yle.fi

Viikon kysymys: Hyvännäköiset naiset menestyvät paremmin työelämässä?

 


 
"Naiset, jotka huolehtivat ulkonäöstään, menestyvät paremmin työelämässä."
Oletko samaa mieltä? Saavatko hyvännäköiset ja itsestään huolehtivat naiset helpommin parempia työtarjouksia vai painavatko pätevyys tai muut taidot ratkaisuvaiheessa enemmän?

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"Hyvännäköiset eivät saa paremmin työtilaisuuksia suomalaisessa työkulttuurissa, päinvastoin. Kaunis nainen ei ole uskottava. Suomalaisessa työkulttuurissa arvostetaan säkkiä tai jakkupukua, joka ei missään tapauksessa käytä meikkiä. Arvostukset ovat vielä kovin 70-lukuisia." 
- Nainen, 40 v.

"Hyvännäköiset, urheilulliset naiset saavat helpommin tiettyjä töitä tietyiltä aloilta. Stereotyyppisesti näihin eivät tietenkään lukeudu esimerkiksi atk-alan asiantuntijuus tai esimiehen tehtävät. Ja liiallinen söpöys tai kauneus vie luonnollisesti kaiken uskottavuuden alalla kuin alalla."
- Nainen, 26 v.

"Ilman muuta ulkonäöllä on merkitystä. Itse olen vaalea ja 170 senttinen ja tyypillinen valoisan ja rehellisen suomalaisnaisen näköinen. Opiskeluaikoina, vähän yli 20-vuotiaana jäin nuorten miesten varjoon parhaita kesätyöpaikkoja jaettaessa, ulkonäkö oli silloin selkeästi rasite... Nyt, 30-vuotta täytettyäni on uskottavuutta alkanut tulla ja työtehtävät ovat sen mukaiset. Hassua että kymmenen vuotta sitten tarvitsin tuekseni bleiseriä, mutta en enää :-) Huoliteltu pitää silti aina olla. Ja ajanmukaisesti, tyylikkäästi pukeutunut ja meikissä."
- Nainen, 32 v.

"Riippuu alasta ja työhönottajasta/esimiehestä. Joskus vaikuttaa olevan valitettavan totta vanha sanonta "nainen on naiselle susi" - eli on oltava hiirulainen tullakseen valituksi Korppikotkan aliseksi. Mutta hiirulaisesta voi kehittyä minkki, kunhan on oivallusta. Ilman muuta hoidettu ulkonäkö ja vaatetus auttavat uraa oman itseluottamuksen kautta."
- Nainen, 50+v.

"Tottakai, jos samoilla kalkkiviivoilla on useampi pätevöitynyt hakija, huoliteltu ja tyylikäs todennäköisimmin voittaa. Oli hän sitten nainen tai mies. Nykyään kiinnitetään aina vain enemmän huomiota myös ulkonäköön. Ei välttämättä tarvitse olla kaunis tai komea. Pääasia, että viestittää pitävänsä itsestään huolta sekä sisäisesti että ulkoisesti. Kun ihmisellä on tyylitajua oman itsensä suhteen, ulottuu tämä ominaisuus myös muihin toimintoihin vaikkapa työelämässä."
-Nainen, 55 v.

"Olen ammatissa, jossa huolehdin naisten/ihmisten ulkonäöstä. Koko 17 vuoden ajan on asia ollut kiinnostava keskustelunaihe. Mielestäni ei työhön voi valita ulkonäön perusteella, kyllä hyvänkin ulkonäön omaavan pitää työnsä osata ja jos on ammattitaitoinen ja osaa tuoda persoonansa miellyttävällä tavalla esiin on varmasti vahvoilla. Minulle henkilökohtaisesti se, mitä voin nähdä ihmisestä ulospäin, kertoo minulle todella paljon. Työni on opettanut minut näkemään kuinka tärkeää on, että ihminen panostaa omaan hyvinvointiinsa. Jos ihmisten hyviä puolia pidetään negatiivisena asiana, on varmaankin vika niissä, jotka näin ajattelevat. Mutta pitäisin tärkeänä sitä, että kun naiset tiedostavat sen, että uskotttavuutta ei ole ja juuri ulkonäön takia, että he miettisivät kuinka saada asia käännettyä eduksi ja siksi toiseksi, jos työpaikalla saa asiatonta huomiota tai syrjintää kauniin ulkomuodon takia on se työpaikkakiusaamista. Kun ollaan kauneuskilpailuissa on lupa arvostella: ei saa olla kaunis jollei ole myös älykäs ja osaava."
- Nainen, 50 v.

"Puppua!"
- Nainen, 78 v.

"Olen nuori, itsestäni huolta pitävä nainen ja joka paikassa sen näkee kuin "vanhoillisesti" edelleen ajatellaan. Naiset tekee ne helpot hommat ja miehet sen työn. Jopa se, että osaan itse vaihtaa autoon renkaat on suuri hämmästys miespuolisten mielestä. Työpaikoilla uskottavuus kärsii ja miespuoleisia suositaan. Me sovimme sitten keittämään kahvit ja hymyilemään nätisti. Aika olisi jo päivittää näkemyksiä."
- Nainen, 22 v.

"Kauneus auttaa ehkä huomaamaan naisen paremmin, mutta kyllä loppupeleissä pätevyys ratkaisee. Ja miksi kaunis nainen ei näyttäisi sitä, koska muidenkin on kiva katsella kaunista naista ja hän saa laittautumalla pientä kipinää tylsään arkeen :). Ja mitä tulee jakkupukuun, niin semmoinen liituraitajakkupuku on mielestäni seksikäskin."
- Mies, 38 v.

"Aika on tosiaan muuttunut omasta työajastani. Sekä työhön pestaajan että oman urani tärkein peruste on ollut hyvin tehty työ ja tulokset. Koulutuksen ja ammattitaidon arvostus ei liene kadonnut tästä maasta??"
- Nainen, 68 v.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

> Takaisin Viikon kysymys -sivulle

 

 

Lähetä linkki

Esitysaika

YLE TV1 torstaisin klo 21.50 Viimeinen jakso nähtiin 9.10.2008.

Ohjelman uusitaan
sunnuntaisin klo 11.50

-----------------------------------------

Syksyn 2008 vieraat:

4.9. Sirpa Kähkönen
11.9. Sirpa Pietikäinen
25.9. Hanna Sarén
2.10. Outi Mäenpää
9.10. Sofi Oksanen

Kevään 2008 vieraat:

17.04. Johanna Vuoksenmaa
10.04. Kaisa Blomstedt
03.04. Minna Tervamäki
27.03. Anja Snellman
20.03. Laura Voutilainen
13.03. Anna Kortelainen
06.03. Tuija Brax
28.02. Marita Keskinen-Toivainen
21.02. Elina Knihtilä
14.02. Rita Tainola
07.02. Marianne Heikkilä
31.01. Marita Liulia
24.01. Susanna Mälkki
17.01. Kaari Utrio
10.01. Niina Kurkinen

YLE Areena

YLE Areena

 Ohjelmat löytyvät Areenalta kuukauden ajan ensi-lähetyksestä.