihdetaiteilija Laura Voutilainen lauloi itsensä suomalaisten sydämiin 18-vuotiaana. Nyt hänet tunnetaan paitsi levyiltä ja konserttilavoilta myös musikaali-näytelmistä ja tv-ruudusta. Millaista on laulajan arki? Mistä Laura saa inspiraation?

Lauran hyvät hetket ovat yksinkertaisia: ”Me oltiin ihan rauhassa pilkillä. Aurinko paistoi, juotiin kaakaota. Kattelin siinä ympärilleni ja sanoin itselleni: 'Nyt mä oon onnellinen!'
> Lue lisää Laurasta

13.3. Anna Kortelainen
Tutkija, kirjailija ja taidehistorioitsija Anna Kortelainen tunnustautuu feministiksi, joka elää seikkailua, sillä yksi elämä on liian lyhyt sivusta katsomiselle. Kuka on Annan lempihahmo historiassa? Miten limittäytyy yhteen kahden kirjailijan arki?

”Nainen ja raha yhdistelmänä on epäsiveä, eikä totta?" Annan mukaan naiset vähättelevät itseään taloudellisen vallan käyttäjinä ja toteuttavat vanhoja uskomuksia tiedostamattaan.
> Lue lisää Annasta

6.3. Tuija Brax
Himoliikkujana tunnettu kansanedustaja ja oikeusministeri uskoo demokratiaan ja oikeudenmukaisuuteen ja taistelee ilmastonmuutoksen estämiseksi. Mitä kuuluu Tuijan tiukasti aikataulutettuun työpäivään? Milloin iskee uskonpuute?

 "Kun on esimerkiksi syyttäjille saanut lisämiljoonan, että he voivat erikoistua mm. perheväkivaltaan. Ne on niitä hetkiä, joissa laittaa kansion kiinni ja tyytyväisenä laukkuun."

28.2. Marita Keskinen-Toivainen
Suomi-Soffa-huonekaluketjun omistajasta ei koskaan pitänyt tulla yrittäjää. Nyt pohjanmaalainen Marita on kuitenkin yksi Suomen menestyneimmistä naisyrittäjistä, ja hän rakastaa työtään. Mitkä ovat johtajan parhaita ominaisuuksia?

 "Jossain vaiheessa mä olin sitä mieltä, että musta ei ikinä tule yrittäjää." Yrittäjäperheen tytär on seurannut monen tutun yrittäjän elämää myös läpi lamavuosien.
> Lue lisää Maritasta

21.2. Elina Knihtilä
Näyttelijä Elina Knihtilä tunnetaan lavoilta, tv-ruudusta ja valkokankaalta.  Q-teatterissa näyttelevä komedienne rakastaa viihteen tekemistä ja pitää koko ajan monta rautaa tulessa. Mutta mikä on se rooli, jonka hän ehdottomasti vielä haluaisi näytellä?

"Kyllä musta näyttelijä tulee. Otetaan mua kouluun tai ei!", Elina oli varma ammatti-valinnastaan jo nuorena. Nyt hänellä ei ole töistä pulaa.
> Lue lisää Elinasta

14.2. Rita Tainola
Seurapiiritoimittaja Rita Tainola rientää tilaisuudesta toiseen, tuntee kaikki Suomen kuuluisuudet ja rakastaa työtään. Aamuisin hän kuntoilee ja tarjoilee miehelleen aamiaisen sänkyyn. Millaista on seurapiiritoimittajan elämä?

"Jos annan sanani, niin se on siinä. Haluan mieluummin olla lojaali kuin ottaa etusivun ja menettää ystävän", Rita kertoo luottamuksen merkityksestä ja toimittajan etiikasta.
> Lue lisää Ritasta

7.2. Marianne Heikkilä
Minuuttiaikatauluun istutettu arki vaatii papilta ja Kirkon Ulkomaanavun sidosryhmäjohtajalta luovaa ongelman-ratkaisukykyä. Kiireen keskellä Marianne nauttii kohtaamisesta ja hetkistä yksin Jumalan kanssa. Mitkä ovat olleet Mariannen elämän käännekohdat?

"Ihan pyyteetöntä apua ei ole olemassa. Jokainen tekee omalla tavallaan, ja siitä ei pidä syyllistää." Marianne pohtii arkiauttamisen problematiikkaa.
> Lue lisää Mariannesta

31.1. Marita Liulia
Monimediataiteilija Marita Liulia hahmottaa uuden teoksensa kotinsa mukaan ja uudistaa sisustusta tiheään tahtiin. Hän rakastaa ruuanlaittoa ja siivoamista ja vaihtaa kotia parin vuoden välein. Millä tavalla Maritasta tuli Marita?

"Mun elämäntapa ei ole keneltäkään pois!" Marita aikatauluttaa elämänsä taiteen ja matkojen mukaan ja siksi hän ei halua sitoutua perhe-elämään.
> Lue lisää Maritasta

24.1. Susanna Mälkki
Työt kuljettavat kansainvälisestikin kysyttyä kapellimestari ja sellisti Susanna Mälkkiä ympäri Eurooppaa. Arki Pariisissa ja Helsingissä on musiikintäyteistä ja kurinalaista. Kuka on hänen esikuvansa? Kenet hän tahtoisi tavata?

 "Mulla on hyvin ylellinen tilanne kapellimestarille. Asun samassa kaupungissa, jossa teen töitä", Susanna kertoo yhdestä elämänsä käännekohdasta - muutosta Pariisiin.
> Lue lisää Susannasta

17.1. Kaari Utrio
Kirjailija Kaari Utrion päivään kuuluu  
mietteliäitä kahvihetkiä, luonnonrauhaa, kustantamon töitä ja kirjoittamista. Mistä Kaari saa voimansa? Voiko perheyrittäjä erottaa vapaa-aikaa työstä? Millaisia ovat nykyajan naisen roolit?

"Se on sellainen klimppi. Ja siinä me ollaan!" Kaari Utrio kuvailee perhe- ja työyhteisöään Somerniemellä.
> Lue lisää Kaarista


10.1. Niina Kurkinen
Niina Kurkinen on malli, yrittäjä ja äiti, jonka päivät kuluvat tavalla tai toisella muodin parissa. Mistä kaikki sai alkunsa? Miltä tuntuu, kun ihmiset luulevat, etteivät järki ja kauneus mahdu samaan päähän?
Miten Niina lataa akkunsa?

"Tässä elämässä mulle on annettu nämä palikat." Niina Kurkinen pohtii elämäänsä.
> Lue lisää Niinasta
> Katso ohjelman traileri

 

Lähetä linkki

Esitysaika

YLE TV1 torstaisin klo 21.50 Viimeinen jakso nähtiin 9.10.2008.

Ohjelman uusitaan
sunnuntaisin klo 11.50

-----------------------------------------

Syksyn 2008 vieraat:

4.9. Sirpa Kähkönen
11.9. Sirpa Pietikäinen
25.9. Hanna Sarén
2.10. Outi Mäenpää
9.10. Sofi Oksanen

Kevään 2008 vieraat:

17.04. Johanna Vuoksenmaa
10.04. Kaisa Blomstedt
03.04. Minna Tervamäki
27.03. Anja Snellman
20.03. Laura Voutilainen
13.03. Anna Kortelainen
06.03. Tuija Brax
28.02. Marita Keskinen-Toivainen
21.02. Elina Knihtilä
14.02. Rita Tainola
07.02. Marianne Heikkilä
31.01. Marita Liulia
24.01. Susanna Mälkki
17.01. Kaari Utrio
10.01. Niina Kurkinen

YLE Areena

YLE Areena

 Ohjelmat löytyvät Areenalta kuukauden ajan ensi-lähetyksestä.