yle.fi

Marita Liulia

Syntymäaika ja -paikka: lokakuu 1957, Perho
Nykyinen kotipaikka: Helsinki

Kaksitoistavuotiaana Marita Liulia kirjoitti äidinkielen aineeseen, että hänestä tulee isona “freelancer “ – siis sellainen, joka kuvaa, maalaa, tekee elokuvaa, piirtää, tanssii ja matkustelee ympäri maailmaa. Ja sellainen hänestä tuli. Maritan motto on: "Sitä saa mitä tilaa".

Marita Liulia on valokuvaaja ja multimediataiteilija, joka tunnetaan maailmalla paitsi rajoja rikkovista digitaalisista taideteoksistaan myös mm. Manipulator- ja Animator-teoksista, jotka hän on toteuttanut yhteistyössä muusikko-säveltäjä Kimmo Pohjosen kanssa. Kulttimaineen saavuttanut tanssiteos Hunt on tanssija-koreografi Tero Saarisen ja Maritan yhteistyö. Se on saanut ensi-iltansa jo 30 maassa. Marita on palkittu työstään useasti mm. Ranskan Prix Möbius International -kilpailussa ja lisäksi hänelle on myönnetty Suomen Kulttuurirahaston palkinto ja Suomi-palkinto. Vuonna 1997 Marita perusti oman Medeia-tuotantoyhtiönsä.

Marita aloitti taiteilijan uransa teatterista, 1980-luvun aikana hän kokeili useita eri taidemuotoja. 90-luvun alussa lapsuudesta asti vaivannut nivelreuma pakotti Maritan luopumaan tavallisesta taiteilijan työstä, jossa piti kantaa, rakentaa ja siirrellä painavia esineitä. Hän alkoi luoda taidetta digitaalisesti. Vuosi lääkärin diagnoosin jälkeen Marita julkaisi mainontaa käsittelevän Jackpot-tietokoneteoksen. Vuonna 1994 häneltä ilmestyi modernismia käsittelevä Maire (1994), joka oli yksi ensimmäisistä CD ROM-muodossa julkaistuista taideteoksista. Kansainvälisen läpimurron Marita teki humoristisen, naiseutta käsittelevän Ambitious Bitch CD ROMin kautta vuonna 1996 ja sitä seurasi kolmen vuoden kuluttua mieheyttä tutkiva Son of a Bitch. 2000-luvulla Marita loi uuden version tarotkorteista. Marita Liulia Tarot julkaistiin kuudessa eri formaatissa (kännykkäpelinä, kirjana, verkkosivustona, multimediaesityksenä, kiertävänä näyttelynä ja pelikortteina). Näyttely on ollut esillä yhdeksässä maassa, ja teos itsessään on käännetty kymmenelle kielelle.

Mikä on sinulle henkilökohtaisesti merkittävin tai mieliteoksesi, Marita Liulia?
”Taiteilijalle merkittävin teos on se, jota hän parastaikaa luo. Juuri nyt syntyvä
Choosing My Religion – Uskontoja jäljittämässä -teos tuntuu nyt siltä merkittävimmältä.
Ehkä Ambitious Bitch oli se villein, vapain, rakkain ja hulluin tähänastisistani.”

Sinulla on työn alla teos Uskontoja jäljittämässä. Miksi tämä aihe ja mitä haluat sillä kertoa?
”Aiheeni ovat usein laajoja (modernismi, naiset, miehet, tarot) ja työstän niitä useita vuosia. Nyt oli uskontojen vuoro. Aihe liikkuu tässä ajassa, se kiinnostaa sekä tutkijoita, taiteilijoita että kulttuurin kuluttajia. Valitsin lopulta maailman pääuskonnot - yksijumalaiset uskonnot eivät riittäneet. Tarkastelen uskontoja samanarvoisina ja rinnakkain. Lopputuloksena on tietoteoksia (kirja, verkkoteos) ja taideteoksia (näyttelyt ja esitykset).”

Olet luovimmillasi öisin ja aamuisin. Minkälaiset asiat inspiroivat sinua?
”Teosteni ideat syntyvät useimmiten aamulla, unen ja valveen välimailla. Päivisin järjestän käytännön asioita, tapaan ihmisiä. Usein vasta illan suussa pääsen luovaan rauhaan ja sitten kun pääsen vauhtiin, voi työ venyä puolenyön tuolle puolen. Eräs ystäväni kuvaili puuhiani kertomalla, miten menimme yhdessä katsomaan upeaa 1500-luvun palatsia. Muut valokuvasivat palatsia, minä kuivuneita lehtiä sen takapihalla. Arjessa lipuvien pienten ihmeiden tavoittaminen taitaa inspiroida minua eniten.”

Miksi käytät teoksissasi niin paljon teknologiaa?
”Päätyökaluni ovat kamera ja tietokone. Olen nykytaiteilija ja käytän nykymedioita kuten muidenkin alojen ammattilaiset. Miellän taiteen kommunikaatioksi yleisön kanssa, joten kommunikaatiovälineet auttavat minua tavoittamaan yleisöni sieltä, missä he ovat – kännyköissä, verkossa, museoissa, teattereissa… Teknologia on kuitenkin apuväline, ei lopputulos. Hyvä sisältö kestää aikaa, teknologia vaihtuu.”

Entä mistä hankit kaikki esineet töihisi?
”Keräilevä luonne kyllä löytää tarvitsemansa. Rakastan romukauppoja, siirtolavoja ja matkoilta jää aina kaikenlaista merkillistä tavaraa mukaan. Usein ymmärrän vasta myöhemmin, miksi minun piti aikoinaan ostaa vaikkapa buddhalaisen munkin kaapu. Tarvitsin juuri sellaista kuvauksissa ja olin onnellinen, kun löysin sen kaapistani. Lopulta esineisiin liittyvät tarinat käyvät tärkeämmiksi kuin tavarat itse, ja ne voi palauttaa kiertoon.”

Mikä on ollut elämäsi suurin käännekohta?
”Käännekohtia on ollut monta, mutta sanoisin, että sairastuminen nivelreumaan muutti elämäni suunnan, samoin kuin taiteen ja erityisesti multimedian löytäminen. Kolmas tärkeä valinta oli matkaan lähtö 15-vuotiaana. Nyt olen kolunnut yli 50 maata ja palattuani alan heti suunnitella seuraavaa retkeä.”

Lempiruokasi ja juomasi?
”Laitan ruokaa joka päivä - silkasta vaihtelunhalustani. Pidän yksinkertaisesta, klassisesta japanilaisesta keittiöstä (en tarkoita sushia) ja kuivasta valkoviinistä. Suomalaiset kalat, syysvihannekset ja musta leipä ovat erinomaisia herkkuja.”

Ilta yöelämässä ulkona vai hyvää ruokaa ja elokuva?
”Ilta yöelämässä tarkoittaa ennen kaikkea hyvää seuraa eli ihania ystäviä tai kiehtovia uusia kohtaamisia. Hyvä ruoka ja juoma ilahduttavat, mutta ihmiset ovat se suurin ilo.”

Mihin haluaisit matkustaa seuraavaksi?
”Palasin juuri Laosista ja matkalla päätin jo lähteä seuraavaksi Istanbuliin.”

Lempipaikkasi Suomessa?
”Pikkuruiselle Käärmesaarelle suuren Kukkasjärven keskelle mennään koko päivän retkelle kanootilla. Kun illalla palataan, lämmitetään sauna.”

Mitä kirjaa ja elokuvaa suosittelet?
”Yksi kestosuosikkini on huikea Bulgakovin Saatana saapuu Moskovaan -kirja. Bulgakov kirjoitti sitä 15 vuotta ja kyllä kannatti. Elokuvista ajattelin katsoa Tarkovskin Andrei Rublevin neljännen kerran. Kyllä näistä kumpaakin voi suositella...”

Kenen suomalaisen naisen haluaisit itse tavata ja miksi?
”Jos se olisi mahdollista, haluaisin tavata Helene Schjerfbeckin, maalaustaiteemme suuren mestarin. Aikalaisistani haluaisin tavata kirjailija Rakel Liehun, joka kirjoitti mestarillisen romaanin, jonka nimi ja aihe oli samainen Helene. ”

Mottosi?
1) ”Sitä saa, mitä tilaa.”
2) ”Jokaisella on tämänsä.”

Lisää Maritasta ja hänen töistään löytyy kotisivuilta osoitteista:
www.maritaliulia.com
www.maritaliuliatarot.com

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Linda Lappalainen
> Takaisin Vieraat-sivulle

Lähetä linkki

Esitysaika

YLE TV1 torstaisin klo 21.50 Viimeinen jakso nähtiin 9.10.2008.

Ohjelman uusitaan
sunnuntaisin klo 11.50

-----------------------------------------

Syksyn 2008 vieraat:

4.9. Sirpa Kähkönen
11.9. Sirpa Pietikäinen
25.9. Hanna Sarén
2.10. Outi Mäenpää
9.10. Sofi Oksanen

Kevään 2008 vieraat:

17.04. Johanna Vuoksenmaa
10.04. Kaisa Blomstedt
03.04. Minna Tervamäki
27.03. Anja Snellman
20.03. Laura Voutilainen
13.03. Anna Kortelainen
06.03. Tuija Brax
28.02. Marita Keskinen-Toivainen
21.02. Elina Knihtilä
14.02. Rita Tainola
07.02. Marianne Heikkilä
31.01. Marita Liulia
24.01. Susanna Mälkki
17.01. Kaari Utrio
10.01. Niina Kurkinen

YLE Areena

YLE Areena

 Ohjelmat löytyvät Areenalta kuukauden ajan ensi-lähetyksestä.